Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Wizy pracownicze na rok 2007 juz sie skonczyly.

Biuro Imigracyjne oglosilo, ze 2 kwietnia, a wiec pierwszego dnia, kiedy mozna bylo skladac aplikacje na wizy pracownicze H-1B ich limit sie wyczerpal. Od kilku juz lat sytuacja ta sie powtarza. Limit wiz pracowniczych wyczerpuje sie zanim nawet rok fiskalny zaczyna sie. Teoretycznie wiz pracowniczych H-1B powinno wystarczyc na caly rok budzetowy, a wiec od 1 pazdziernika 2007 do 30 wrzesnia 2008. A wiz w tym roku zabraklo nie tylko przed rozpoczeciem sie roku budzetowego 2008, ale na szesc miesiecy przed jego rozpoczeciem. Podania o wizy pracownicze skladac mozna na 6 miesiecy przed poczatkiem roku budzetowego, a wiec od 1 kwietnia. W tym roku 1 kwietnia wypadl na niedziele, wobec tego, 2 kwietnia (poniedzialek) byl pierwszym dniem kiedy biuro imigracyjne przyjmowalo petycje na wizy H-1B. Limit roczny wiz H-1B jest 65 tysiecy, a 2 kwietnia wplynelo ich ponad 127 tysiecy, a wiec prawie dwa razy wiecej niz limit roczny. Wedlug przepisow imigracyjnych w takim przypadku biuro imigracyjne komputerowo przeprowadzic musi loterie, aby wylosowac kogo podanie bedzie procesowane. Wygranie takiej loterii nie gwarantuje wizy, ale gwarantuje, ze biuro imigracyjne podanie rozpatrzy. Losowanie odbylo sie 12 kwietnia i biuro imigracyjne rozsyla obecnie powiadomienia kto zostal wylosowany, a kto nie. Te osoby, ktore zostaly wylosowane otrzymaja receipt notice z numerem sprawy. Te, ktore nie mialy szczescia w losowaniu, otrzymaja z powrotem cala swoja aplikacje razem z niewykorzystanymi oplatami imigracyjnymi.

Wizy H-1B przeznaczone sa dla osób z wyksztalceniem wyzszym (amerykanskim bachelor's lub polskim magistrem) lub odpowiednikiem wyksztalcenia wyzszego. Osoba starajaca sie o taka wize musi miec sponsora, firme amerykanska, która zaproponowala jej prace. Zaproponowane stanowisko musi byc stanowiskiem wymagajacym wyzsze wyksztalcenie (lub odpowiednik) w dziedzinie, w której starajaca sie osoba konczyla studia.

O wizy H-1B starac sie moga osoby, które obecnie legalnie przebywaja w USA na innych wizach tymczasowych lub osoby, które sa obecnie w Polsce. Najczesciej staraja sie o nie studenci na wizach studenckich F-1, oczywiscie po ukonczeniu studiów i po otrzymaniu oferty pracy. Wizy H-1B sa równiez coraz czestsza forma sprowadzania najblizszych do USA. Wiele osób po znalezieniu sponsora dla swoich najblizszych rozpoczyna procedure zalatwiania wizy H, która pózniej zostaje przekazana do konsulatu USA i moze byc tam odebrana przez aplikanta.

Wizy H -1B wydawane sa na trzy lata, z mozliwoscia przedluzenia na nastepne trzy. Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze legalnie starac sie o zielona karte (pobyt staly) w USA. Jest ona zabezpieczona poniewaz pomimo, ze staranie sie o zielona karte trwa w tej chwili wiele lat, wiza H-1B utrzymuje osobe starajaca sie w legalnym statusie.

Osoby na wizach H-1B moga pracowac tylko i wylacznie dla swojego sponsora, ale inny sponsor moze ja w miedzy czasie sponsorowac na pobyt staly. Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze zmieniac pracodawce, ale za kazdym razem musi najpierw postarac sie o nowa wize H-1B na podstawie podania nowego pracodawcy. Przy kazdym staraniu sie o wize H-1B spelnic trzeba wszystkie wymagania.

