Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Przedluzanie i zamiany wiz.

Okres wakacji sprzyja podrózom, a co za tym idzie obfituje w problemy dotyczace wiz turystycznych. Wielu naszych rodaków przybywa do USA nas odwiedzic i czesto po odbyciu pierwszych kilku miesiecy wizyty zaczyna sie zastanawiac nad pozostaniem troche dluzej.

W niniejszym artykule opisze najczestsze problemy zwiazane z przedluzaniem i zamienianiem wiz tymczasowych.

Na poczatek kilka pojec i konceptów prawnych, które pojawiaja sie czesto w rozmowach o wizach tymczasowych.

Status legalny a status autoryzowany

Osoba, która przebywa w USA posiadajac konkretny status wizowy, np. turysty lub studenta, znajduje sie w USA legalnie. Czasem jednak status wizowy konczy sie i decydujemy sie na jego przedluzenie lub zamiane na inny status wizowy. Aplikacje o nowa lub przedluzona wize musimy zlozyc jeszcze podczas trwania poprzedniego, ale jesli w miedzyczasie skonczy sie on, to nie musimy wyjezdzac, poniewaz okres tzw. "pending", a wiec zalatwiania nowego statusu jest okresem autoryzowanym. W tym okresie nie mamy jeszcze przyznanego nowego statusu legalnego, ale mozemy legalnie przebywac w USA i jestesmy do tego autoryzowani przez biuro imigracyjne.

Utrzymywanie statusu. Podstawa i warunkiem przedluzania wiz lub zamiany na inna jest utrzymywanie legalnego statusu. Utrzymywanie statusu ma dwa aspekty. Pierwszy to aspekt czasowy. Nie mozna przekroczyc terminu, na który status zostal wydany. W zwiazku z tym, aplikacja o przedluzenie lub zamiane wizy musi byc zlozona zanim skonczy sie termin poprzedniej wizy. Jesli aplikacja o zamiane lub przedluzenie wizy dojdzie do biura imigracyjnego nawet jeden dzien pózniej, to status zostal zlamany i aplikant jest juz w USA nielegalnie. Dlatego kluczowa sprawa jest zlozenie aplikacji jeszcze zanim poprzedni status sie skonczy. Nie mozna tego jednak zrobic za wczesnie. Jesli spróbujemy zmienic status wizowy w ciagu pierwszych 30 dni, to mozemy zostac posadzeni o oszustwo wizowe, to znaczy oskarzenie o to, ze wjezdzajac na jednym statusie tak naprawde mielismy intencje przebywania w innym. Drugim aspektem utrzymywania statusu wizowego jest przestrzeganie warunków wizowych. Kazda wiza ma pewne warunki. Wiza turystyczna jest przeznaczona dla osób, które przybywaja do USA w celach turystycznych lub z wizyta do rodziny lub wizyta sluzbowa. Wiza ta nie pozwala na prace w USA i nie pozwala równiez na studiowanie. Jesli ktos pracuje lub studiuje na wizie turystycznej, to lamie warunek wizowy. Podobnie z wiza studencka. Jej celem jest podjecie studiów w USA. Jesli aplikant nie studiuje lub pracuje (z niewielkimi wyjatkami, kiedy praca jest dozwolona) na wizie studenckiej, to lamie warunek wizowy. Osoby na wizach pracowniczych lamia warunek wizowy jesli nie pracuja dla sponsora lub pracuja poza sponsorem bez starania sie o dodatkowa wize. Takie lamanie warunku wizowego powoduje techniczne przerwanie legalnego statusu, i jesli biuro imigracyjne dowie sie o takim przerwaniu, to nie przyzna przedluzenia lub zamiany statusu.

Najczestszym wiec bledem powodujacym odmowe zamiany lub przedluzenia wizy jest spóznienie sie ze zlozeniem aplikacji, lub skladanie aplikacji po wczesniejszym przerwaniu legalnego statusu.

Innym powodem odmowy przedluzenia lub zamiany wizy tymczasowej jest nieodpowiednie udowodnienie intencji aplikanta. Biuro imigracyjne zawsze wymaga, aby udowodnic, ze osoba starajaca sie o wize ma zamiar spelniac jej warunek i wyjechac przed jej skonczeniem. Dlatego kazda aplikacja o zamiane lub przedluzenie wizy powinna zawierac krótkie oswiadczenie aplikanta, w którym opisze on swoje plany pobytu w USA i plany wyjazdu po zakonczeniu dozwolonego pobytu. Plany te musza byc oczywiscie zgodne z warunkami wizy, o która prosimy. Czesto wiza odmawiana jest równiez, poniewaz aplikant nie jest w stanie przedstawic, ze ma odpowiednie zaplecze finansowe i nie bedzie pracowal w USA, a wiec nie bedzie lamal warunku wizy turystycznej lub studenckiej.

