Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Wiza studencka F-1 - nowe podejscie.

Konsulaty amerykanskie w okresie letnim wydaja najwiecej wiz studenckich. Wiadomo, studenci koncza szkoly w maju, czerwcu, i planuja rozpoczac nauke we wrzesniu. Artykul na temat wiz studenckich jest wiec jak najbardziej na czasie. Szczegolnie w okresie, kiedy rzad USA zmienil nieco swoj stosunek do miedzynarodowych studentow, na bardziej liberalny.

Po 11 wrzesnia 2001, studenci miedzynarodowi nieslusznie zupelnie stali sie ta grupa, na ktorej skupila sie uwaga biura imigracyjnego i Kongresu USA. A to dlatego, ze kilku terrorystow, ktorzy zaatakowali Nowy Jork bylo na wizach studenckich i wizy te zostaly przedluzone kilka miesiecy po zamachach, mimo iz terrorysci ci juz nie zyli, a ich tozsamosc znana byla calemu swiatu. 16 maja 2002 wprowadzono wiec nowy system ewidencji i kontroli studentów miedzynarodowych- SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System). Jest on baza danych osobowych kazdego studenta na wizie studenckiej. Stanowi on federalny system przekazu informacji, które do tej pory pozostawaly do wewnetrznego uzytku szkoly. Wprowadzenie systemu SEVIS oznacza koniecznosc powiadamiania administracji federalnej przez szkole nie tylko o terminie rozpoczecia, zakonczenia i przerwach w zajeciach szkolnych, ale tez o wydarzeniach w zyciu prywatnym studentów; zmianach ich danych osobowych, frekwencji, postepie akademickim czy tez prywatnych wyjazdach. Niestety system tez stal sie dramatem wielu studentow, ktorzy mimo, ze chodza do szkoly, czesto sa w systemie terminowani, poniewaz ich szkoly nie potrafia w nowym systemie operowac lub popelniaja bledy rejestracyjne. Kiedys blad w wydaniu dokumentu I-20 (formularza, dzieki ktoremu mozna otrzymac wize studencka) mozna bylo naprawic wyrzucajac bledny do kosza i wypelniajac nowy. Teraz formularz I-20 wydawany jest elektronicznie w systemie SEVIS i zmiany w formularzu nie sa mozliwe bez specjalnej dlugotrwalej procedury. Czesto zdarza sie, ze zanim poprawa bledu jest dokonana student straci status. Czesto zdarza sie, ze student chodzi do szkoly, ale szkola zapomni przedluzyc status studenta z poczatkiem nowego semestru w SEVISIE, taki student rowniez jest juz bez statusu, mimo, ze chodzil do szkoly iI nie jest wo ogole winny zaistnialej sytuacji. O obecnych problemach z SEVISEM i lokalnymi szkolami troche pozniej w artykule.

Traktowanie studentow miedzynarodowych w USA przez biuro imigracyjne i konsulaty USA po 11 wrzesnia spododowalo spadek liczby studentow miedzynarodowych w USA. Instytucje edukacyjne w USA, ktore na studentach miedzynarodowych zarabialy niezle pieniadze zaczely bardzo agresywnie krytykowac biuro imigracyjne i Departament Stanu, co spowodowalo, ze te zaczaly zmieniac swe postepowanie iI przepisy, aby ponownie odzyskac popularnosc wsrod studentow z innych krajow. W ciagu kilku ostatnich miesiecy Departament Stanu przygotowal kilka nowych wskazowek, ktore powinny spowodowac, ze wizy studenckie beda w przyszlosci liberalniej wydawane i przedluzane.