Kongres amerykanski jest naciskany przez ugrupowania biznesowe, aby limt roczny wiz H-1B zostal zwiekszony. Jest to skandal, ze brakuje ich zanim nawet rok budzetowy sie zaczal. Obecnie w obu izbach Kongresu znajduja sie propozycje ustawy, ktora te liczbe by zwiekszyla, ale roznice miedzy zapatrywaniem sie na ten problem miedzy dwoma partiami moge ten proces przeciagac.

Co powinny wiec zrobic osoby, dla ktorych zabraklo wiz H-1B, a ktorych status konczy sie niebawem?

Dopoki Kongres USA nie wprowadzi ustawy zwiekszajacej ich limit roczny wyjscia sa niezmiennie dwa, wyjechac z USA i odczekac do przyszlego roku lub starac sie o przedluzenie statusu przechodzac na inna wize tymczasowa dopoki wizy H-1B nie beda znowu dostepne. Jesli ktos jest obecnie w waznym statusie imigracyjnym jeszcze przez kilka miesiecy, to powinien poczekac, bo teoretycznie Kongres moze zwiekszyc limit na wizy H-1B, i ponownie bedzie mozna skladac na nie petycje. Presja na Kongres w tym roku bedzie znacznie wieksza, poniewaz wiz zabraklo tak skandalicznie wczesnie.

A w jakim statusie mozna sie przechowac az do powrotu wiz H-1B? Mozliwosci jest kilka.

Wiza studencka.

Wiza F-1 jest to wiza dla studentow uczeszczajacych na programy akademickie (Associate, Bachelor's, Ph.D. oraz Masters), jak rowniez dla osob uczeszczajacych na kursy nauki jezyka angielskiego, tzw. ESL, a wiec English as a Second Language. Wiza F-1 przyznawana jest na podstawie formularza I-20 wydawanego przez instytucje akademicka. Szkoly, do ktorych uczeszczaja zagraniczni studenci (international students) musza posiadac certyfikacje Biura Imigracyjnego (CIS) na wydawanie tego dokumentu i posiadac osobe wydajaca formularz I-20 i zajmujaca sie jego przedluzaniem. Osoba ta to designated school official (DSO). Do tej osoby nalezy sie zwrocic, jesli staramy sie o przyjecie na program uniwersytecki i potrzebujemy wize F-1. Osoba ta rowniez odpowiada za pozniejsze przedluzanie statusu studenta, pozwolenia na prace dla studenta i skladanie raportow do systemu SEVIS (system kontrolny CIS i FBI o statusie i lokalizacji studenta.) Aby otrzymac wize F-1 nalezy spelniac nastepujace warunki:

  1. nalezy wykazac sie intencja powrotu do swojego kraju po ukonczeniu studiow,
  2. nalezy zakwalifikowac sie do programu akademickiego,
  3. student musi udowodnic, ze posiada fundusze na pokrycie czesnego, zamieszkania oraz wszystkich innych wydatkow
  4. Wiza F-1 wydawana jest najczesciej na okres trwania programu (duration of status). Zazwyczaj okres ten obejmuje studia i dodatkowe 60 dni po ukonczeniu programu. W duration of status wchodzi rowniez praktyka po studiach, tzw. practical training, ktore musi wczesniej byc zaakceptowane przez szkole i CIS. Praktyka taka nie jest dostepna dla studentow na programach jezykowych. Ze wzgledu na swoista elastycznosc i mozliwosc przedluzanie uczeszczaniem do szkoly, wiza F-1 jest najczestsza "przechowalnia" do nastepnej puli wiz H-1B.

