Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Nowy standard na przedluzanie i zamiane wiz.

Biuro Imigracyjne w Nebrasce zmienilo znacznie swoja procedure przyznawania przedluzen wiz turystycznych i zamiany na wizy studenckie. Do tej pory procedura ta byla wyjatkowo latwa i sprawnie przez biuro imigracyjne zalatwiana. Od kilku jednak miesiecy praktyka ta wyraznie sie zmienila i widzimy coraz wiecej aplikantow, ktorzy po zlozeniu dokumentow przychodza do naszego biura albo z prosba od CIS o dodatkowe dokumenty, albo, co gorzej, z odmowa aplikacji.

Najbardziej biuro imigracyjne "przyczepia sie" teraz do gwarancji finansowych. W obu przypadkach, przedluzenia wizy turystycznej (szczegolnie drugiego przedluzenia) jak i zamiany na wize studencka, jest to problem. W przeszlosci skladalismy Affidavit of Support, formularz I-134 z kopia podatkow z ostatnich lat i czasem listem z banku o stanie konta i bylo to wystarczajace. Teraz biuro imigracyjne (CIS) wymaga nowych rzeczy.

Po pierwsze, wymaga ostatnich trzech "bank statements", poniewaz chce zobaczyc faktyczny stan konta sponsora. Dlaczego nagle takie wymaganie? Podejrzewamy, ze chca uniknac sytuacji, gdzie sponsor przelewa pewna sume pieniedzy na konto, potem prosi od list z banku, ktory wykaze te zwiekszona kwote, a nastepnie po zlozeniu I-134, sume te wybierze z konta. Poniewaz teoretycznie, fundusze przedstawione biurowi imigracyjnemu maja byc dotepne na czas trwania pobytu osoby sponsorowanej, CIS moze nas zaskoczyc po kilku miesiacach od zlozenia aplikacji, prosba o statement z banku, aby zobaczyc, czy sponsor nadal ta suma dysponuje. Prosze wiec albo od poczatku dodac trzy ostatnie statementy, albo przygotowac sie na doslanie ich, jesli nadejdzie taka potrzeba.

Jesli ktos deklaruje, ze bedzie oplacal za pobyt z wlasnej kieszeni, bo na przyklad albo byl tutaj wczesniej na wizie J-1 (i mogl pracowac), albo twierdzi, ze ma przelewy z konta bankowego z Polski, to tez bedzie poproszony o trzy ostatnie statementy. Skladanie tych statementow udowodni biurowi imigracyjnemu, czy aplikant mowi prawde, i czy rzeczywiscie otrzymal przelew z Polski. Jesli na statemencie beda jakies niewielkie regularne wplaty, to moze to wzbudzic podejrzenia CIS co do nielegalnej pracy w USA.

Przy przedluzaniu wizy turystycznej CIS wymaga rowniez wytlumaczenia dlaczego aplikant chce zostac w USA dluzej. Pamietajmy, ze powod powinien byc wylacznie turystyczny, np. zwiedzanie kraju, spedzenie swiat z rodzina, itd. CIS nie bedzie chcialo przedluzyc wizy osobom, ktore powiedza, ze uczeszczaja na kursy jezykowe lub ze opiekuja sie kims kto nagle zachorowal i potrzebuje ich pomocy. Wiele biur uzywa tych powodow, ktore potem okazuje sie byc zgubne. Przedluzenie wizy moze nastapic wylaczne z powodow turystycznych.

CIS wymaga teraz czesciej niz zwykle dowodow, ze aplikant ma w Polsce do czego wrocic. Dobrze jest wiec zalaczyc z gory (w zaleznosci od naszej sytuacji) akt notarialny, jesli posiadamy w Polsce nieruchomosc, lub list z pracy, jesli jestesmy na urlopie, lub list z dziekanatu, jesli jestesmy na urlopie dziekanskim. Inne informacje, takie jak kto z rodziny zostal w Polsce, itd. rowniez dobrze jest zamiescic.

Ostatnio CIS czesto wymaga, aby sponsor, ktory podpisal formularz I-134 zadeklarowal sie jaka konkretna sume ma zamiar poswiecic na utrzymanie aplikanta. Jest to wbrew formularzowi, ktory wyraznie pozostawia miejsce na "nie mam zamiaru deklarowac konkretnej sumy". Jesli wiec maja Panstwo zamiar wymienic konkretna sume, to wazne jest, aby pokryla ona calkowite koszty utrzymania aplikanta w USA, co w przypadku studenta, oznacza rowniez szkole i zwiazane z nia wydatki. Jesli jednak nie chcecie wymienic sumy, po to, by nie klasc limitu na wsparcie finansowe, dobrze jest przygotowac krotkie wyjasnienie od sponsora, gdzie napisze on jakiego rodzaju wsparcia bedzie udzielal, a wiec na przyklad: pokoj i wyzywienie, oplaty szkolne, wydatki codzienne, itd, tak aby CIS nie mialo watpliwosci, ze aplikant ma zapewnione wsparcie calkowite i nie bedzie musial pracowac w USA.

