Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Spieszmy po obywatelstwo przed wyborami.

Ostatnie swieto narodowe, 4 lipca, sklonilo mnie do napisania artykulu o obywatelstwie USA. Z kilku powodow. Po pierwsze, sam 4 lipca to swieto niepodleglosci tego kraju, wszechobecne flagi i kolory amerykanskie i swietujacy obywatele USA, niezmiennie kojarza mi sie z procesem naturalizacji i nowymi obywatelami tego kraju. Po drugie, problemy z przeforsowaniem jakiejkolwiek sprzyjajacej imigrantom reformy imigracyjnej rowniez przypominaja jaka sila byliby imigranci, gdyby wszyscy ci, ktorzy sie kwalifikuja, starali sie o obywatelstwo tego kraju i glosowali w wyborach do kongresu USA. O ile zwiekszylyby sie nasze szanse na dobre prawa dla imigrantow. Po trzecie, ze wzgledu na duza ilosc personelu, a dosc niska liczbe aplikacji, naturalizacja przebiega obecnie szybciej niz kiedykolwiek, 4-5 miesiecy.

Dziwi mnie zupelnie opieszalosc rezydentow USA, ktorzy kwalifikuja sie na obywatelswo, a o nie nie zabiegaja. Narazie jeszcze biuro imigracyjne nie zmienilo metody egzaminowania przyszlych obywateli, ale niedlugo taka zmiana nastapi i to na duzo trudniejszy egzamin. Czlonkowie Kongresu USA, ci imigrantom nieprzychylni, jako jeden z glownych punktow (oprocz deportacji nielegalnych i budowy muru na granicy poludniowej) stawiaja sobie utrudnienie egzaminu na naturalizacje (obywatelstwo.) Wedle ostatniego projektu utrudniona bylaby nie tylko lista pytan z historii, (albo w ogole by sie jej nie podawalo), ale rowniez, a moze przede wszystkim, egzamin jezykowy. Na dzien dzisiejszy, egzaminem takim jest napisanie jednego zdania (z wczesniej znanych nam 30) i odpowiedz na kilkanascie pytan glownie biograficznych. Wedle wczesniejszych planow, egzamin przewiduje dluzsza rozmowe z oficerem na rozne tematy: pogoda, polityka, rodzina, itd. , jak rowniez np. opisanie scenki na przedstawionych obrazkach, a oficer imigracyjny moze zadac dodatkowe pytania. Jesli przyjety, egzamin taki bedzie w przyszlosci nieporownywalnie trudniejszy i co gorsza, bardzo subjektywny, poniewaz od danego oficera i jego interpretacji umiejetnosci jezykowej zalezec bedzie powodzenie lub niepowodzenie na egzaminie.

Drugim elementem, nad ktorym skupil sie Kongres to wykroczenia karne i ich wplyw na naturalizacje. Na dzien dzisiejszy DUI lub jedno lekkie wykroczenie kryminalne nie wplywaja ujemnie na mozliwosc uzyskania obywatelstwa USA, ale juz niedlugo moze sie to zmienic.

Zarowno osoby, ktore nie czuja sie najlepiej jezykowo jak i te z lekkimi pojedynczymi wykroczeniami karnymi lub DUI na swoim koncie powinny jak najszybciej skladac aplikacje o naturalizacje. Powinny one jednak poprosic o pomoc prawnika imigracyjnego, poniewaz kazdy aplikant z wykroczeniem musi najpierw upewnic sie, ze w jego przypadku skladanie nie bedzie niebezpieczne. Natomiast ci, ktorzy nie czuja sie dobrze jezykowo beda zdawac pewniej po wczesniejszym przygotowaniu z prawnikiem i spokojniej jesli maja go obok podczas interview. W naszej kancelarii kazdy klient przechodzi przez probne interview, lacznie z egzaminem, zanim dojdzie do tego prawdziwego w biurze imigracyjnym, aby wiedziec jak interview wyglada, jakie sa jego poszczegolne czesci i jakie beda zadawane pytania z aplikacji. Szczegolnie jest to wazne w przypadku, gdzie trzeba wytlumaczyc areszt, dlugi pobyt zagranica lub inne szczegolne aspekty swojej sprawy. Po takim przygotowaniu, bardzo rzadko zdarza sie, zeby ktos nie zdal.

Czesto obawy, przez ktore rezydenci rezygnuja ze starania sie o obywatelstwo sa zupenie bezpodstawne. Ponizej przedstawiam najpopularniejsze przeszkody na drodze do obywatelstwa i sposoby ich obejscia.

