Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Jakie zmiany w prawie imigracyjnym przyniosl ze soba zeszly rok.

Rok 2006 przyniosl wiele zmian w prawie i procedurze imigracyjnej. Ale najwieksza zmiana dotyczy zmiany warty w Kongresie USA. Demokraci w 2007 roku obejmuja wiekszosc i nadzieje na now, sprzyjajace imigrantom, prawo imigracyjne sa wieksze niz kiedykolwiek. Trzymamy kciuki.

Nowa siedziba biura imigracyjnego w Chicago.

Lokalnie, najwieksza zmiana to oczywiscie otwarcie nowego, nowoczesnego, olbrzymiego budynku biura imigracyjnego. Nowy budynek zostal specjalnie dla biura imigracyjnego odnowiony, co powoduje, ze znalazlo sie tam miejsce dla prawie wszystkich organow imigracyjnych oprocz biura azylowego. Na pierwszym pietrze (zaraz po przejsciu security) znajduja sie stanowiska tzw. urzednikow informacyjnych, ktorzy zajmuja sie osobami przybywajacymi do biura imigracyjnego na tzw. infopass appointment, a wiec osoby ktore chca sie dowiedziec o statusie swej sprawy, starajace sie o pieczatke w paszporcie, wymiane dokumentow, itp. Na drugim pietrze znajduje sie sekcja zajmujaca sie przeprowadzaniem interview na pobyt staly, a na trzecim pietrze znajduje sie sekcja naturalizacji, i tam odbywaja sie interview na obywatelstwo. Osoby wybierajace sie na interview musza zarejestrowac sie z recepcjonistka na odpowiednim pietrze jak tylko wejda do urzedu. Jesli ktos nie zarejestruje sie do 15 minut po godzinie, na ktora byl umowiony, to biuro imigracyjne nie przeprowadzi z nim interview tego dnia. Na wyzszych pietrach budynku znajduja sie inne dzialy takie jak dzial deportacyjny, inspekcja wjazdowa, dzial dochodzeniowy i administracja urzedu.

W 2006 roku urzedowanie zaczela rowniez nowa dyrektor biura imigracyjnego Pani Ruth A. Dorochoff. Ruth przez wiele lat pracowala dla biura imigracyjnego w Chicago jako supervisor, po czym na krotki czas objela biuro imigracyjne w Indianapolis. Jest osoba, ktora zna sie na prawie imigracyjnym i zna biuro chicagowskie od podszewki.

Oprocz zmiany adresu biuro imigracyjne zmienilo rowniez troche swoje procedury. Jedna ze zmian wprowadzonych w roku 2006 jest to, ze biuro imigracyjne nie bedzie stemplowac pieczatki zielonej karty do paszportow po przyznaniu zielonej karty na interview. Ze wzgledu na duza liczbe falszywych pieczatek w obiegu, biuro imigracyjne zlikwidowalo stare pieczatki potwierdzajace legalna rezydenture i wydalo nowe, ktore sa numerowane. Kazde biuro imigracyjne ma ich tylka niewielka ilosc. Paszporty stemplowane sa tylko w wyjatkowych sytuacjach, jak na przyklad koniecznosc wyjazdu zagranice. Pieczatke taka mozna otrzymac wylacznie przez umowienie sie do biura imigracyjnego na internecie przez tzw. Infopass. Biuro imigracyjne nie bedzie rowniez wydawalo approval letters (a wiec potwierdzenia przyznania pobytu stalego) po interview poniewaz twierdzi, ze poniewaz karta stalego rezydenta jest produkowana teraz w ciagu kilku lub kilkunastu dni, to nie ma potrzeby na wydawanie pieczatek lub potwierdzen.

Powstal rowniez nowy dzial do walki z oszustwami imigracynymi, tzw. Fraud unit. Bedzie on zajmowal sie wyszukiwaniem aplikantow, ktorzy skladaja falszywe aplikacje, przez malzenstwo lub przez prace, jak rowniez likwidowaniem nieautoryzowanych agentow, ktorzy nie majac licencji adwokackiej zajmuja sie wypelnianiem i skladaniem aplikacji imigracyjnych. Praca tego biura juz zaowocowala zamknieciem kilku biur, rowniez polonijnych. Dzial ten przeprowadzana rowniez tzw. assessment interviews. W niektorych przypadkach sponsorowania przez malzenstwo lub prace, biuro imigracyjne bedzie teraz odbywac wstepne interview z aplikantami, aby ocenic prawdziwosc sponsorowania. Interview teoretycznie jest dobrowolne nierozsadnie jednak byloby sie mu nie poddac. Assessment interview odbywac sie bedzie na pewien czas przed regularnym interview.

