Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Koniec wiz H-1B? H-1B alternatives

Biuro Imigracyjne oglosilo, ze od 1 pazdziernika 2004 nie przyjmuje juz podan o wizy pracujace H-1B, poniewaz wyczerpal sie limit roczny 65 tysiecy wiz na nowy rok budzetowy. W poprzednich latach liczba tych wiz znacznie wzrosla, az do 115,000 na rok 1999, 115,000 na rok 2000, $107,500 na rok 2001. W 2002 roku liczba wrocila do 65,000 i ze wzgledu na opozycje ze stony zwiazkow zawodowych nie zostala podniesiona. Caly problem polega na tym, ze 1 pazdziernika zaczal sie dopiero nowy rok budzetowy, i juz w pierwszym jego dniu zabraklo wiz pracujacych. Powodem tej problematycznej sytuacji jest bardzo niski limit na wizy pracyjace, i to zarowno te profesjonalne, H-1B, jak i te, ktore nie wymagaja skonczenia studiow wyzszych, wizy H-2B. Limit na wizy H-2B nie zostal jeszcze wyczerpany, ale nastapi to w ciagu najbizszych kilku tygodni.

Walka o przywrocenie wiekszej liczby wiz H-1B trwa. Coraz wiecej czlonkow Kongresu USA przylacza sie do tej walki. Mamy nadzieje, ze przed koncem roku Kongres przyzna wieksza ilosc wiz, i nie trzeba bedzie czekac az do kwietnia 2005.

Osoby, ktore zlozyly swe podania przed 1 pazdziernika 2004 zalapia sie na tegoroczna pule. Osoby, ktore staraly sie o przedluzenie wizy H-1B, lub majac H-1B staraly sie o nowa wize dla nowego sponsora, nie podlegaja limitowi rocznemu, poniewaz weszly w ubiegle limity. Te osoby nadal beda mogly starac sie o wize H-1B, nawet I po 1 pazdziernika, 2004.

Dla przypomnienia, wizy H-1B przeznaczone sa dla osób z wyksztalceniem wyzszym (amerykanskim bachelor's lub polskim magistrem) lub odpowiednikiem wyksztalcenia wyzszego. Osoba starajaca sie o taka wize musi miec sponsora, firme amerykanska, która zaproponowala jej prace. Zaproponowane stanowisko musi byc stanowiskiem wymagajacym wyzsze wyksztalcenie (lub odpowiednik) w dziedzinie, w której starajaca sie osoba konczyla studia. Osoby, ktore nie skonczyly studiow, lub przerwaly studia moga przeprowadzic ewaluacje edukacyjne i stwierdzic czy doswiadczenie w danej dziedzinie wystarczy by zastapic studia. Tradycyjna formula mowi, ze aby zastapic rok studiow trzeba sie wykazac przynajmniej trzyletnim doswiadczeniem w danej dziedzinie. A wiec osoba, ktore skonczyla 3 lata studiow i ma 6 lat stazu pracy i doswiadczenia (odpowiednik dwoch lat studiow) rowniez moze sie kwalifikowac na wize H-1B.

O wizy H-1B starac sie moga osoby, które obecnie legalnie przebywaja w USA na innych wizach tymczasowych lub osoby, które sa obecnie w Polsce. Najczesciej staraja sie o nie studenci na wizach studenckich F-1, oczywiscie po ukonczeniu studiów i po otrzymaniu oferty pracy. Wizy H -1B wydawane sa na trzy lata, z mozliwoscia przedluzenia na nastepne trzy. Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze legalnie starac sie o zielona karte (pobyt staly) w USA. Jest ona zabezpieczona poniewaz pomimo, ze staranie sie o zielona karte trwa w tej chwili wiele lat, wiza H-1B utrzymuje osobe starajaca sie w legalnym statusie.

