Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Nowe przepisy sponsorowanie przez prace.

Departament Pracy opublikowal nowe przepisy zmieniajace znacznie obecnie istniejaca procedure sponsorowania na pobyt staly na podstawie oferty pracy.

Zaczne od tego, ze nie jest to nowe prawo imigracyjne, nie jest to przywrocenie kary $1,000, ani zadna inna nowa ustawa imigracyjna. Te same osoby, ktore na sponsorowanie kwalifikowaly sie wedle starego prawa beda rowniez kwalifikowaly sie wedle nowych przepisow. I odwrotnie, te ktore sie nie kwalifikowaly wedlug starych, nie znajda zadnych udogodnien w nowych. Przepisy wydane przez Departament Pracy zmieniaja tylko dawno juz istniejaca procedure tzw. Labor Certification, a wiec Certyfikatu Departamentu Pracy stwierdzajacego, ze osoba starajaca sie o pobyt staly nie odbiera pracy Amerykanom lub rezydentom USA. Certyfikat ten jest pierwszym etapem w staraniu sie o pobyt staly i bez jego uzyskania nie mozna skladac dokumentow do Biura Imigracyjnego. Od lat procedura ta byla bardzo krytykowana poniewaz powodowala niepotrzebne opoznienia, blokowala wielu urzednikow, odbiegala od rzeczywistosci rynku pracy i jego potrzeb, itd. W odpowiedzi na te krytyke, Departament Pracy juz kilka lat temu zaczal pracowac nad usprawnieniem i modernizacja tej procedury. Prace nad nowymi przepisami trwaly bardzo dlugo i dyskusje miedzy Departamentem Pracy, prawnikami imigracyjnymi i zwiazkami zawodowymi nad ich trescia byly bardzo burzliwe. Wreszcie 27 grudnia 2004, Departament Pracy te przepisy opublikowal. Wchodza one w zycie 28 marca 2005, a wiec wszystkie aplikacje zlozone do Departamentu Pracy po tej dacie beda juz rozpatrywane wedlug nowych przepisow. W niniejszym artykule opisze najwazniejsze bodaj zmiany wprowadzone nowymi przepisami.

Skladanie aplikacji

Od 28 marca 2005 aplikacje o Labor Certification skaldane beda do Federalnego Departamentu Pracy na nowym, bardzo dlugim i szczegolowym formularzu ETA 9089. Formularz ten bedzie mozna wypelnic i wyslac do jednego z center regionalnych, lub bedzie go mozna wypelnic i zlozyc droga elektroniczna (podobnie jak czynimy to od paru lat z loteria wizowa.) Odbywac sie to bedzie na stronie internetowej pod adresem http://www.plc.doleta.gov. Na dzien dzisiejszy strona ta jeszcze nie istnieje, poniewaz przepisy wchodza w zycie dopiero 28 marca. Departament Pracy bardzo zachwala te droge procesowania, twierdzi nawet, ze elektroniczne zlozenie spowoduje szybsza odpowiedz. Jaka bedzie rzeczywistosc, to dopiero czas pokaze.

Duza zmiana jest rowniez fakt, ze aplikacja skladana bedzie bez zadnych dokumentow dodatkowych typu kopie ogloszen, okreslenie stawki lub wyniki rekrutacji. Dokumenty te jednak musza byc przechowywane przez adwokata prowadzacego sprawe lub pracodawce przez co najmniej 5 lat od czasu zlozenia. Przez te 5 lat Departament Pracy ma prawo przeprowadzic kontrole kazdej aplikacji, wycofac wczesniej wydana certyfikacje jesli stwierdzi, ze dokumenty nie odpowiadaja lub nie odzwierciedlaja sytuacji opisanej w aplikacji. Kontrola ta moze spowodowac wycofanie Labor Certification nawet juz po przyznaniu pobytu stalego, co rowniez ciagnelo by za soba wycofanie statusu imigracyjnego. Jest to wielkie niebezpieczenstwo nowego systemu i oznacza to, ze sprawy sponsorowania na pobyt staly powinni prowadzic wylacznie adwokaci imigracyjni, a nie tzw. "agenci" lub "specjalisci", ktorzy nie posiadaja licencji adwokackiej i nie sa wobec Panstwa zobowiazani prawnie, aby wszystkie dokumenty byly przygotowane poprawnie i przechowywane do wgladu Departamentu Pracy przez nastepne 5 lat.