Utrzymywanie waznosci statusu studenta jest bardzo wazne ze wzgledu na system kontroli studenta SEVIS. Jest to system komputerowy prowadzony przez biuro imigracyjne. Kontrola ta odbywa sie na podstawie wiadomosci o studentach otrzymanych z ich szkol. Szkoly maja obowiazek informowac o statusie imigracyjnym swoich studentow na wizach F-1. Jesli student nie uczeszcza regularnie do szkoly, to szkola ma obowiazek terminacji takiego studenta w systemie SEVIS. Jesli CIS lub FBI zauwaza, ze osoba, ktora powinna studiowac nie znajduje sie na liscie aktywnych studentow w SEVIS, to moze zaczac jej poszukiwac. Czasem biuro imigracyjne wzywa studenta na rozmowe niespelna kilka dni po terminacji w SEVISIE.

Wiza O.

Wiza O-1A jest wiza tymczasowego pobytu dla osob o wyjatkowych zdolnosciach i osiagnieciach w dziedzinie sztuki, nauki, edukacji, biznesu lub sportu i o miedzynarodowej lub narodowej slawie.

Wize O-1B przyznaje sie osobom, ktore osiagnely wielkie sukcesy w dziedzinie filmu i telewizji. Te sukcesy musza byc dokladnie udokumentowane.

CIS pozwala na wykorzystanie wiz O w wielu dziedzinach, na przyklad w dziedzinie rzemiosla lub w przypadku osob przybywajacych na wyklady. W dziedzinie sztuki wiza O dostepna jest nie tylko dla zasadniczych wykonawcow lub kompozytorow lecz obejmuje takze podstawowy personel: rezyserow scenografow, choreografow, trenerow, kostiumologow itd. Aby otrzymac wize nalezy udowodnic, ze przybywa sie do USA aby kontynuowac swoja dzialalnosc, ale nie musi to byc dzialalnosc wymagajaca osoby kalibru O-1.

Wiza P.

Wiza typu P-1A przyznawana jest sportowcom indywidualnym lub grupowym. Sportowiec musi byc zawodnikiem o miedzynarodowej renomie. W tym przypadku miedzynarodowa renoma zawodnika oznacza, ze osoba posiada umiejetnosci znacznie przewyzszajace innych sportowcow w tej dziedzinie i ze osoba ta jest dobrze znana i rozpoznawana poza granicami ojczystego kraju.

Wiza E.

Wiza E jest dostepna tylko dla pracownikow tych firm zagranicznych, ktorych wlasciciele sa obywatelami krajow, ktore podpisaly odpowiednie traktaty ze Stanami Zjednoczonymi. Wiza E dzieli sie na wizy handlowe (E-1) i inwestycyjne (E-2), ale poniewaz Polska podpisala na razie tylko traktat o inwestycjach (Bilateral Investment Treaty, 6 sierpnia 1994), wiec dla Polakow wiza E dostepna jest tylko jako wiza inwestycyjna, E-2. Jest to wiza tymczasowa, dlatego starajac sie o wize E-2 aplikant musi zadeklarowac intencje powrotu do swego kraju, ale nie musi podac dokladnego terminu. Pierwsza wiza E przyznawana jest na dwa lata, potem musi byc przedluzana. Firma, w ktora aplikanci zainwestowali i na podstawie ktorej staraja sie teraz o wize E-2, musi byc w wiekszosci, w ponad 50% wlasnoscia cudzoziemcow (w tym przypadku Polakow). Uwaga: osoby z pobytem stalym w USA nie beda w tym przypadku traktowni jako obywatele Polski. Firma musi byc wlasnoscia osob zamieszkalych za granica.

Wiza L.

Dla osob, ktore zagranica (np. W Polsce) pracowaly dla firm zwiazanych z firmami amerykanskimi. Wiza L umozliwia miedzynarodowym firmom na sprowadzanie do USA swoich pracownikow z placowek mieszczacych sie za granica. Aby firma w USA mogla starac sie o sprowadzenie pracownikow z innego kraju, musi ona wykazac, ze miedzy firma w USA a firma zagraniczna (np. polska) istnieje jedna z trzech zaleznosci:

a. firma zagraniczna jest filia firmy USA lub na odwrot, firma USA jest filia firmy zagranicznej lub

b. jedna firma jest wlascicielem drugiej firmy lub

c. ta sama osoba jest wlascicielem wiekszosci udzialow obu firm.