Zmiany w przedluzaniu 10-letnich kart stalego pobytu.

Biuro imigracyjne zmienilo nieco procedure przedluzania kart rezydenta (zielonych kart.) Do tej pory przedluzenie 10-letniej karty nie wiazalo sie z niczym, oprocz zlozenia podania i oplaty obrotowej. Ostatnio jednak biuro imigracyjne zmienilo jednak te procedure wprowadzajac wymaganie skladania odciskow palcow i sprawdzania rekordu kryminalnego. Osoby, ktore maja na swoim koncie sprawy kryminalne powodujace deportacje do tej pory omijaly biuro imigracyjne nie skladajac podania o obywatelstwo. Teraz jednak biuro imigracyjne sprawdza rekord kryminalny juz przy przedluzaniu pobytu stalego. Jesli odciski palcow wykaza rekord kryminalny, osoba taka bedzie poproszona o jego wyjasnienie, i bedzie musiala wstawic sie do biura imigracyjnego z prawnikiem, dokumentami sadowymi i kopia kodeksu wyjasniajacego skazanie. Jesli rekord kryminalny nie powoduje deportacji, osobie takiej karta rezydenta bedzie przedluzona. Jesli rekord kryminalny zawiera skazanie powodujace deportacje osobie takiej wydane beda dokumenty rozpoczynajace proces deportacyjny. Osoby z rekordem kryminalnym powinny wiec poradzic sie prawnika imigracyjnego zanim zloza podanie o przedluzenie karty pobytu stalego.

Zmiany na lotniskach.

Od zeszlego roku rowniez urzednicy biura imigracyjnego na lotnisku O'Hare maja dostep do rekordu aresztow osob przybywajacych do USA, w tym rowniez podrozujacych posiadaczy pobytu stalego. Rezydentom, ktorych rekord wykaze aresztowanie beda zatrzymane ich karty rezydenta, i beda musialy zglosic sie do biura imigracyjnego w downtown na spotkanie z urzednikiem imigracyjnym aby wyjasnic swoj rekord.

Nowy egzamin na obywatelstwo.

30 listopada zeszlego roku Biuro Imigracyjne oglosilo, ze z poczatkiem 2008 roku wprowadzony zostanie nowy egzamin na obywatelstwo USA. W miedzyczasie, w tym roku mozna jeszcze skladac aplikacje o naturalizacje i zdawac testy na starych zasadach. Biuro Imigracyjne przeprowadzi w 10 miastach USA program pilotowy nowego testu, gdzie aplikanci pytani beda juz wedle nowych zasad. Chicago nie jest jednym a tych miast. Pilot przeprowadzony zostanie w Albany, Bostonie, Charlston, Denver, El Paso, Kansas City, Miami, San Antonio, Tuscon, Yakima.

Generalnie pytania sa znacznie trudniejsze niz na obecnym egzaminie. Odpowiedzi sa duzo bardziej rozbudowane, i na niektore pytania, szczegolnie te z ustroju USA, odpowiadac trzeba pelnymi zdaniami cytujac wrecz czesci konstytucji.

Jesli chodzi o egzamin jezykowy, to obecny pisemny polega na napisaniu zdania, ktore oficer wybiera z listy 30 dosc prostych zdan, w ktorych powtarzaja sie wyrazy typu: President, Congress, flag, Washington DC. Nowy egzamin przewiduje, ze zdania do napisania beda z historii i ustroju USA. Ma byc lista wyrazow do nauczenia sie, i byc moze rowniez lista probnych zdan. Jesli Biuro Imigracyjne poda tylko liste wyrazow a nie cale zdania, to bedzie to duzo bardziej skomplikowane zadanie niz obecnie.

Zmiany w Departamencie Stanu.

Traktowanie studentow miedzynarodowych w USA przez biuro imigracyjne i konsulaty USA po 11 wrzesnia spododowalo spadek liczby studentow miedzynarodowych w USA. W ciagu kilku ostatnich miesiecy Departament Stanu przygotowal kilka nowych wskazowek, ktore powinny spowodowac, ze wizy studenckie beda w przyszlosci liberalniej wydawane i przedluzane i Stany stana sie ponownie atrakcyjne dla miedzynarowodych studentow.

