Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Loteria Wizowa DV 2006.

Departament Stanu ponownie oglosil program i zasady corocznie organizowanej loterii wizowej, tym razem na rok budzetowy 2006, a wiec nazwano ja DV 2006 (Diversity Lottery 2006). Polska po raz kolejny znalazla sie na liscie krajow, ktore beda braly w niej udzial.

Loteria, podobnie jak w roku ubieglym odbedzie sie wylacznie droga elektroniczna, tzn., ze aplikacje trzeba bedzie skladac droga internetowa, a fotografie doczepiane beda cyfrowo. Okres skladania podan w tym roku wyznaczony zostal na ponad dwa miesiace, od 5 listopada 2004 do 7 stycznia 2005.

Loteria wizowa jest programem Departamentu Stanu, ktory ma na celu wprowadzic roznorodnosc etniczna imigrantow przybywajacych do USA. Kraje takie jak Meksyk, Chiny, Rosja, Indie, Wielka Brytania czy Kanada maja juz w USA dosc liczna grupe swoich reprezentatow, loteria wizowa ma umozliwic obywatelom innych krajow latwa droge imigracji.

Co roku Departament Stanu przeprowadza kalkulacje liczby niedawno przyjetych imigrantow i krajow ich pochodzenia. Na podstawie tej kalkulacji co roku podejmowana jest decyzja, ktore kraje beda brac udzial w loterii. Do programu tego nie kwalifikuja sie kraje, z ktorych liczba imigrantow do USA w ciagu ostatnich 5 lat przekroczyla 50 tysiecy. W tym roku na przyklad na loterie wizowa nie zalapala sie Rosja.

Loteria wizowa ma trzy etapy, z ktorych kazdy bedzie w tym artykule szerzej opisany.

Pierwszym etapem jest zgloszenie swojej kandydatury. Zgloszenia trzeba dokonac electronicznie (a wiec przez Internet) pomiedzy 5 listopada 2004 a 7 stycznia 2005. Mamy na zgloszenie ponad 60 dni. Formularz, ktory nalezy wypelnic bedzie znajdowal sie na stronie internetowej pod adresem www.dvlottery.state.gov. Formularz udostepniony bedzie dopiero 5 listopada. Prosze jednak nie zwlekac az do ostatnich dni loterii, bo tak jak w zeszlym roku Departament Stanu przewiduje, ze moze miec klopoty z procesowaniem wszystkich zainteresowanych, ktorzy czekaja na ostatnia chwile. Najlepiej aplikacje zlozyc w listopadzie lub grudniu.

Komputerowa selekcja zgloszonych kandydatow odbedzie sie wiosna 2005, a zawiadomienia do wylosowanych szczesliwcow wysylane beda miedzy majem a lipcem 2005. Osoby wylosowane beda mogly starac sie o pobyt staly dla siebie i swych rodzin pomiedzy 1 pazdziernika 2005 a 30 wrzesnia 2006. Aby skorzystac z wylosowanej wizy, osoba wylosowana musi zakonczyc cala procedure (musi zostac rezydentem USA) przed 30 wrzesnia 2006, stad nazwa DV 2006.

Do programu kwalifikuja sie osoby urodzone w Polsce (lub innych krajach Europy oprocz Wielkiej Brytanii i Rosji) i, ktore ukonczyly szkole srednia. Zamiast swiadectwa ukonczenia szkoly sredniej mozna przedstawic, ze w ciagu ostanich 5 lat aplikant przepracowal przynajmniej 2 lata na pozycji pracownika wykwalifikowanego. Jakie pozycje zaliczaja sie do wykwalifikowanych trzeba sprawdzic na w Departamencie Pracy, w ich systemie O net. Do samego zgloszenia nie nalezy zalaczac zadnych swiadectw. Dopiero, jezeli osoba zostanie wylosowana, swiadectwo takie trzeba bedzie przestawic podczas interview na pobyt staly.

Zgloszenia.

GDZIE ?:

Zgloszenia trzeba bdzie wysylac wylacznie droga elektroniczna (przez Internet) na nastepujacy adres: www.dvlottery.state.gov

FORMULARZ:

W tym roku, podobnie jak w zeszlym, mamy konkretny formularz loteryjny. Bedzie on udostepniony pod wyzej wymienionym adresem internetowym, gdzie nalezy go wypelnic, dolaczyc fotografie zrobione droga cyfrowa i zlozyc elektronicznie.