W przypadku wizy L nalezy rowniez udowodnic, ze pracownik starajacy sie o nia pracowal dla placowki zagranicznej przez przynajmniej rok w ciagu ostanich trzech lat. Najczesciej sprowadzanymi pracownikami na wizach L sa czlonkowie zarzadu, dyrekcja i menadzerowie.

Wiza J.

Jest to wiza wymiany kulturalnej. Maja do niej prawo profesorowie akademiccy, naukowcy prowadzacy badania w USA, lekarze, studenci studiow wyzszych, nauczyciele, ale rowniez pracownicy na programach treningowych, przybywajacy do USA na rok lub dluzej do pracy. Warunkiem uzyskania takiej wizy jest uczestnictwo w programie wymiany wydezygnowanym przez Departament Stanu. Potencjalny pracodawca musi zglosic sie do jednego z takich programow i poprosic aby program ten sponsorowal konkretnego kandydata z innego kraju na trening zawodowy w jego firmie. Osoba take jest wtedy sprowadzana na wize J-1 (lub zamienia status na te wize) przez ten program, ale musi zglosic sie do pracy do konkretnego pracodawcy. Program sponsorujacy musi, podobnie jak przy wizie studenckiej F-1, podac swoich uczestnikow do systemu SEVIS. Jesli ktos nie zglosi sie do pracy, to bedzie terminowany w SEVIS. Bardzo wazne jest aby zanim osoba przyjedzie na wize J-1, sprawdzila ona czy nie ma wizy J-1, ktora zmusza do powrotu do Polski na 2 lata zanim mozna zmienic status na inny. W takim wypadku nie bedzie mozna zmienic J-1 na H-1B nawet jesli wizy H-1B beda znowu dostepne. Czy dwuletni nakaz powrotu obowiazuje, czy nie, stwierdza konsul wydajacy wize i wpisuje odpowiednia adnotacje na promesie wizowej. Nieco inny charakter ma program Au Pair. W jego ramach wydaje sie 22,720 wiz dla mlodziezy przyjezdzajacej do USA w charakterze opiekunow do dzieci. Po odbyciu tego programu rowniez mozna starac sie o wize H-1B, jak tylko znowu beda dostepne.

Wiza H-3 to wiza treningowa.

Osoba moze starac sie o taka wize, jesli pracodawca w USA chce ja sprowadzic na konkretny program treningowy (kurs), na przyklad przyuczenia zawodowego. Kurs taki musi miec dokladnie opisany program, z rozkladem godzinnym i tygodniowym. Podczas pobytu na takim treningu (kursie) osoba moze zarabiac, ale pod warunkiem, ze praca jest incydentalna, a nie glownym warunkiem kursu. Trening taki moze byc przydatny dla przyszlego pracodawcy, ktory skladalby w przyszlosci podanie o wize H-1B. Warto te mozliwosc mu przedstawic.

Wiza B-2, a wiec wiza turystyczna.

Jesli zadna z powyzszych wiz nie pasuje do Panstwa sytuacji, zawsze mozna starac sie o wize turystyczna na nastepne 6 miesiecy i czekac, czy w ciagu tego okresu Kongres zwiekszy liczbe wiz H-1B. Rozmowy odnosnie tego sie tocza i miejmy nadzieje, ze decyzje zapadna przed koncem lata.

Prosze dzwonic do swoich reprezentanow i prosic o zwiekszenie limitu wiz pracowniczych. Wizy pracownicze wzbogacaja ten kraj o wartosciowych, utalentowanych i wysoce wyszkolonych specjalistow. Daje rowniez naszym najblizszym mozliwosc zdobycia doswiadczenia na najbardziej konkurencyjnym i energicznym rynku pracy.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.