Osoby na wizach H-1B moga pracowac tylko i wylacznie dla swojego sponsora, ale inny sponsor moze ja w miedzy czasie sponsorowac na pobyt staly. Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze zmieniac pracodawce, ale za kazdym razem musi najpierw postarac sie o nowa wize H-1B na podstawie podania nowego pracodawcy.

Przy kazdym staraniu sie o wize H-1B spelnic trzeba wszystkie wymagania. Malzonkowie i dzieci posiadaczy wizy H-1B otrzymuja wize H-4, ktora daje im legalny status lecz nie upowaznia do pracy w USA.

Wizy H-2B to wizy pracownicze dla osob, ktore nie skonczyly studiow. Wizy te wydawane sa na krotki zazwyczaj okres, do roku. Przeznaczone one sa dla pracodawcow, ktorzy maja sezonowa lub krotkotrwala potrzebe na pracownika I nie sa wstanie go znalezc w USA. Staranie sie o wizy H-2B jest skomplikowane dodatkowym krokiem, mianowicie trzeba najpierw otrzymac certyfikacje Departamentu Pracy (Labor certification). Taka certyfikacja moze trwac kilka miesiecy. Jak nadmienialam wyzej, rowniez i te wizy H-2B moga osiagnac swoj limit wkrotce.

Jakie maja wiec wyjscie, osoby, dla ktorych zabraklo wiz H-1B, a ktorych status konczy sie niedlugo?

Po pierwsze, osoby takie moga wyjechac do swego kraju, i tam czekac, az sponsor zlozy petycje po 1 kwietnia, kiedy pula wizowa na nastepny rok bedzie znowu otwarta.

Po drugie, jesli ktos jest obecnie w statusie jeszcze przez kilka miesiecy, to powinien poczekac, bo za kilka tygodni Kongres moze powiekszyc limit na H-1B, i ponownie bedzie mozna skladac petycje.

Po trzecie, mozna starac sie o "przechowanie" w innym statusie, do kiedy wizy H-1B znowu beda dostepne.

W jakim statusie mozna sie przechowac. Mozliwosci jest kilka.

Wiza studencka.

Wiza F-1 jest to wiza dla studentow uczeszczajacych na programy akademickie (high school, Associate, Bachelor's, Ph.D. oraz Masters), jak rowniez dla osob uczeszczajacych na kursy nauki jezyka angielskiego, tzw. ESL, a wiec English as a Second Language. Wiza F-1 przyznawana jest na podstawie formularza I-20 wydawanego przez instytucje akademicka. Szkoly, do ktorych uczeszczaja zagraniczni studenci (international students) ma certyfikacje Biura CIS na wydawanie tego dokumentu i posiada osobe wydajaca formularz I-20 i zajmujaca sie jego przedluzaniem. Osoba ta to designated school official (DSO). Do tej osoby nalezy sie zwrocic, jesli staramy sie o przyjecie na program uniwersytecki i potrzebujemy wize F-1. Osoba ta rowniez odpowiada za pozniejsze przedluzanie statusu studenta, pozwolenia na prace dla studenta i skladanie raportow do systemu SEVIS (system kontrolny CIS i FBI o statusie i lokalizacji studenta.)Aby otrzymac wize F-1 nalezy spelniac nastepujace warunki:

  1. nalezy wykazac sie intencja powrotu do swojego kraju po ukonczeniu studiow,
  2. nalezy zakwalifikowac sie do programu akademickiego,
  3. student musi udowodnic, ze posiada fundusze na pokrycie czesnego, zamieszkania oraz wszystkich innych wydatkow.

Wiza F-1 wydawana jest najczesciej na okres trwania programu (duration of status). Zazwyczaj okres ten obejmuje studia i dodatkowe 60 dni po ukonczeniu programu. W duration os status wchodzi rowniez praktyka po studiach, tzw. practical training, kore musi wczesniej byc zaakceptowane przez szkole i CIS.