POTWIERDZENIE:

Podobnie jak w zeszlym roku, otrzymamy rowniez potwierdzenie zlozenia formularza loteryjnego. W minionych latach musielismy polegac na rzetelnosci poczty. W tym roku, zaraz po elektronicznym zlozeniu podania otrzymamy potwierdzenie zlozenia, ktore bedziemy mogli sobie wydrukowac. Jest to wazne szczegolnie dla tych z Panstwa, ktorzy korzystac beda z uslug kogos innego. Maja Panstwo mozliwosc sprawdzenia, czy podanie Panstwa rzeczywiscie bylo zlozone.

KIEDY ?:

Zgloszenia beda uznane za prawidlowe tylko wtedy jezeli nadejda na powyzszy adres internetowy w okresie:

od 5 listopada 2004 (piatek) do 7 stycznia (piatek)

JAK ?:

Po pierwsze dozwolone jest zlozenie tylko jednej aplikacji przez jedna osobe. Jednak jezeli mamy do czynienia z rodzina, to maz moze zlozyc jedno zgloszenie, a zona swoje wlasne. Zwieksza to szanse rodziny podwojnie. Maz i zona traktowani sa jako oddzielni aplikanci. Jezeli ta sama osoba zlozy wiecej niz jedna aplikacje, to bedzie ona zdyskwalifikowana.

Zgloszenia musza byc skladane elektronicznie pod adresem www.dvlottery.state.gov

Wysylamy tylko zgloszenie oraz fotografie wszystkich czlonkow rodziny wymienionych na aplikacji.

FORMULARZ:

Rejestracja na tegoroczna loterie wizowa odbywac bedzie sie wylacznie przez wypelnienie formularza EDV Entry Form (Electronic Diversity Visa Entry Form), ktory znajda Panstwo pod wskazanym wyzej adresem internetowym miedzy 5 listopada 2004 a 7 stycznia 2005.

Formularz ten zawiera nastepujace informacje o Panstwu:

  1. Pelne imie i nazwisko
  2. data urodzenia: dzien, miesiac, rok
  3. plec
  4. miasto urodzenia
  5. kraj urodzenia. Kraj urodzenia to kraj, w ktorym obecnie znajduje sie miasto urodzenia. Jesli na przyklad urodzili sie panstwo w Wilnie, to krajem urodzenia jest Litwa. Osoby urodzone we Lwowie, jako kraj urodzenia musza podac Ukraine.
  6. fotografia aplikanta (o fotografiach ponizej)
  7. adres korespondencyjny aplikanta
  8. numer telefonu (nie wymagany)
  9. adres internetowy (nie wymagany)
  10. kraj pochodzenia, jesli nie ten gdzie sie osoba urodzila (tylko w przypadku osob, ktore urodzily sie w krajach nie zaliczonych do loterii, np. w Wielkiej Brytanii, Rosja) W to miejsce wpisujemy kraj, pod ktorym sie zglaszamy, ale tylko, jesli nie jest to kraj naszego urodzenia. Na przyklad w przypadku osoby, ktora urodzila sie w Wielkiej Brytanii, ktora nie bierze udzialu w loterii. Jesli osoba taka ma malzonka urodzonego w Polsce, to moze zglosic swa narodowosc jako Polska, ktora jest krajem urodzenia malzonka. W ten sposob osoba, ktora sie nie kwalifikuje przez kraj swego urodzenia moze sie kwalifikowac przez kraj urodzenia malzonka lub rodzica.
  11. Stan matrymonialny.
  12. Ilosc dzieci ponizej 21 roku zycia (stanu wolnego).
  13. Informacje o malzonku (imie, nazwisko, data urodzenia, plec, miejsce urodzenia i fotografia malzonka
  14. Informacje o dzieciach (imie, nazwisko, data urodzenia, plec, miejsce urodzenia i fotografia dziecka)

UWAGA: W tym roku pominiecie malzonka lub dzieci na zgloszeniu nie tylko uniemozliwi im staranie sie o pobyt nawet jezeli aplikant bylby wylosowany, ale rowniez spowoduje w ogole odrzuceniem zgloszenia aplikanta. Po to formularz pyta o liczbe dzieci i stan matrymonialny, aby sprawdzic, czy czyjes informacje lub fotografia nie zostaly pominiete. Jesli pominiemy zdjecie nawet jednego dziecka, nasz aplikacja bedzie odrzucona.