W pierszym memorandum wydanym pod koniec zeszlego roku Departament Stanu postanowil poluzowac nieco swoj standard przyznawania wiz studenckich. Wiza studencka jest wiza tzw. nieimigracyjnej intencji, a wiec aby ja uzyskac aplikant musi przekonac biuro imigracyjne lub konsula, ze ma zamiar wrocic do swego ojczystego kraju po skonczeniu studiow. Do tej pory standard ten interpretowany byl podobnie jak w przypadku osob przybywjacych do USA na wizy turystyczne. Aplikant musial udowodnic tzw. wiezi z krajem i to, ze po osiagnieciu zamierzonego celu (skonczeniu programu akademickiego) wroci do swego kraju. Nowe wytyczne zmienily nieco oba te wymagania. Departament Stanu w swoim memorandum stwierdzil, ze wymaganie wiezi z krajem musi byc traktowane luzniej niz w przypadku wiz turystycznych poniewaz studenci sa zazwyczaj mlodymi osobami, bez pracy, bez majatku, bez rodziny i bez oszczednosci. Konsulat nie powinien wiec odmawiac wiz studenckich wylacznie ze wzgledu na brak tych rzeczy. Jesli aplikant otrzyma taka odmowe, powinien sie od niej odwolac na podstawie tego memorandum. Co do drugiego wymagania, intencji powrotu, konsulaty instruowane sa aby intencje powrotu oceniac na dzien interview, a nie na przyszlosc. Po pierwsze dlatego, ze studenci bardzo czesto nie maja jeszcze sprecyzowanych planow na zycie, a po drugie dlatego, ze wizy studenckie sa przyznawane na dlugi okres czasu (kilka lat) i jest rzecza naturalna, ze intencja studenta co do powrotu do kraju kiedys moze sie zmienic. W zwiazku z tym, jesli student wydaje sie miec uczciwy zamiar powrotu do kraju w dniu interview, to powinno to byc wystarczajace aby spelnic wymaganie intencji nieimigracyjnej. Ta nowa interpretacja intencji nieimigracyjnej w przypadku wiz studenckich jest rzeczywiscie bardzo powaznym zwrotem. Deprtament Stanu juz od dawna nie mial tak wyrozumialych i racjonalnych wskazowek co do wydawania wiz.

To samo memorandum ostrzeglo rowniez konsulaty, aby nie odmawialy wiz wylacznie ze wzgledu na tematyke studiow. Wedle nowej intepretacji sam fakt, ze konsul uwaza, ze kierunek studiow nie daje szans na prospekty zawodowe w macierzystym kraju nie jest powodem do odmowy wizy. Poniewaz sytuacja w tym kraju kiedys moze sie zmienic. Podobnie konsul nie powinien odmowic wizy tylko dlatego, ze uwaza, ze dane studia lub kurs jest dostepny w kraju macierzystym. Wedle departmentu Stanu student ma prawo wybrac w jakim kraju chce studiowac, jesli tylko szkola uznala, ze sie na studia kwalifikuje i wydala mu formularz I-20. Jesli ktos wobec tego dostanie decycje odmowna z tego powodu powinien odwolac sie od tej decyzji na podstawie tego wlasnie memorandum.

Wyzej wymienione memorandum zacheca rowniez konsulaty do przedluzania wiz studenckich. Departament Stanu uwaza, ze studenci maja prawo podrozowac do domu w czasie studiow, co wiecej powinni byc do tego zachecani, bo powoduje to utrzymywanie wiezi z rodzina i krajem. A wiezi takie powoduja wieksze prawdopodobienstwo, ze student wroci do kraju po ukonczeni studiow. Podczas gdy, jesli studenci boja sie podrozowac do domu, bo konsulaty niechetnie przedluzaja wizy studenckie, wtedy pozostaja w USA, wiaza sie z krajem, i chetniej zostaja w USA na stale.

Memorandum mowi rowniez, ze konsul nie powinien kwestionowac czy student nadaje sie na dany kierunek studiow. Jesli szkola go przyjela i wydala I-20 znajac jego kwalifikacje, to nie powinno to byc przez konsula kwestionowane z wyjatkiem sytuacji, gdzie konsul podejrzewa oszustwo ze strony albo studenta albo szkoly.

Memorandum rowniez nakazuje konsulom jednakowe traktowanie studentow bez wzgledu na instytucje edukacyjna, do ktorej beda uczeszczac. Tak samo powinni byc traktowani studenci, ktorzy przybywaja na krotki program jezykowy do podrzednej szkoly jak i ci, ktorzy przybywaja na pelne studia czteroletnie do reputowanych uczelni. Konsul nie moze odmowic wizy dlatego, ze szkola, ktora wydala I-20 nie jest mu znana. Ta zmiana interpretacji bedzie bardzo wazna dla studentow z Polski poniewaz wielu z nich planuje przyjazd do USA do takich wlasnie mniej znanych szkol jezykowych w okolicach Chicago i do tej pory konsulaty USA w Polsce czesto odmawialy im wiz ze wzgledu na niska jakosc szkoly lub program nauczania.