W niektorych przypadkach starania sie o wize studencka CIS ostatnio prosil o list ze szkoly z dokladnym planem zajec studentow. W innym przypadku CIS poprosilo o list ze szkoly z informacja, kiedy, kto i w jaki sposob zaplacil czesne za szkole. Prawdopodobnie chodzi tu o to, by stwierdzic, czy za szkole rzeczywiscie placil sponsor, czy jednak sam aplikant. Jesli sam aplikant, to nalezy wytlumaczyc, ze za pieniadze od sposora, i w jaki sposob pieniedze od sponsora otrzymal. W innym przypadku, CIS wymagal dokladnego opisu w jaki sposor sponsor daje pieniadze na utrzymanie aplikantowi. Czy jest to przelew z banku, czy jest to gotowka, czy jest to czek. Jesli sa Panstwo w stanie udowodnic w jaki sposob sponsor dostarcza pieniadze, to dobrze jest to zrobic we wstepnej aplikacji.

Innym aspektem zamiany statusu, na ktory CIS zwraca ostatnio szczegolna uwage, jest moment, w ktorym aplikant zmienil swoj cel pobytu w USA z turystycznego na studencki. Chodzi glownie o to, ze aplikant nie mial zamiaru zostac w USA na studia w momencie kiedy wjechal do USA na wizie turystycznej, i ze zmienil swoj zamiar dopiera na kilka miesiecy (przynajmniej po 60 dniach) pobytu w USA. Dlaczego jest to wazne? Poniewaz biuro imigracyjne moze odmowic wizy na podstawie oszustwa wizowego, jesli ktos poczyni jakis kroki w kierunku zmiany na inna wize w ciagu pierwszych 60 dni pobytu w USA. CIS uwaza wtedy, ze aplikant wiedzial juz wjezdzajac na wize turystyczna, ze zostanie na studia, a zatem sklamal na granicy (i wczesniej w konsulacie starajac sie o wize), ze przyjezdza wylacznie jako turysta. Skladajac aplikacje, nalezy dolaczyc wyjasnienie aplikanta opisujace, ze wjechal do USA z intencja odwiedzin rodziny, czy znajomych, ale po kilku miesiacach zmienil swoj zamiar. CIS moze nawet wymagac kopie dokumentow zapisania sie do szkoly, aby stwierdzic, czy nastapilo to w ciagu pierwszych 60 dni pobytu w USA.

CIS rowniez wymaga, aby szkoly podaly roczna sume utrzymania sie studenta. Niektore uczelnie podaja te sume na pojedyncze semestry. Jesli Panstwa uczelnia w ten sposob wypelnia I-20, to dobrze jest dostac od nich list z oszacowaniem sumy wymaganej na caly rok szkolny.

Ostatnio CIS robi rowniez problemy jesli data rozpoczecia szkoly wybiega poza 30 dni. Jest to naszym zdaniem bledna interpretacja prawa, nie mniej jednak, aby uniknac problemow, dobrze jest jednak poprosic szkole o wpisanie daty rozpoczecia szkoly odleglej w czasie mniej niz 30 dni od zlozenia aplikacji. Ostatnio CIS w Californi wymaga, aby data ta byla nie tylko odlegla o mniej niz 30 dni, ale rowniez aby data zawarta byla w czasie trwania legalnego poprzedniego pobytu. Ta interpretacja jest rowniez bledna, ale warto o niej wiedziec, jesli chcemy uniknac problemow.

Te ostatnie problemy z aplikacjami, ktore kiedys byla naprawde proste i bez problemu przyznawane, wynikaja z pewnych nadluzyc w systemie wiz studenkich, o ktorych biuro imigracyjne sie regularnie dowiaduje. Sa szkoly, ktore nie informuja CIS, ze student przestal uczeszczac do szkoly. Olbrzymie ilosci podan o numer social security skladana przez studentow, powoduja, ze CIS podejrzewa nielegalna prace wsrod studentow na wizach F i dlatego kladzie teraz wielki nacisk na gwarancje finansowa i udowodnienie, ze fundusze sponsora pozostaja dostepne dla studenta nawet po zlozeniu aplikacji. Do tego niektore szkoly oferujace I-20 i programy dla miedzynarodowych studentow popelnily liczne bledy w prowadzeniu swych programow i aplikacje studentow z tych szkol sa szczegolnie dokladnie sprawdzane.

Reasumujac, staranie sie o zwykle przedluzenie wizy turystycznej jest w tej chwili bardziej skomplikowane niz kiedys. Podobnie ze staraniem sie o wizy studenckie. Trudno powiedziec, czy jest to faza przejsciowa, czy nowy standard w biurze imigracyjnym. Prosze zwrocic sie o pomoc prawnika imigracyjnego, ktory oceni, czy w Panstwa sytuacji przedluzanie lub zamiana wizy jest bezpieczna. Odmowa aplikacji o przedluzenie lub zamiane wizy ma bardzo powazne skutki, poniewaz w wiekszosci przypadkow powoduje skasowanie wizy poprzedniej, i zamyka droge powrotu do USA.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.