W swoim memorandum Departament Stanu stwierdzil, ze wymaganie "wiezi z krajem" musi byc traktowane luzniej niz w przypadku wiz turystycznych poniewaz studenci sa zazwyczaj mlodymi osobami, bez pracy, bez majatku, bez rodziny i bez oszczednosci. Konsulat nie powinien wiec odmawiac wiz studenckich wylacznie ze wzgledu na brak tych rzeczy. Jesli aplikant otrzyma taka odmowe, powinien sie od niej odwolac na podstawie tego memorandum. Co do drugiego wymagania, intencji powrotu, konsulaty instruowane sa aby intencje powrotu oceniac na dzien interview, a nie na przyszlosc. Po pierwsze dlatego, ze studenci bardzo czesto nie maja jeszcze sprecyzowanych planow na zycie, a po drugie dlatego, ze wizy studenckie sa przyznawane na dlugi okres czasu (kilka lat) i jest rzecza naturalna, ze intencja studenta co do powrotu do kraju kiedys moze sie zmienic. W zwiazku z tym, jesli student wydaje sie miec uczciwy zamiar powrotu do kraju w dniu interview, to powinno to byc wystarczajace aby spelnic wymaganie intencji nieimigracyjnej. Ta nowa interpretacja intencji nieimigracyjnej w przypadku wiz studenckich jest rzeczywiscie bardzo powaznym zwrotem. Departament Stanu juz od dawna nie mial tak wyrozumialych i racjonalnych wskazowek co do wydawania wiz.

Wyzej wymienione memorandum zacheca rowniez konsulaty do przedluzania wiz studenckich. Departament Stanu uwaza, ze studenci maja prawo podrozowac do domu w czasie studiow, co wiecej powinni byc do tego zachecani, bo powoduje to utrzymywanie wiezi z rodzina i krajem. A wiezi takie powoduja wieksze prawdopodobienstwo, ze student wroci do kraju po ukonczeni studiow. Podczas gdy, jesli studenci boja sie podrozowac do domu, bo konsulaty niechetnie przedluzaja wizy studenckie, wtedy pozostaja w USA, wiaza sie z krajem, i chetniej zostaja w USA na stale.

Memorandum rowniez nakazuje konsulom jednakowe traktowanie studentow bez wzgledu na instytucje edukacyjna, do ktorej beda uczeszczac. Tak samo powinni byc traktowani studenci, ktorzy przybywaja na krotki program jezykowy do podrzednej szkoly jak i ci, ktorzy przybywaja na pelne studia czteroletnie do reputowanych uczelni.

Pod koniec roku Departament Stanu wydal rowniez przepisy wykonawcze, ktore pozwalaja konsulom na przedluzenie wiz tymczasowych bez interview, poprzez aplikacje zlozona listownie, jesli aplikant juz taka wize wczesniej posiadala, sklada podanie niedlugo po wygasnieciu poprzedniej, i jesli konsul nie ma powodu podejrzewac, ze aplikant zlamal kiedykolwiek warunek wizowy (np. nielegalna praca, przedluzony pobyt.)

Departament Stanu poprawil swoje customer relations wprowadziajac Legalnet. Jest to oficjalna droga kontaktowania sie a konsulatami USA (legalnet@state.gov), a wiec program internetowy Departamentu Stanu. Departament szacuje, ze otrzymuje okolo 630 oficjalnych zapytac miesiecznie, i odpowiada na nie w zaleznosci od sytuacji w ciagu kilku dni, lub kilku tygodni, ale stara sie nie przekraczac miesiaca.

Zmiany w prawie o gwarancji finansowej.

Pod koniec zeszlego roku weszly w zycie przepisy dotyczace gwarancji finansowej w przypadku sponsorowania na pobyt staly przez czlonka rodziny. Wprowadzony zostal nowy formularz gwarancji finansowej, a w zasadzie cztery rozne formularze, w zaleznosci od sytuacji sponsora i osoby sponsorowanej. Poniewaz zmiany w tej dziedzinie sa znaczne i dotycza wielu aplikantow beda one przedmiotem mojego nastepnego artykulu.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.