Nastepne memorandum Departamentu Stanu bylo juz znacznie bardziej szczegolowe i dotyczylo utrzymywania statusu przez osoby, ktore przerwaly nauke w szkole a przebywaja w USA na wizach studenckich. To memorandum podkreslilo, ze jesli student chce zmienic szkole, to nie moze miec przerwy w nauczaniu dluzej niz 5 miesiecy. Jesli przerwa byla dluzsza, to bedzie musial starac sie o przywrocenie do statusu, a wiec tzw. Reinstatement. Jesli reinstatement zostanie odmowiony w USA, to student taki musi udac sie do swego kraju i ponownie starac sie o wize. Memorandum wyraznie stwierdza, ze odmowa reinstatement przez biuro imigacyjne nie jest blokada do otrzymania nowej wizy. Konsulowie jednak musza wziac pod uwage powod odmowy reinstatement w swojej decyzji wizowej. Memorandum mowi rowniez jak powinien zachowac sie konsulat w przypadku studentow, ktorzy chodza so szkoly w USA, ale postanowili wyjechac do swego kraju na dluzsze wakacje. Jesli nieobecnosc w szkole w USA przekroczy 5 miesiecy, to student musi starac sie o nowa wize do USA, nawet jesli termin waznosci tej starej jest wazny. Sam fakt, ze student nie byl w USA przez 5 miesiecy spowodowal przerwanie wizy i konsulat musi wydac nowa na podstawie nowego I-20 lub starego I-20, ale jesli student jest nadal aktualny w SEVISIE. Memorandum to jednak wskazuje na pewien wyjatek. Jesli na przyklad student przebywa zagranica jako czesc kursu, ktory odbywa (na przyklad na badaniach naukowych), to jego status jest utrzymywany i wiza wazna jest nawet jesli nieobecnosc w USA przekroczy 5 miesiecy.

W ostatnim memorandum Departament Stanu powtarza nowe wyzej wymienione interpretacje nieimigracyjnej intencji i wiezach rodzinnych w przypadku aplikantow na wizy studenckie. Memorandum to rowniez podkresla, ze wizy studenckie iI szybkie ich wydawanie powinny byc priorytetem dla konsulatow ze wzgledu na ograniczenia czasowe i terminy rozpoczecia szkol. Departament Stanu wymaga aby konsulaty poczynily wszelkie starania, aby studenci otrzymali wizy szybko i nie spoznili sie na semestry szkolne. Pomimo, ze konsulat nie moze wydac wizy studenkciej wczesniej niz na 120 dni przed rozpoczeciem szkoly, Departament Stanu sugeruje, ze najbardziej zajete konsulaty powinny przyjmowac aplikacje wczesniej niz te 120 dnia przed rozpoczeciem szkoly, ale nie wydawac wiz wczeniej niz to 120 dniowe okno.

Zmiany w traktowaniu studentow przynajmniej przez konsulaty sa wiec naprawde znaczne. Zobaczymy jak wygladac bedzie to jednak w praktyce. Niemniej jednak jesli ktos z Panstwa bliskich jest ofiara niepoprawnej w mysl tych memoradum odmowy, powinien jak najszybciej skontaktowac sie z prawnikiem imigracyjnym i zlozyc odwolanie.

A teraz o wyzej zapowiedzianych problemach z SEVISEM i ze szkolami. Od kilku miesiecy biuro imigracyjne sprawdza poprawnosc funkcjonowania kilku szkol wydajacych formularze I-20 w okolicach Chicago. Biuro imigracyjne stwierdzilo, ze dopatrzylo sie wielu nieprawidlowosci ze strony szkol, ktore przyjmowaly miedzynarodowych studentow. Nieprawidlowosci te byly rozniego rodzaju. Od powaznych oszustw, gdzie szkola brala czesne i nie wymagala od studentow faktycznego uczeszczania na kursy, a nieprawdziwie podawala liste studentow do SEVISU, kiedy ci tak naprawde do szkoly nie chodzili, po niewinne bledy w rejestracji studentow w SEVISIE spowodowane niedouczeniem personelu szkoly. Jesli biuro imigracyjne dopatrzylo sie pewnych nieprawidlowosci, to moglo nawet takiej szkole odebrac certyfikacje i mozliwosc wydawania formularza I-20 potrzebnego do starania sie o wize studencka. Wielu studentow dowiedzialo sie na przyklad od swoich szkol, ze beda musieli znalezc inna szkole w ciagu kilku tygodni, aby nie stracic statusu studenta. Czesto dowiedzieli sie juz o tym za pozno aby takiej zmiany dokonac, i musieli starac sie o wyzej wymieniony reinstatement. Ostrzegam wiec osoby starajace sie o rozpoczecie nauke w danej szkole, aby skontaktowaly sie z prawnikiem imigracyjnym zanim nawet otrzymaja formularz I-20 od danej szkoly aby dowiedziec sie jakich sytuacji powinni unikac. Jak pisalam wyzej jakiekolwiek zmiany w formularzu I-20 zabieraja duzo czasu i wysilku.