Stawka

Jak poprzednio, Departament Pracy bedzie odpowiedzialny za wyznaczenie stawki na dana pozycje. Wyznaczenie stawki (ktora ma w przyszlosci byc oplacany pracownik) nadal bedzie w gestii Departamentu Pracy stanowego. To bedzie glowne zadanie departamentu stanowego w przyszlej procedurze.

Kilka rzeczy w okresleniu stawki rowniez sie zmienilo. Po pierwsze, w tej chwili obowiazywac bedzie obowiazek oplacania 100% okreslonej stawki. Po drugie, stawka bedzie okreslona na podstawie czteropoziomowej skali. To jest dobra wiadomosc, poniewaz do tej pory obowiazywala skala dwupoziomowa i oznaczalo to, ze w przypadkach, kiedy pracodawca wymagal wiecej niz dwoch lat doswiadczenia, pozycja traktowana byla jako zaawansowana i stawka okreslona byla bardzo wysoka. Wielu sponsorow mialo potem problemy z udowodnieniem, ze ich firma ma zyski odpowiednie aby ta stawke pokryc. Wedlug nowej skali czteropoziomowej wprowadzone beda dodatkowe dwie nizsze tzw. srednie stawki, co powinno spowodowac, ze beda one bardziej odpowiadac rzeczywistemu wynagrodzeniu osob na danych stanowiskach. Ulatwione wiec bedzie udowodnienie sytuacji finansowej sponsora. Nowe przepisy jednoznacznie twierdza, ze placenie danej stawki wymagane bedzie dopiero po otrzymaniu przez aplikanta pobytu stalego.

Stawka wydana byc musi przed rozpoczeciem rekrutacji na wybrana pozycje. Kazdy ze stanow bedzie mial swoj wlasny formularz na wydanie stawki. Wszystkie informacje z formularza okreslajacego stawke znajda sie pozniej w formularzu ETA 9089. Formularz z okresleniem stawki, tzw. prevaling wage determination, nie jest juz skladany z formularzem, natomiast musi byc zachowany w teczce aplikanta i trzymany do wgladu przez Departament Stanu przez 5 lat od zlozenia aplikacji.

Okreslenie stawki wazne bedzie na okres nie krotszy niz 90 dni a nie dluzszy niz rok. Aplikacja musi byc zlozona lub rekrutacja rozpoczeta w czasie waznosci okreslenia stawki.

Jesli pracodawca nie zgadza sie z okreslona stawka, to bedzie mogl przedstawic dodatkowe informacje i argumenty na stawke, ktora uwaza za prawidlowa, ale zrobic to bedzie mogl tylko raz. Jesli pracodawca pragnie, aby departament federalny sprawdzil, czy stanowy dobrze okreslil stawke to bedzie trzeba o to poprosic nie pozniej niz 30 dni po wydaniu stawki. Jesli departament federalny nie zmieni stawki, to w ciagu 30 dni od ich decyzji mozna bedzie zlozyc odwolanie od okreslenia stawki do BALCA (Board of Alien Labor Certification Appeals.)

Rekrutacja

Rekrutacja musi byc przeprowadzona przez pracodawce przed zlozeniem aplikacji w Departamencie Pracy. Rekrutacja ma kilka czesci: posting (wywieszka w zakladzie pracy), ogloszenie w prasie i job order (zgloszenie w stanowym banku pracy).

