Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Gwarancja finansowa przy sponsorowaniu przez rodzine.

Od 19 grudnia 1997 obowiazuje obowiazek podpisania gwarancji finansowej w przypadku sponsorowania na pobyt staly przez czlonka rodziny. Gwarancja ta podpisywana jest na formularzu imigracyjnym I-864. Prawie dziewiec lat po wprowadzeniu gwarancji finansowej Biuro Imigracyjne wreszcie w zeszlym roku wydalo przepisy wykonawcze dotyczace tego obowiazku. Przepisy zmieniaja w znaczny sposob proces gwarancji finansowej. Do tej pory byl on regulowany wylacznie wewnetrznymi wytycznymi biura imigracyjnego, po raz pierwszy jednak mamy do czynienia z wlasciwymi przepisami. Przepisy sa dosc przemyslane i w znacznej wiekszosci ulepszaja dotychczasowa praktyke dotyczaca gwarancji, wprowadzajac pewne udogodnienia i zwolnienia z obowiazku w pewnych sytuacjach. Przepisy wprowadzily rowniez nowe formularze, w sumie az cztery, w zaleznosci od sytuacji rodzinnej. W niniejszym artykule opisze najwazniejsze sekcje nowych przepisow i nowe formularze.

Pierwsza zmiana dotyczaca formularzy to fakt, ze nie musza one byc podpisane notarialnie. Biuro Imigracyjne stwierdzilo, ze sama formulka przysiegi na koncu formularza, ze informacje zawarte w formularzu sa prawdziwe, jest wystarczajaca i nie ma potrzeby na utrudnianie procedury wymaganiem notarialnego podpisu.

Druga zmiana to fakt, ze mamy cztery formularze sponsorowania, a nie dwa jak poprzednio.

Formularz I-864EZ (uproszczony formularz gwarancji finansowej) skladany jest przez sponsora, ktory jako gwarancje uzywa tylko swoich wlasnych dochodow. Jesli dochody nie sa wystarczajace i sponsor musi korzystac z innych zrodel, takich jak oszczednosci, dochody czlonka rodziny lub dochody dodatkowego sponsora, to musi juz wtedy wypenic calkowity formularz gwarancji finansowej I-864.

Formularz I-864A jest wypelniany przez dodatkowego czlonka rodziny, ktorego dochody dodawane sa do dochodow glownego sponsora, ktory z nim mieszka. Taka osoba musi miec ponad 18 lat, byc rezydentem lub obywatelem USA, wchodzic w kalkulacje "domostwa", na ktorej podstawie obliczono wymagane minimum od glownego sponsora i musi oczywiscie mieszkac z glownym sponsorem. Z tym, ze zostalo zlikwidowane wymaganie, aby udowodnic, ze osoba dodatkowa mieszka z glownym sponsorem od przynajmniej 6 miesiecy.

Obojetnie, ktory formularz jest uzywany, musza mu towarzyszyc albo kopia zeznania podatkowego za ostatni rok albo oficjalny transkrypt z biura podatkowego o dochodach z zeszlego roku. Jesli sponsor wysyla kopie zeznania podatkowego, to musi byc ono kompletne i zawierac wszystkie dodatki i zrodla dochodu, jak formularze W-2 lub 1099. Jesli sponsor skladal zeznanie podatkowe z malzonkiem, ale kwalifikowac chce sie jako sponsor samodzielny, to musi udowadnic, ktore dochody naleza do niego prezentujac wylacznie swoje zrodla dochodu, np. W-2 lub 1099. Przepisy wymagaja zawarcie dokumentow podatkowych wylacznie za ostatni rok podatkowy. Jest to zmiana od poprzedniej praktyki, gdzie wymagane bylo zlozenie dokumentow z trzech ostatnich lat podatkowych. Biuro Imigracyjne moze jednak wziac pod uwage trzy ostatnie lata podatkowe, aby ocenic przyszle mozliwosci finansowe sponsora, jesli z jakiegos powodu obecne sa przez nich kwestionowane. Rowniez dowody obecnych zarobkow, takie jak paystubs, lub list od obecnego pracodawcy, sa teraz brane pod uwage, iI spelniaja warunek nawet jesli ostatnie podatki sa niewystarczajace. Dochody brane sa pod uwage zanim odliczone sa deductions, tzn. bierze sie pod uwage tzw. total income z formularza 1040 lub adjusted gross income jesli uzywa sie formularza 1040EZ.

Formularz I-864W jest wypelniany w sytuacji gdzie gwarancja finansowa nie jest wymagana. Gwarancja finansowa nie jest wymagana w nastepujacych sytuacjach: 1) osoba sponsorowana przepracowala 40 kwartalow pracujacych (10 lat) i otrzymala za nie od Social Security Administration kredyt, 2) dziecko obywatela USA, ktore otrzyma pobyt staly przed 18 rokiem zycia, 3) samodzielnie sponsorowane ofiary przemocy domowej, 4) osoby, ktore wylosowane byly w loterii wizowej, 5) azylanci, 6) aplikanci sponsorowani przez prace, etc.