Ponizej podstawowe informacje o wizach studenckich.

Wize F-1 jest to wiza dla studentow przyjezdzajacych na programy akademickie (high school, Associate, Bachelor's, Ph.D. oraz Masters), jak rowniez dla osob przyjezdzajacych na kursy nauki jezyka angielskiego, tzw. ESL, a wiec English as a Second Language. Wiza F przyznawana jest na podstawie formularza I-20 wydawanego przez instytucje akademicka. Wiekszosc szkol, do ktorych uczeszczaja zagraniczni studenci (international students) ma certyfikacje Biura imigracyjnego na wydawanie tego dokumentu i posiada osobe wydajaca formularz I-20 i zajmujaca sie jego przedluzaniem. Osoba ta to designated school official (DSO). Do tej osoby nalezy sie zwrocic, jesli staramy sie o przyjecie na program uniwersytecki i potrzebujemy wize F-1. Osoba ta rowniez odpowiada za rejestracje studenta w SEVISIE, pozniejsze przedluzanie statusu studenta, pozwolenia na prace dla studenta i skladanie raportow do CIS (biuro imigracyjne) i FBI o statusie i lokalizacji studenta.

Otrzymanie wizy

Aby otrzymac wize F-1 nalezy spelniac nastepujace warunki:

  • nalezy wykazac sie intencja powrotu do swojego kraju po ukonczeniu studiow,
  • nalezy zakwalifikowac sie do programu akademickiego,
  • student musi udowodnic, ze posiada fundusze na pokrycie czesnego, zamieszkania oraz wszystkich innych wydatkow.

Zmiana statusu na wize studencka. Osoby, ktore sa obecnie w Stanach Zjednoczonych na waznej wizie tymczasowej (na przyklad na turystycznej) po otrzymaniu dokumentu I-20 musza zlozyc w CIS podanie I-539 o zmiane statusu, zanim poprzednia wiza straci waznosc.

Turysci nie moga podejmowac studiow bez otrzymania wizy studenckiej.

Ten przepis wydany zostal kilka lat temu. Osoba na wizie turystycznej tylko wtedy podjac bedzie mogla nauke, jesli zlozy aplikacje o zamiane statusu na studencki i zamiana ta jest jej przez CIS przyznana. Jesli na przyklad osoba taka podjela juz studia, a dopiero potem zlozyla podanie o zamiane wizy, zamiana take bedzie odmowiona ze wzgledu na fakt, ze osoba ta podjela juz nauke bez zezwolenia CIS.

Staranie sie o wizy studenckie poza USA, w konsulatach.

Jesli osoba starajaca sie o wize przebywa za granica, na podstawie wydanego przez szkole I-20 bedzie starac sie o wize F-1 w konsulacie amerykanskim. Konsul wydaje wize nie wczesniej niz 120 dni przed rozpoczeciem programu.

Duration of Status, a wiec jak dlugo mozna na wizie studenckiej przebywac w USA.

Wiza F-1 wydawana jest najczesciej na okres trwania programu (duration of status). Zazwyczaj okres ten obejmuje studia i dodatkowe 60 dni po ukonczeniu programu. W duration os status wchodzi rowniez praktyka po studiach, tzw. practical training, ktore musi wczesniej byc zaakceptowane przez szkole i CIS.

Aby utrzymac waznosc wizy F-1 nalezy spelnic pewne warunki.

Po pierwsze, student musi uczeszczac na uczelnie lub do szkoly i musi utrzymywac pelny tok zajec. Dla osob starajacych sie o Bachelor's taki pelny tok studiow to 12 godzin kredytowych na semestr. Czasem szkola moze uznac, ze, ze wzgledu na slaba znajomosc angielskiego, student moze zmniejszyc ilosc godzin; taka decyzja powinna byc najpierw przedstawiona w Urzedzie Imigracyjnym.

