Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Dla tych, ktorzy wylosowali wize w Loteri Wizowej DV 2006 i dlaczego nie bedziemy uczestniczyc w Loterii DV 2007.

Jak juz zapewne sie Panstwo orientuja, Departament Stanu USA oglosil liste krajow, ktore beda braly udzial w nastepnej loterii wizowej DV 2007. Niestety, Polska nie znalazla sie na tej liscie. Co roku Departament Stanu USA kalkuluje ile osob z danego kraju otrzymalo pobyt staly w ciagu ostatnich 5 lat. Jesli liczba ta przekroczy 50 tysiecy, to obywatele tego kraju wykluczeni sa z nastepnej loterii wizowej. Loteria wizowa zostala wprowadzona do prawa imigracyjnego po to, aby zroznicowac imigrantow w USA i zwiekszyc liczbe imigrantow z krajow, ktore maja mniejsza reprezentacje w USA. Lista ta jest ewaluowana co roku. Jesli ilosc imigrantow z danego kraju przekroczyla 50 tysiecy w ciagu ostatnich 5 lat, to Departament Pracy wykluczy dany kraj z nastepnej loterii wizowej.Tak w tym roku stalo sie z Polska. Inne kraje wykluczone z listy na loterie wizowa DV 2007 to miedzy innymi Kanada, Wielka Brytania, Poludniowa Korea, Indie, a wiec w wiekszosci alianci USA. Pisze o tym, poniewaz wiele osob podejrzewa, ze wykluczenie Polski z loterii jest sprawa polityki zagranicznej. Jest to absolutnie nieprawda. Kto jest na liscie loteryjnej zalezy od prostej kalkulacji matematycznej. Prosze sobie przypomniec ze przez kilka lat (pozne lata 90-te) Polska byla wykluczona z loterii na kilka lat z tego samego powodu. Kiedy wskutek tego posuniecia liczba Polakow otrzymujacych pobyt staly zmalala, Polska znowu wrocila na te liste. To, ze Polska nie jest na liscie w tym roku, nie oznacza, ze na liscie na znajdzie sie w przyszlym. Nalezy jednak pamietac, ze jesli nasz malzonek lub oboje rodzice urodzili sie poza granicami Polski, to mozemy sie kwalifikowac na loterie DV 2007 pomimo, ze my urodzilismy sie w Polsce. Jesli jestescie Panstwo w takiej sytuacji, prosze skontaktowac sie z adwokatem imigracyjnym

Zaczal sie natomiast okres skladania podac o pobyt staly dla tych, ktorzy wylosowani byli w loterii DV 2006. Ponizej opisujemy procedure otrzymania pobytu stalego dla tych wylosowanych.

Z poczatkiem ubieglego lata Departament Stanu wysylal powiadomienia o wylosowanych w loterii DV 2006 wizach imigracyjnych. Wiele z Panstwa podalo na wstepnych zgloszeniach adresy znajomych lub rodziny, czasem nawet w Polsce. Prosze wiec sprawdzic, czy czasem nie czeka na Panstwa wylosowana wiza.

Tym, ktorzy wizy wylosowali, serdzecznie gratulujemy, a jednoczesnie, jak co roku, polecamy lekture niniejszego artykulu, ktory wytlumaczy procedure skorzystania z wylosowanych wiz.

Kazde powiadomienie o wylosowaniu zawiera formularze Departamentu Stanu, ktore maja cyfre "2006" wydrukowana na ukos. Te formularze wypelnione byc powinny tylko przez osoby, ktore sa poza granicami USA, i ktore beda staraly sie o wylosowana wize przez konsulat USA zagranica. Osoby przebywajace w USA, ktore zamierzaja procedure uzyskania pobytu stalego na podstawie wylosowanej wizy przejsc w USA, musza zlozyc dokumenty na Adjustment of Status w lokalnym biurze Bureau of Citizenship and Immigration Services (BCIS), a wiec w biurze imigracyjnym. Osoby te wobec tego nie wypelniaja formularzy zawartych w przesylce z Departamentu Stanu.

Jakie trzeba spelniac warunki imigracyjne, a wiec jaki trzeba miec status imigracyjny aby moc skorzystac z wylosowanej wizy?

Jezeli chodzi o osoby zamieszkale w Polsce, to starac moga sie wszystkie osoby spelniajace warunki edukacyjne, ktore nie maja zadnych zakazow imigracyjnych powrotu, np. zakaz po deportacji, czy 10-letni zakaz powrotu za nielegalny pobyt w USA. Zanim osoby te zloza podanie, powinny upewnic sie, czy nie podlegaja zakazom starania sie o pobyt staly, np. za nielegalny pobyt w USA.