Czesto pytaja sie mnie klienci, czy matka lub ojciec w podeszlym wieku moga byc zwolnieni z egzaminu na obywatelstwo. Prawo imigracyjne pomaga w takiej sytuacji w dwojaki sposob. Pierwszy, ustawowy pozwala na zwolnienie z egzaminu jezykowego, i zdawanie w jezyku ojczystym, tym ktorzy maja pobyt staly od przynajmniej 15 lat i osiagneli przynajmniej 55 lat wieku lub ktorzy maja pobyt staly od 20 lat i skonczyli 50 lat. Oba te elementy musza byc obecne. W takiej sytuacji aplikant nadal musi jednak przygotowac sie z egzaminu z historii i ustroju USA, tyle ze zdawac bedzie po polsku. Wiekszosc osob starszych, ktora nie jest w stanie zdac egzaminu jezykowego, nie jest jeednak w USA od 15 lat i nie kwalifikuje sie na zwolnienie ta droga. Co wiec z tymi osobami? Rowniez tutaj prawo imigracyjne pozwala na pewne wyjatki od normalnego wymagania egzaminacyjnego. Osoby takie moga zwrocic sie do biura imigracyjnego o tzw. waiver, a wiec odstepstwo od normalnych wymagan ze wzgledu na niemozliwosc nauczenia sie wymaganego materialu spowodowana schorzeniem medycznym. U wielu osob w podeszlym wieku zachodza pewne zmiany neurologiczne, ktore powoduja problemy z pamiecia. Mowimy o nich potocznie "glowa juz nie taka jak kiedys", ale za stwierdzeniem tym stoi prawdopodobnie schorzenie, ktore jesli prawidlowo zdiagnozowane i wytlumaczone w odpowiedniej formie, zwolni aplikanta od wymagania egzaminacyjnego. Takie zwolnienie jest wtedy kompletne, to znaczy, ze aplikant zwolniony jest nie tylko ze zdawania w jezyku angielskim, ale rowniez ze zdawania testow z historii i ustroju USA. Aplikant musi jedynie odpowiedziec (w jezyku ojczystym) na serie pytan biograficznych. Bradzo czesto pewne traumatyczne wydarzenia medyczne, typu wylew, zawal, wstrzas mozgu, wypadek, rowniez powoduja zmiany, ktorych odpowiednia diagnoza i wytlumaczenie sklonia biuro imigracyjne do zwolnienia z egzaminu. W takiej sytuacji najwazniejsze jest ewaluacja lekarska. Ewaluacja ta musi byc wypeniona na druku imigracyjnym i spelniac wymagania biura imigracyjnego. Wymaganiem podstawowym jest postawienie tzw. DSM diagnosis, a wiec konkretnej diagnozy, ktora biuro imigracyjne moze szybko wedle kodow zlokalizowac i sie z nia zapoznac. Drugim wymaganiem jest ustanowienie tzw. nexus, a wiec zwiazku miedzy konkretna diagnoza a niemozliwoscia przygotowania sie do egzaminu. Nie wystarczy samo "wedle mojej opinii lekarskiej pacjent jest niezdolny do przygotowania sie na egzamin." Lekarz musi dokladnie i jasno opisac w jaki sposob dane schorzenie wplywa na zmiany w organizmie, a w jaki sposob te zmiany wplywaja na problemy z zapamietywaniem lub przetwarzaniem informacji. Tylko tak przygotowana opinia lekarska zapewni zwolnienie z egzaminu. Po zlozeniu kazdej aplikacji o naturalizacje, aplikant ma prawo do dwoch interview. W przypadku zwolnienia lekarskiego czasem za pierwszym razem biuro imigracyjne nie przyjmie zwolnienia mowiac dokladnie czego im brakuje. Czasem jest to brak wyzej wymienionego nexus, czasem brak jasnej diagnozy, czasem brak dokladnego wyjasnienia. Aplikant ma wtedy szanse uzupelnienia ewaluacji lekarskiej i powrotu na kolejne interview. Osoby starsze, ktore chcialyby starac sie o obywatelswo, ale maja problemy z przygotowaniem powinny udac sie do prawnika imigracyjnego, aby ten stwierdzil, czy nadaja sie na zwolnienie lekarskie.

Duza grupa osob, ktore obawiaja sie skladania o obywatelstwo, to osoby, ktore z powodow rodzinnych czesto przebywaja poza granicami USA, najczesciej z powodu choroby kogos z bliskich lub z powodow edukacyjnych. Nawet jesli osoby takie przebywaja dluzej niz 6 miesiecy poza granicami USA, moga kwalifikowac sie na naturalizacje, jesli tylko ich nieobecnosc nie przekroczyla roku. Wszystko jednak zalezy od ilosci dni przebytych w USA w sumie, w ciagu ostatnich 5 lat. Musi ona przekroczyc ponad 2.5 roku, aby moc skladac aplikacje o obywatelstwo. Osoba, ktora przebywala poza USA dluzej niz 6 miesiecy bedzie musiala wytlumaczyc swoja nieobecnosc urzednikowi imigracyjnemu podczas interview i wypelnic specjalny druk z seria pytan majacych na celu ustalenie czy porzucila ona ta nieobecnoscia swoja rezydenture, czy byl to tylko wyjazd czasowy.

Mezczyzni, ktorzy otrzymali pobyt staly miedzy 18 a 26 rokiem zycia powinni zarejestrowac sie w Selective Service amerykanskich sil zbrojnych. Czesto jednak nie sa o tym poinformowani lub nie rozumieja tego wymagania i do rejestracji nie dochodzi. Osoby takie boja sie potem skladac podanie o obywatelstwo w obawie przed odmowa lub deportacja. Brak rejestracji nie spowoduje odmowy naturalizacji jesli tylko aplikant wytlumaczy, ze nie byl swiadowy tego wymagania, ale ze wyraza gotowosc obrony granic i konstytucji USA jesli prawo bedzie tego wymagac. Wytlumaczenie takie musi miec forme zeznania pod przysiega, a wiec tzw. affidavit i musi byc przedstawione urzednikowi imigracyjnemu podczas interview. Po takim wytlumaczeniu, urzednik nie bedzie robil problemu.

Przed nami ostra walka o nowa ustawe imigracyjna, ale imigranci moge w niej wygrac tylko wtedy, jesli beda uczestniczyc w amerykanskim procesie politycznym, a bez obywatelswa USA nie jest to mozliwe. Spieszmy wiec po obywatelstwo przez najblizszymi wyborami aby dac politykom znac, ze z imigrantami w USA musza sie liczyc coraz bardziej.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.