Posting

Jak poprzednio kazda pozycja, na ktora zlozona zostanie aplikacja do Departamentu Pracy bedzie musiala byc wywieszona w zakladzie pracy, gdzie osoba sponsorowana bedzie w przyszlosci pracowac. Wywieszka powinna wisiec przez conajmniej 10 dni roboczych w okresie od 180 do 30 dni przed zlozeniem aplikacji w Departamencie Pracy. Jesli zaklad pracy ma w zwyczaju oglaszac otwarcie pozycji w jakis wewnetrzynych mediach typu elektroniczna poczta zakladowa lub biuletyn, to wywieszka o skladaniu aplikacji do departamentu pracy rowniez tam powinna byc zamieszczona. Wywieszka nie bedzie skladana z aplikacja, ale musi byc zachowane w teczce aplikanta przez nastepne 5 lat do wgladu Departamentu Pracy.

Ogloszenia

Podobnie jak w przeszlosci, rekrutacja musi zawierac ogloszenia w prasie. Wedlug nowych przepisow zamiescic nalezy dwa ogloszenia i musza sie one ukazac w wydaniu niedzielnym. Jesli na danych obszarach nie ma niedzielnego wydanie lokalnej gazety, to ogloszenie zamiescic nalezy w dniu, w ktorym gazeta ma najwyzsza dystrybucje. Ogloszenie musi byc w odpowiedniej formie. Musi ono zawierac krotki, lecz precyzyjny opis obowiazkow, nazwe pozycji, nazwe pracodawcy, lokalizacje geograficzna, minimalne wymagania co do edukacji lub doswiadczenia. Nie jest obowiazkowym zawarcie stawki. Wszystki te informacje zawarte w ogloszeniu beda oczywiscie musialy byc zawarte pozniej w formularzu ETA 9089. W formularzu tym rowniez trzeba bedzie zamiescic tytul i date publikacji, w ktorej ukazalo sie ogloszenie. Kopie ogloszen nie beda juz teraz wysylane z aplikacja, ale musza byc zachowane w teczce przez nastepne 5 lat.

Rekrutacja profesjonalistow.

Jesli chodzi o rekrutacje w przypadkow zawodow, ktore wymagaja skonczenie studiow, to sytuacja jest znacznie bardziej skomplikowana niz poprzednio. Wedle nowych przepisow Departament Pracy bedzie wymagal, aby oprocz wyzej wymienionych zabiegow rekrutacyjnych, pracodawca przeprowadzil dodatkowa rekrutacje w trzech miejscach. Jako przyklady podane sa nastepujace kroki rekrutacyjne: gieldy pracy, strona internetowa pracodawcy, strona internetowa biur posrednictwa pracy, rekrutacja na uniwersytetach, profesjonalne organizacje, lokalne i etniczne gazety, radio, telewizja, itd. Dokumentacja tej dodatkowej rekrutacji musi byc przechowywana w teczce aplikanta i udostepniona do wgladu przez nastepne 5 lat. Opis tej dodatkowej rekrutacji bedzie musial byc ujety w formularzu ETA 9089.

Raport z rekrutacji.

Raport wymagany przez nowe przepisy bedzie musial byc bardziej dokladny niz wedle starych wymagan. Trzeba bedzie ulozyc aplikantow w grupy wedle powodu odrzucenia. O ile raport nie bedzie musial byc dolaczony do formularza, o tyle bedzie musial byc zachowany w teczce klienta przez nastepne 5 lat do wgladu Departamentu Pracy.

Przenoszenie starych spraw.

Jesli ktos ma juz zlozona aplikacje w Depratamencie Pracy, i departament jeszcze nie zaczal jej procesowania, to sprawa taka bedzie mogla byc przeniesiona w nowa procedure po odbyciu wyzej wymienonej rekrutacji. Jesli poprzednio proponowana praca jest identyczna, do tej oferowanej teraz i jesli nie zmienil sie sponsor, to aplikacja bedzie przeniesiona i zachowa oryginalna date zlozenia. Jesli jednak Departament Pracy stwierdzi, ze propozycje pracy nie sa identyczne, to przyjmie aplikacje, ale wyda nowa date rejestracji.