Jednym z najwiekszych problemów przy skladaniu podania o zamiane lub przedluzenie wizy tymczasowej jest problem "abandonment", a wiec porzucenia aplikacji. Najczesciej dzieje sie to w nastepujacy sposób. Aplikant chce pozostac w USA na dwa miesiace dluzej niz zezwala mu na to wiza pobytowa. Sklada wiec aplikacje o przedluzenie statusu. Po kilku tygodniach oczekiwania musi juz wracac do Polski, ale jego poprzednia wiza w miedzyczasie juz sie skonczyla. Poniewaz jednak aplikant musi wyjechac, nie moze juz czekac na odpowiedz biura imigracyjnego i wyjezdza przed jej wydaniem. Jesli biuro imigracyjne zauwazy, ze aplikant wyjechal, to najczesciej wyda odmowe aplikacji o przedluzenie lub zamiane wizy na podstawie stwierdzenia, ze osoba ta porzucila swa aplikacje wyjezdzajac przed jej otrzymaniem. Problem polega na tym, ze przynajmniej na razie aplikacja porzucona traktowana jest tak, jakby aplikant nigdy jej nie zlozyl, a wiec aplikant wyjezdza na kilka miesiecy po skonczeniu sie swej poprzedniej wizy i wedlug biura imigracyjnego byl on w USA nielegalnie przez ten okres po skonczeniu sie wizy oryginalnej. Ta interpretacja powoduje powazny problem przy ponownym wjezdzie, poniewaz wiza traktowana jest juz jako niewazna i nie mozna na niej ponownie wjechac. Wiele osób dowiaduje sie o tym dopiero przy ponownym wjezdzie. Wiele z takich osób jest wtedy zawracanych do kraju, gdzie musza ponownie ubiegac sie o wize w konsulacie USA. Biuro imigracyjne ma zmienic swoja interpretacje. Bill Yates, który odpowiedzialny jest za interpretacje prawa przez biuro imigracyjne, obiecal na ostatniej konferencji, ze zmieni interpretacje w ten sposób, ze jesli biuro imigracyjne zauwazy, ze aplikant wyjechal zanim otrzymal odpowiedz o przedluzeniu lub zamianie (a z nowymi mozliwosciami technicznymi coraz czesciej sie to zdarza), to jesli osoba kwalifikowala sie na przedluzenie lub zamiane, to otrzyma wize do dnia wyjazdu. To rozwiazaloby oczywiscie problem kasacji wizy i problem z nastepnym wjazdem. Na dzien dzisiejszy jednak, wyjazd przed otrzymaniem odpowiedzi jest niebezpieczny i powinno sie go unikac. Jesli chca Panstwo przedluzyc wize o zaledwie kilka tygodni, to moze to nie byc warte zachodu, bo odpowiedz prawdopodobnie nie przyjdzie na czas, i tylko spowoduje, ze bedziecie musieli porzucic aplikacje, co pociagnie za soba wyzej wymienione konsekwencje.

Jesli jednak poczekaja Panstwo do otrzymania odpowiedzi z biura imigracyjnego i otrzymaja Panstwo odpowiedz pozytywna, to jestescie ponownie w legalnym statusie na okres przyznany przez biuro imigracyjne. Jesli otrzymaja Panstwo odmowe, to nalezy opuscic teren USA jak najszybciej, aby uniknac problemów z nastepnymi wjazdami. Nalezy zawsze miec ze soba pelna dokumentacje przy ponownym wjezdzie, aby wytlumaczyc dluzszy poprzedni pobyt.

W przypadku osób przebywajacych w stanie Illinois, aplikacje o zamiane lub przedluzenie statusu wysyla sie do biura regionalnego w Lincoln, w stanie Nebraska. Tam, po kilku miesiacach rozpatrywania aplikacji biuro imigracyjne albo ja przyzna, albo odmówi, albo poprosi o dodatkowe informacje lub dokumenty w postaci "Request for Evidence", tzw. RFE. Na odpowiedz mamy zazwyczaj 89 dni, i jesli odpowiedz nie dotrze do biura imigracyjnego na czas, to aplikacja traktowana jest jako porzucona, czego konsekwencje opisane sa powyzej.

Przedluzanie lub zamiana wizy moze miec równiez konsekwencje przy kolejnym wjezdzie, nawet, jesli aplikacja zostala nam przyznana. Czesto biuro imigracyjne chce wiedziec, dlaczego aplikant przedluzal pobyt wczesniej przyznany, lub dlaczego zamienial na inny. Po takim przedluzeniu, aplikant nie powinien wjezdzac z powrotem przez dluzszy czas, aby nie sprawiac wrazenia, ze przebywa w Stanach Zjednoczonych czesciej niz poza ich granicami.

Zycze przyjemnych (i legalnych) pobytów w USA na wizach tymczasowych.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.