Jak oblicza sie "domostwo" wedle nowych regul? To wazne pytanie, bo od tego zalezy ile pieniedzy sponsor musi wykazac. Do domostwa zalicza sie sponsora, osobe (lub osoby) sponsorowane, malzonka sponsora, i nieletnie dzieci (do 18 roku zycia), inne osoby traktowane jako zalezne na zeznaniu podatkowym, i dzieci, rodzenstwo lub rodzice zamieszkujacy pod tym samym adresem (ale tylko ci, ktorzy podpisuja I-824A i ktorych dochody doliczane sa do dochodu domostwa w celach sponsorowania.)

Sponsor dodatkowy. Jesli dochody i majatek sponsora lub czlonka jego domostwa nie sa wystarczjace, mozna zlozyc gwarancje finansowa sponsora dodatkowego. Obaj sponsorzy, glowny iI dodatkowy(wi) musza wtedy wypelnic pelny formularz I-864. Sponsor dodatkowy musi byc obywatelem lub rezydentem USA i musi spelnic warunki finansowe, na podstawie obliczonego swojego domostwa. Po raz pierwszy prawo imigracyjne pozwala na dwoch dodatkowych sponsorow, w przypadku licznej rodziny sponsorowanej. Jesli na przyklad sponsorowana rodzina imigrantow liczy killa osob, rodzine i kilkoro dzieci, to jeden dodatkowy sponsor moze nie byc wystarczajacy. Mozna wtedy poprosic nastepnego, i kazdy z dodatkowych sponsorow bedzie odpowiedzialny tylko za te czesc sponsorowanej rodziny, ktora wymieniona jest na jego formularzu I-864.

Formularz I-864P, a wiec Poverty Guidelines, z wytycznymi wskazujacymi wymagane minimum finansowe powinien byc dolaczony do formularza gwarancji finansowej i zlozony z aplikacja o pobyt staly.

Dokumenty dodatkowe:

Zeznania podatkowe. Jak wczesniej opisalam, zeznania podatkowe (federalne) z wszystkimi dodatkami i dowodami dochodow z ostatniego roku podatkowego musza byc dolaczone do formularza gwarancji finansowej. Jesli nie minal jeszcze 15 kwietnia danego roku, biuro imigracyjne nie moze wymagac podatkow z roku poprzedniego. Po 15 kwietnia jednak biuro imigracyjne bedzie od sponsora wymagac albo podatkow z poprzedniego roku, albo dowodu, ze sponsor poprosil o dodatkowy czas (extension), albo dowodu, ze sponsor nie musial placic podatkow, albo jesli musial, to bedzie musial uregulowac sprawy podatkowe zanim zlozy formularz gwarancji finansowej. Jesli chodzi o dowod, ze sponsor nie musial przygotowac zeznania podatkowego, bo nie zarobil odpowiedniej ilosci pieniedzy, to biuro imigracyjne wymaga przygotowania stwierdzenia pod przysiega, ile osoba zarobila w zeszlym roku i ze nie musiala skladac zeznania podatkowego, bo zarobki byly na tyle niskie ze tego nie wymagaly.

Listy od pracodawcy nie sa juz wymagane, chyba ze biuro imigracyjne bedzie tego wymagac w danej sytuacji lub aplikant uwaza, ze bedzie on pomocny. List moze byc pomocny jesli podatki z poprzedniego roku nie sa wystarczajace, a sponsor obecnie zarabia wiecej. Jesli list jest skladany to musi zawierac date rozpoczecia pracy, stanowisko, zarobki, godziny i prawdopodobienstwo przyszlego zatrudnienia.

Wycofanie gwarancji finansowej. Wszystkie formularze gwarancji finansowej moga byc wycofane zanim biuro imigracyjne przyzna pobyt staly. Biuro imigracyjne podejmie wtedy decyzje nad aplikacja tak jakby gwarancja nigdy nie zostala zlozona. W wielu przypadkach, jesli gwarancje wycofa glowny sponsor, sponsorowanie upadnie. Jesli gwarancje wycofa sponsor dodatkowy, to mozna go zastapic jakims innym sponsorem dodatkowym. Gwarancja nie moze byc jednak wycofana juz po przyznaniu przez biuro imigracyjne pobytu stalego lub po wydaniu przez konsulat wizy imigracyjnej.

Formularz gwarancji finansowej bedzie odpowiedni jesli w momencie zlozenia spelnial warunki finansowe. Oficer nie powinien wymagac nowych informacji podatkowych z biezacego roku, jesli dochody w momencie zlozenia aplikacji byly wystarczajace i jesli interview na pobyt staly nastapi na mniej niz rok po zlozeniu dokumentacji.

Dochody osoby sponsorowanej nie moga byc brane pod uwage i dodane do dochodow domostwa, jesli pochodza one z nielegalnej pracy (pracy bez zezwolenia biura imigracyjnego.) Jesli jednal imigrant pracuje legalnie, to moze on dodac swoje dochody jesli mieszka ze sponsorem. Jesli jest on jedyna osoba sponsorowana, to nie musi skladac formularza I-864A. Jesli imigrant posiada jednak osoby zalezne, malzonka lub dzieci, to bedzie musial ten formularz wypelnic.

Wlasciwe wypelnienie formularza gwarancji finansowej jest bardzo wazne poniewaz bez tego aplikacja o pobyt staly nie moze byc przyznana. Bledy w aplikacji, lub braki w dokumentacji moga spowodowac odmowe aplikacji lub w najlepszym przypadku jej opoznienie.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.