Sposrod osob przebywajacych w USA, w loterii wizowej uczestniczyc moga nastepujace grupy osob:

  1. osoby przebywajace w USA legalnie na waznych wizach studencki, pracowniczych, itd. Wizy te musza byc wazne jednak nie tylko w momencie wylosowania, ale i w momencie zlozenia koncowych dokumentow o pobyt staly (tzw. adjustment of status.), a wiec w momencie, kiedy numer wylosowany sie uaktualni.
  2. osoby, ktore przebywaja w USA nielegalnie, lecz ktore zakwalifikowaly sie na placenie kary $1,000, a wiec moga korzystac z sekcji 245(i), poniewaz zlozone dla nich (lub ich malzonkow) zostaly petycje imigracyjne przed 30 kwietnia 2001 roku (osoby te musza rowniez spelniac drugi warunek ostatniej ustawy tzn. musialy rowniez przebywac w USA przed 21 grudnia 2000). Osoby takie, jesli oczywiscie zostana wylosowane, beda mogly zlozyc koncowe dokumenty o pobyt staly i zaplaca $1,000 kary za nielegalny pobyt w momencie zlozenia aplikacji o Adjustment of Status.

Osoby, ktore przebywaja w USA nielegalnie i nie podlegaja sekcji 245(i), poniewaz nie zostaly dla nich zlozone petycje przed 30 kwietnia 2001, na dzien dzisiejszy nie beda mogly zlozyc koncowych dokumentow na pobyt staly (adjustment of status) nawet jesli beda wylosowane. Nalezy jednak pamietac, ze obecnie w kongresie USA sa dwie propozycje reformy imigracyjnej, ktora wprowadzilaby mozliwosc zalegalizowania pobytu w USA i moze to nastapic dopiero po okresie loteryjnych losowan, (podobnie jak stalo sie w roku 2001), co umozliwi Panstwu skorzystanie z wylosowanej loterii.

Wymaganie edukacyjne.

Do programu kwalifikuja sie osoby, ktore ukonczyly szkole srednia. Zamiast swiadectwa ukonczenia szkoly sredniej mozna przedstawic, ze w ciagu ostanich 5 lat aplikant przepracowal przynajmniej 2 lata na pozycji "pracownika wykwalifikowanego." Sposob oceny jakie pozycje zaliczaja sie do "wykwalifikowanych" ostatnio sie zmienil, a niektore pozycje, ktore byly wykwalifikowane, teraz juz wykwalifikowane nie sa. A to dlatego, ze Departament Pracy, zmienil klasyfikacje zawodow ze starego systemu O net i tzw. Directory of Occupational Titles na tzw. Job Zones, ktore troche inaczej kwalifikuje pozycje pracy. Szczegolnie w tym roku, osoby, ktore nie skonczyly 12 klas szkoly sredniej musza pytac o pomoc prawnika, jesli chca skorzystac z doswiadczenia zawodowego jako elementu kwalifikujacego. Kazda pozycja musi byc oceniona na podstawie nowego systemu Job Zones zanim dokumenty sa zlozone lub wypelnione. Swiadectwo szkolne lub pracy trzeba bedzie przestawic podczas interview na pobyt staly, czy to w CIS czy w konsulacie zagranica. Oprocz tego wylosowany aplikant musi rowniez przedstawic dokumenty sponsorowania finansowego lub pisemna oferte pracy od amerykanskiego pracodawcy. W przypadku osob starajacych sie w Chicago, biuro imigracyjne preferuje pisemna oferte pracy. W konsulacie w Warszawie preferowane sa obie formy zlozone razem. Mozna rowniez przedstawic wlasne oszczednosci.

Kiedy nalezy skladac dokumenty na adjustment of status, a wiec na interview.