Po drugie, I-20 musi byc zawsze aktualne. Jesli formularz I-20 wydany jest na konkretny rok lub semestr akademicki, student musi przypilnowac, aby szkola przedluzyla I-20 zanim ono wygasnie. Jesli I-20 nie jest przedluzone, student traci swoj status. Status taki w niektorych przypadkach mozna przywrocic przez tak zwane reinstatement. Takie przywrocenie statusu jest mozliwe rowniez wtedy gdy nastapi przerwanie wizy ze wzgledu na nieodpowiednia ilosc kredytow lub krotkie przerwy w nauce.

O reinstatement (przywrocenie statusu) moga sie starac studenci jesli: a) przerwa w statusie nie byla ich wina i spotkala by ich krzywda jesli status nie bylby przywrocony, b)student uczeszcza obecnie lub bedzie wkrotce uczeszczal do szkoly, c) student nie pracowal nielegalnie I d) student nie popelnil innych wykroczen imigracyjnych, ktore powodowalyby deportacje.

Praca na wizie F-1

Studenci moga pracowac tylko w bardzo waskim wymiarze, na ktory pozwala wiza F-1. Studenci moga pracowac na na terenie szkoly do 20 godzin w ciagu roku akademickiego i do 40 godzin w czasie przerw semestralnych. Po ukonczeniu studiow praca na terenie szkoly jest zabroniona. W czasie drugiego roku student moze zaczac praktyke (practical training). Praktyka taka musi byc praca w dziedzinie, w ktorej student studiuje, musi byc zwiazana z tokiem studiow i zatwierdzona przez szkole. Praktyka moze byc odbywana w jednej z dwoch form: curricular practical training lub optional practical training. Curricular practical training jest praktyka wymagana przez program akademicki. Najczesciej ma charakter internship lub practicum. Praktyka taka mozliwa jest dopiero po ukonczeniu pierwszego roku akademickiego i po ukonczeniu wymaganych kursow jezykowych. Jesli praktyka ta podczas toku studiow przekroczy 1 rok, to student nie bedzie mogl skorzystac z praktyki po ukonczeniu studiow.

Optional practical training mozliwy jest w jednej z czterech sytuacji: a) w czasie przerwy semestralnej lub wakacji letnich, b) w czasie roku szkolnego jesli praca nie przekracza 20 godzin tygodniowo, c) po zaliczeniu wymaganych przedmiotow lub d) po zakonczeniu toku studiow.

Optional practical training moze trwac maksymalnie 12 miesiecy. Praktyka taka musi byc ukonczona na 14 miesiecy po graduacji. Praktyka musi byc zatwierdzona przez szkole. Szkola musi potwierdzic, ze praktyka jest zwiazana z dziedzina studiow i ze student jest przygotowany edukacyjnie do odbycia takiej praktyki.

W niektorych przypadkach CIS zezwoli na prace, gdy student pokaze powazna potrzebe finansowa (severe economic hardship). Student musi wykazac, ze nie ze swego powodu znalazl sie we wczesnie nieprzewidywanej trudnej sytuacji finansowej.

Zmiana szkoly lub programu nauczania

Student moze zmieniac szkoly w czasie studiow. Trzeba tylko pamietac, ze kazda zmiana szkoly lub programu zwiazana jest z wydaniem nowego formularza I-20 przez nowa szkole w odpowiednia adnotacje w SEVISIE. Student powinien postarac sie o I-20 z nowej szkoly przed rozpoczeciem tam nauki, nastepnie musi poinformowac stara szkole o zmianie. Student musi rozpoczac nauke w nowej szkole w pierwszym semestrze po wakacjach lub po przerwie semestralnej. Tzn. zmiana szkoly nie moze powodowac przerwania nauki.

Osoby towarzyszace

Malzonkowie i nieletnie dzieci studentow na wizach F-1 otrzymuja wizy towarzyszace F-2. Osoby posiadajace wizy F-2 nie moga pracowac.

Reasumujac, studenci wrocili w laski biura imigracyjnego i Departmanentu Stanu. Rzad USA chce ponownie otworzyc swe drzwi studentom miedzynarodowym. Osoby, ktore kiedys otrzymaly odmowe wizy studenciej a nadal marza o studiach w USA powinny o wize wystapic ponownie. Klimat zmienil sie na lepsze. Tylko ostroznie wybierajmy szkole.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.