Nie mozemy pominac zadnych dzieci, nawet, jesli z nimi nie mieszkamy lub nie chcemy by z nami imigrowaly. Wszystkie dzieci rodzone i adoptowane oraz dzieci z poprzedniego malzenstwa naszego malzonka (pasierb lub pasierbica) do 21 roku zycia i stanu wolnego musza byc wymienione i ich fotografie musza byc zamieszczone w naszym podaniu. Jedynym wyjatkiem sa tu dzieci, ktore sa juz obywatelami USA lub legalnymi rezydentami USA (posiadaczami zielonej karty). Takie dzieci mozna pominac.

Nie mozemy pominac malzonka, nawet jesli zyjemy w legalnej separacji. Jesli tylko nie bylo rozwodu, malzonek musi byc wymieniony i jego fotografia zamieszczona, inaczej nasza aplikacja bedzie zdyskwalifikowana.

FOTOGRAFIE.

Jak juz wczesniej nadmienilam, do zgloszenia nalezy dolaczyc jedna fotografie aplikanta oraz kazdego wymienionego czlonka rodziny (malzonka i dzieci.) Fotografia nie moze byc grupowa. Kazdy czlonek rodziny musi miec swoja osobna.

Fotografia w tym roku musi byc cyfrowa (digital), poniewaz dolaczona bedzie do naszego elektronicznego podania. Prosze dokladnie przeczytac instrukcje dotyczace zdjec, i jak je dolaczyc cyfrowo.

Poza: osoba musi patrzec prosto w obiektyw (inaczej niz na zdjeciach na zielona karte, gdzie pokazuje sie prawy polprofil) Glowa nie moze byc zwrocona w zadna strone lub pochylona. Glowa powinna zajmowac okolo 50% zdjecia. Zdjecia wykonane musi byc na jasnym neutralnym tle. Osoba nie moze miec ani nakrycia glowy ani ciemnych okularow.

Fotografia moze byc kolorowa lub w skali szarosci (grayscale.)

PODPIS.

Podpis nie jest wymagany. Autentycznosc podania sprawdzana jest na podstawie zdjec. Poniewaz podpis nie jest wymagany, to mozemy zlozyc podanie czlonkom rodziny, ktorzy sa w Polsce jesli tylko dostaniemy od nich odpowiednie infomacje i fotografie.

Pominiecie ktoregokolwiek z powyzszych wymogow spowoduje natychmiastowa dyskwalifikacje zgloszenia. Na szczescie jesli cos w aplikacji nie jest wypelnione poprawnie, to natychmiast program nas o tym poinformuje i bedziemy mieli okazje poprawic blad. Jesli nasza aplikacja jest zdyskwalifikowana, to bedziemy o tym natychmiast poinformowani.

Jakie trzeba spelniac warunki imigracyjne, a wiec jaki trzeba miec status imigracyjny aby brac udzial w losowaniu?

Jezeli chodzi o osoby zamieszkale w Polsce, to starac moga sie wszystkie osoby spelniajace warunki edukacyjne, ktore nie maja zadnych zakazow imigracyjnych powrotu, np. zakaz po deportacji, czy 10-letni zakaz powrotu za nielegalny pobyt w USA.