Loteria wizowa DV 2006 postepuje zgodnie z rokiem budzetowym 2006. A wiec rozpoczyna sie 1 pazdziernika 2005 , a konczy 30 wrzesnia 2006. Oznacza to, ze wszystkie osoby, ktore wylosowaly i kwalifikuja sie na odebranie wizy, musza otrzymac pobyt staly nie pozniej niz 30 wrzesnia 2006. Po raz pierwszy dokumenty na Adjustment of Status skladac mozna jednak dopiero 1 pazdziernika 2005. Nie wszystkie jednak osoby, beda mogly zlozyc swe dokumenty juz 1 pazdziernika 2005. To, kiedy mozna zlozyc dokumenty koncowe na interview zalezy od numeru wylosowanej wizy. Numer zaczyna sie od liter EU (a wiec Europa). Co miesiac Departament Stanu oglasza, ktore numery moga juz skladac dokumenty na adjustment of status (interview.) Ogloszenie to ukazuje sie w tzw. biuletynie wizowym (visa bulletin.) Jest to ta sama publikacja, w ktorej ukazuja sie daty rejestracji osob czekajacych na interview przez sponsorowanie. W tym roku Biuro Imigracyjne w pazdzierniku przyjmuje tylko papiery osob, ktore wylosowaly numer mniejszy niz 3,000, a na listopad do numeru 3,900, a wiec o wiele nizsze numery niz w zeszlym roku o tej samej porze. Potem z miesiaca na miesiac ta pula bedzie sie zwiekszac I numery wzrastac. Prosze jednak nie skladac dokumentow wczesniej, poniewaz w tym roku zdarzylo sie, ze Biuro Imigracyjne odmowialo pobytu stalego za przedwczesne zlozenie dokumentow. Juz od czterech lat chicagowskie biuro imigracyjne pozwala na skladanie adjustment na 90 dni wczesniej, dlatego Departament Stanu publikuje numery na dwa miesiace do przodu.

W zeszlym roku numery dla Polski stanely na 20,000, bo wielu naszych rodakow skorzystalo z wylosowanych wiz z poczatkiem roku.

Ostanio, przy interview z wylosowanej loterii, chicagowskie Biuro Imigracyjne wymaga udowodnienia, ze dokumenty skladane przed 30 kwietnia 2001 (a wiec te, ktore kwalifikuje na ustawe 245i) nie byly skladane falszywie. Trudno powiedziec co Biuro Imigracyjne przez to rozumie. W przypadku sponsorowania przez rodzine, wymagaja tylko okazania zatwierdzenie petycji, tj. approval notice. W przypadku sponsorowania przez prace, INS wymaga czasem zatwierdzenia Labor Certification Application, lub jesli nie jest ona jeszcze zatwierdzona, to dowodow, na to, ze aplikant pracuje lub ma intencje pracy dla sponsora. Biuro Imigracyjne chce w ten sposob stwierdzic, czy aplikacje, ktore sa podstawa zakwalifikowania sie na sekcje 245 (i) byly zlozone prawidlowo.

Do zlozenia dokumentow na podstawie wylosowanej loterii powinni Panstwo zatrudnic adwokatow, poniewaz dokumenty musza byc zatwierdzone przed 30 wrzesnia 2005, a co za tym idzie, Biuro Imigracyjne musi odbyc z Panstwem interview duzo wczesniej. Co roku chicagowskie Biuro Imigracyjne prosi adwokatow imigracyjnych zrzeszonych w American Immigration Lawyers Association (AILA) o przygotowanie listy naszych klientow, ktorzy zlozyli dokumenty przez loterie. Biuro Imigracyjne zapewnia w ten sposob, ze nasi klienci zostana rezydentami przed 30 wrzesnia i nie przepadnie im wiza. Co roku tysiace wylosowanych wiz przepada, poniewaz Biuro Imigracyjne lub konsulaty nie zatwierdzaja dokumentow w odpowiednim czasie. Jesli pobyt staly nie bedzie Panstwu (i Panstwa rodzinie) przyznany do 30 wrzesnia 2006, to wylosowana wiza przepada, a zlozone i niewykorzystane dokumenty moga nawet doprowadzic do deportacji. Przestrzegam wiec przed korzystaniem z uslug tzw. specjalistow lub konsultantow immigracyjnych. Powinni Panstwo korzystac tylko z uslug adwokatow zrzeszonych w American Immigration Lawyers Association i rejestrowanych na liscie adwokackiej. Od kilku lat jest to jeszcze wazniejsze poniewaz od listopada 2002 Biuro Imigracyjne przeprowadza dodatkowy "security check" przez FBI, co znacznie opoznia procesowanie podan. Czesto zdarza sie, ze na interview nadal nie ma odpowiedzi z FBI, i nie mozna zamknac sprawy. Dobrze jest miec wtedy prawnika, ktory zadba o to, by Biuro Imigracyjne zamknelo sprawe przed 30 wrzesnia 2006, aby wylosowana wiza nie przepadla.

W odroznieniu od lat ubieglych, w niektorych wypadkach, dzieci, ktore mialy mniej niz 21 lat w momencie wylosowania, ale skoncza 21 lat zanim rodzice, ktorzy wylosowali otrzymaja pobyt staly, beda rowniez mogly z wylosowania skorzystac, mimo, ze 21 lat juz ukonczyly. Czy Panstwa dzieci, w tej sytuacji, sa chronione przez nowe prawo, musza Panstwo sprawdzic kontaktujac sie z adwokatem imigracyjnym zanim zlozycie koncowe aplikacje.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.