Schedule B

Do tej pory istniala tzw. Lista B, a wiec lista zawodow, ktore nie nadawaly sie do sponsorowania. Na tej liscie znajdowali sie miedzy innymi kierowcy, kelnerzy, barmani, niektore prace domowe, itd. Nowe przepisy zniosly te liste, co oznacza, ze zawody te nadaja sie teraz na sponsorowanie na pobyt staly.

Wymaganie jezykowe.

Jedna ze zmian na lepsze dotyczy wymagania, aby aplikant do pracy mowil w obcym jezyku. Do tej pory wymaganie takie zazwyczaj traktowane bylo jako wygorowane i Departement Pracy lubil robic problemy przy zatwierdzaniu. Obecne przepisy pozwalaja na wymaganie jezyka obcego, ale w aplikacji klienta trzeba bedzie udowodnic, ze jest ono racjonalne, tzn. trzeba bedzie przedstawic dokumentacje, ze jezyk obcy jest niezbedny w pracy. Taka dokumentacja moze na przyklad pokazac, ze jezyk obcy jest potrzebny do kontaktowania sie z klientami, pracownikami, kontraktorami, itp. Dokumentacja ta nie bedzie skladana z aplikacja, ale musi byc zachowana w teczce aplikanta, do wgladu Departamentu Pracy przez nastepne 5 lat.

Kontrola.

Nowa procedura wprowadza wybiorcze kontrole teczek. Choc, jak wyzej opisywalam, aplikacja skladana jest do Departamentu Pracy bez zadnych dokumentow, to wszystkie wyzej wymienione wymagane dokumenty musza byc przygotowane, zgromadzone w teczce klienta i przechowywane przez co najmniej 5 lat. Departament Pracy w kazdej chwili moze chciec sprawdzic, czy procedury rekrutacyjne opisane w aplikacji naprawde mialy miejsce i moga byc udokumentowane. Jesli nie, to certyfikacja bedzie wycofana, a co za tym idzie, rowniez pobyt staly aplikanta bedzie wtedy w niebezpieczenstwie. Dodatkowo, sponsor bedzie rowniez mial problemy, jesli w przyszlosci bedzie chcial sponsorowac kogos innego.

Na dzien dziesiejszy nie wiemy jakie elementy moga przesadzic o tym, ze Department Pracy postanowi przeprowadzic kontrole danej aplikacji. Wiemy, ze bedzie ona zarowno odpowiedzia na niescislosci w aplikacji, jak rowniez moze byc wynikiem zwyklej przypadkowej kontroli jakosci. Rezultat bedzie ten sam, trzeba bedzie przedstawic dokumenty udowadniajace poprawnosc rekrutacji. Odpowiednie przygotowanie i przechowywanie dokumentacji bedzie bardzo wazne wedle nowej procedury, w zwiazku z tym powinni Panstwo korzystac wylacznie z pomocy prawnikow imigracyjnych, a nie biur lub agentow, ktorzy reklamuja sie jako specjalisci. Nowe przepisy nie pozwalaja na jakiekolwiek bledy w dokumentach.

Okres wydawania decyzji.

Departament Pracy zapowiada, ze nowa procedura bardzo usprawni sponsoranie. Reprezentanci Departamentu mowia nawet o okresach procesowania krotszych niz dwa miesiace. Jak to bedzie wygladac w rzeczywistosci, zobaczymy po 28 marca. Jesli rzeczywiscie procedura bedzie tak bardzo przyspieszona, to umozliwi ona sponsorowanie dla osob przebywajacych w USA na wiazach czasowych, turystycznych, studenkich, itd.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.