Sposrod osob przebywajacych w USA, w loterii wizowej uczestniczyc moga nastepujace grupy osob:

  • osoby przebywajace w USA legalnie na waznych wizach studencki, pracowniczych, itd. Wizy te musza byc wazne jednak nie tylko w momencie zlozenia zgloszenia, lecz rowniez po wylosowaniu i w momencie zlozenia koncowych dokumentow o pobyt staly (tzw. adjustment of status.)
  • osoby, ktore przebywaja w USA nielegalnie, lecz ktore zakwalifikowaly sie na placenie kary $1,000, a wiec moga korzystac z sekcji 245(i), poniewaz zlozone dla nich zostaly petycje imigracyjne przed 30 kwietnia 2001 roku (osoby te musza rowniez spelniac drugi warunek ostatniej ustawy tzn. musialy rowniez przebywac w USA przed 21 grudnia 2000). Osoby takie, jesli oczywiscie zostana wylosowane, beda mogly zlozyc koncowe dokumenty o pobyt staly i zaplaca $1,000 kary za nielegalny pobyt.
  • Osoby, ktore przebywaja w USA nielegalnie i nie podlegaja sekcji 245 (i) poniewaz nie zostaly dla nich zlozone petycje przed 30 kwietnia 2001, na dzien dzisiejszy nie beda mogly zlozyc koncowych dokumentow na pobyt staly (adjustment of status) nawet jesli beda wylosowane. Nalezy jednak pamietac, ze obecnie w kongresie USA jest propozycja przywrocenia sekcji 245 (i) i kary $1,000 i moze to nastapic dopiero po okresie loteryjnych zgloszen, i na zgloszenie bedzie juz za pozno. Kazde z Panstwa musi wiec podjac wlasna decyzje, czy zaryzykuje i zglosi sie w nadziei, ze kara $1,000 i sekcja 245 (i) bedzie przywrocona, czy nie bedzie brac udzialu w loterii.

    UWAGA: W tym roku ewentualne ryzyko zwiazane ze skladaniem aplikacji o loterie jest wieksze. Do tej pory wszystkie niewylosowane zgloszenia listowne byly niszczone i niewykorzystywane. W tym roku jednak, zgloszenia odbywaja sie droga komputerowa, co spowoduje, ze Departament Stanu, biuro imigracyjne i inne agencje panstwowe beda mialy olbrzymia baze danych osob, ktore staraly sie o losowanie. Obawiamy sie, ze informacje te moga potem byc przez biuro imigracyjne wykorzystane do innych celow. Np. starajac sie w przyszlosci o wize turystyczna musimy udowodnic, ze nie mamy intencji wyjazdu do USA na stale, jesli Departament Stanu ma dostep do listy osob starajacyc sie o loterie i zobaczy tam nasze nazwisko, to podanie o loterie moze spowodowac odmowe wyzy, itd. Na dzien dzisiejszy nie wiemy jeszcze w jaki sposob ta wielka baza danych moze byc wykorzystana. Sam fakt jednak, ze po raz pierwszy nazwiska, dane osobowe i zdjecia wszystkich skladajacych beda zebrane w programie komputerowym i latwo dostepne, budzi pewne niepokoje wsrod nas, prawnikow. Prosze zauwazyc, ze formularz nie pyta o adres zamieszkania, lecz o adres korespondencyjny. Wydaje mi sie, ze w przypadku osob przebywajacych w USA nielegalnie bezpiecznym byloby podanie polskiego adresu, jako tego do korespondencji, unikajac w ten sposob niepotrzebnego narazania sie na klopoty z biurem imigracyjnym.

    Nie ma zadnej oplaty zwiazanej ze zgloszeniem. Wszystkie poprawnie przygotowane i zlozone zgloszenia wezma udzial w losowaniu.

    Nikt nie ma wplywu na wyniki losowania. Prosze nie wierzyc osobom, ktore utrzymuja, ze znaja kogos zwiazanego z loteria i moga pomoc. Jest to bzdura. Losowanie odbywa sie komputerowo i osoby, ktore beda wylosowane zostana powiadomione w maju, czerwcu lub lipcu 2005.

    Tylko osoby, ktore zostana wylosowane otrzymaja stosowne powiadomienia. Departament Stanu nie informuje osob, ktore nie zostaly wylosowane. Jesli wiec nie otrzymaja panstwo zadnej korespondencji, a zlozyliscie poprawnie swoje zgloszenia, oznacza to po prostu, ze nie zostali panstwo wylosowani.

    Jak co roku, pozostaje mi tylko zyczyc Panstwu powodzenia. Good Luck.

    Home Uslugi Artykuly FAQ  
     Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
     Read our disclaimer before relying on information found here.