Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Pytania i odpowiedzi

Contents

Gdzie moge znalezc potrzebne formularze i informacje o oplatach?

Czy potrzebuje prawnika, ktory pracuje w moim stanie?

Nasza kancelaria znajduje sie w centrum Chicago i jest licencjonowana przez stan Illinois. Tak jak w przypadku wiekszosci firm prawniczych, przewazajaca liczba naszych klientow, to osoby z okolic Chicago, jednak reprezentujemy klientow ze znacznie dalszych zakatkow bez wiekszych problemow. Sa jednak przypadki, kiedy bardziej wskazane jest zatrudnienie prawnika, ktory dziala w Panstwa okolicy. Oto dlaczego:

  • Prawo imigracyjne, co jest dosc wyjatkowe w USA, jest dziedzina prawa, ktora nalezy do jurysdykcji sadow federalnych. Rzad federalny akceptuje adwokatow, ktorzy sa licencjonowani przez ktorykolwiek ze stanow. To oznacza, ze dla adwokata imigracyjnego wystarczy, by byl licencjonowanym w jednym stanie, aby moc reprezentowac klientow gdziekolwiek w Stanach Zjednoczonych, a nawet na calym swiecie.
  • Wiekszosc kontaktow z CIS oraz Departamentem Stanu odbywa sie poprzez korespondencje pocztowa oraz telefonicznie. Co wiecej najbardziej rutynowe sprawy zalatwiane sa droga pocztowa, a CIS unika kontaktow osobistych.
  • Rowniez sprawy pomiedzy klientem a adwokatem imigracyjnym moga byc z powodzeniem zalatwiane poprzez telefon, fax, e-mail, a takze poczta.
  • Profesjonalne firmy imigracyjne, ktore zapewniaja kompleksowa obsluge, sa przyzwyczajone do prowadzenia spraw na odleglosc poniewaz zwykle maja wielu klientow z roznych krajow.

Tak wiec, jesli jakas firma prawnicza spelnia panstwa oczekiwania, jej siedziba nie powinna byc waznym czynnikiem przesadzajacym o Panstwa wyborze. Wyjatkiem moga byc sytuacje, w ktorych sprawa wymaga bezposredniego kontaktu klienta z CIS - najczesciej chodzi tu o jakies interview. CIS co prawda pozwala prawnikowi by reprezentowal Panstwa poprzez konferencje telefoniczna, jednak w skomplikowanych sprawach fizyczna obecnosc prawnika jest wskazana. W takich sytuacjach byc moze powinni Panstwo wybrac jednak prawnika w swej okolicy.

Czy czlonkowie mojej rodziny moga otrzymac zielona karte?

Obywatele Stanow Zjednoczonych moga skladac petycje dla swych rodzicow, malzonkow, rodzenstwa oraz dzieci. Osoby posiadajace zielone karty, czyli tzw. "Permanent Residents" moga skladac petycje jedynie na korzysc swych wspolmalzonkow oraz dzieci. Nie ma zadnych limitow, czy czekania dla grupy osob kwalifikujacych sie jako tzw. "Immediate Relatives" obywateli USA, czyli dla ich dzieci ponizej 21-go roku zycia, stanu wolnego; malzonkow; rodzicow; wdowcow po nich (pod specjalnymi warunkami). Pozostale kwalifikujace sie osoby sa pogrupowane w kilka kategorii, czyli tzw. "preferences". Im wyzszy numer owej kategorii (preference), tym dluzej trzeba czekac na przyznanie zielonej karty, przy czym najwyzszym numerem jest opatrzona 4-ta kategoria.

  • First Preference - Dzieci (powyzej 21-go roku zycia) stanu wolnego, obywateli USA.
  • Second Preference - (2A) Wspolmalzonkowie oraz dzieci stanu wolnego (ponizej 21-go roku zycia) osob posiadajacych prawo stalego pobytu (posiadacze zielonych kart); (2B) Synowie i corki stanu wolnego (powyzej 21-go roku zycia) osob posiadajacych prawo stalego pobytu (posiadacze zielonych kart).
  • Third Preference - Synowie i corki obywateli USA, ktorzy nie pozostaja w stanie wolnym.
  • Fourth Preference - Rodzenstwo obywateli USA.

Czy moge otrzymac zielona karte poprzez moje zatrudnienie?

Tak, jest to mozliwe, ale jest to dosc skomplikowana sprawa. Oto poszczegolne klasy:

  • EB-1 priority workers: cudzoziemcy o wyjatkowych zdolnosciach i rozglosie, slawni i wyrozniajacy sie profesorowie i badacze naukowi, oraz niektorzy dyrektorzy i menadzerowie miedzynarodowych firm i korporacji.
  • EB-2 pracownicy z wyzszymi tytulami akademickimi lub osoby o wyjatkowych zdolnosciach: pracowmicy z wyzszymi tytulami akademickimi i cudzoziemcy, ktorzy dzieki swym wyjatkowym zdolnosciom w dziedzinie nauk scislych, sztuki lub biznesu wlozyli szczegolny wklad w rozwoj ekonomii, kultury i edukacji USA.
  • EB-3 profesjonalisci, pracownicy wykwalifikowani inni pracownicy: pracownicy wykwalifikowani to ci, ktorych praca wymaga conajminej dwoch lat doswiadczenia, profesjonalisci to osoby z wyksztalceniem wyzszym (conajmniej Bachelor's Degree lub tytul magistra z Polski, i inni pracownicy, na przyklad pracownicy niewykwalifikowani. Wszyscy ci pracownicy w tej grupie musza udowodnic, ze wykonuja prace, na ktora nie ma chetnych lub kwalifikowanych pracownikow USA. Ta kategoria w wiekszosci wymaga oferty pracy i niestety procedura jest bardzo dluga.
  • EB-4 pracownicy specjalni tacy jak pracownicy religijni: pracownicy, ktorzy od przynajmniej dwoch lat sa czlonkami wyznania religijnego uznawanego za wyznanie w USA, ktorzy beda pracowac jako pracownicy religijni dla tego wyznania na zlecenie oficjalnych organizacji religijnych reprezentujacych dane wyznanie.
  • EB-5 inwestorzy: cudzoziemcy inwestujacy w nowe firmy i korporacje, ktore zatrudniac beda przynajminej dziesiec osob. Wyroznia sie tutaj dwie grupy-osoby, ktore inwestuja przynajmniej $500,000 w korporacje z siedziba na wsiach i w miejscach, gdzie bezrobocie jest najwyzsze, i druga grupa, osoby, ktore inwestuja w mniej potrzebujacych miejscach, ale musza zainwestowac co najmniej milion dolarow.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.