Utrzymywanie waznosci statusu studenta jest w tej chwili wazniejsze niz kiedykolwiek. Od wydarzen 11 wrzesnia jest to obecnie najbardziej kontrolowana grupa imigrantow w USA. Ustawa PATRIOT wprowadzila nowy system kontroli studenta SEVIS. Kontrola ta odbywa sie na podstawie wiadomosci o studentach otrzymanych z ich szkol. Szkoly maja obowiazek informowac o statusie imigracyjnym swoich studentow na wizach F-1. Jesli CIS lub FBI zauwaza, ze osoba, ktora powinna studiowac nie znajduje sie na liscie aktywnych studentow, to moze zaczac jej poszukiwac.

Aby utrzymac waznosc wizy F-1 nalezy spelnic pewne warunki.

Po pierwsze, student musi uczeszczac na uczelnie lub do szkoly i musi utrzymywac pelny tok zajec. Dla osob starajacych sie o Bachelor's taki pelny tok studiow to 12 godzin kredytowych na semestr. Czasem szkola moze uznac, ze, ze wzgledu na slaba znajomosc angielskiego, student moze zmniejszyc ilosc godzin; taka decyzja powinna byc najpierw przedstawiona w Urzedzie Imigracyjnym INS.

Po drugie, I-20 musi byc zawsze aktualne. Jesli formularz I-20 wydany jest na konkretny rok lub semestr akademicki, student musi przypilnowac, aby szkola przedluzyla I-20 zanim ono wygasnie. Jesli I-20 nie jest przedluzone, student traci swoj status. Status taki w niektorych przypadkach mozna przywrocic przez tak zwane reinstatement. Takie przywrocenie statusu jest mozliwe rowniez wtedy gdy nastapi przerwanie wizy ze wzgledu na nieodpowiednia ilosc kredytow lub krotkie przerwy w nauce.

Wiza O.

Wiza O-1A jest wiza tymczasowego pobytu dla osob o wyjatkowych zdolnosciach i osiagnieciach w dziedzinie sztuki, nauki, edukacji, biznesu lub sportu i o miedzynarodowej lub narodowej slawie.

Wize O-1B przyznaje sie osobom, ktore osiagnely wielkie sukcesy w dziedzinie filmu i telewizji. Te sukcesy musza byc dokladnie udokumentowane.

CIS pozwala na wykorzystanie wiz O w wielu dziedzinach, na przyklad w dziedzinie rzemiosla lub w przypadku osob przybywajacych na wyklady. W dziedzinie sztuki wiza O dostepna jest nie tylko dla zasadniczych wykonawcow lub kompozytorow lecz obejmuje takze podstawowy personel: rezyserow scenografow, choreografow, trenerow, kostiumologow itd.

Aby otrzymac wize nalezy udowodnic, ze przybywa sie do USA aby kontynuowac swoja dzialalnosc, ale nie musi to byc dzialalnosc wymagajaca osoby kalibru O-1. To znaczy, ze wirtuoz skrzypek przybywa po to, aby grac koncert, ale nie musi to byc koncert o wielkim prestizu, na przyklad w Carnegie Hall, moze to byc maly prywatny koncert.

Wiza P.

Wiza typu P-1A przyznawana jest sportowcom indywidualnym lub grupowym. Sportowiec musi byc zawodnikiem o miedzynarodowej renomie. W tym przypadku miedzynarodowa renoma zawodnika oznacza, ze osoba posiada umiejetnosci znacznie przewyzszajace innych sportowcow w tej dziedzinie i ze osoba ta jest dobrze znana i rozpoznawana poza granicami ojczystego kraju. Wiza P-1 przyznawana jest rowniez grupom artystycznym o miedzynarodowej renomie. Osoba otrzymujaca wize P-1A to artysta wystepujacy z grupa lub osoba, ktora jest integralna czescia grupy lub przedstawienia (np. rezyser). W przypadku wystepujacego artysty, aby otrzymac wize P-1B musi on rowniez udowodnic, ze jest zwiazany z dana grupa od przynajmniej roku.

Wiza E.

Wiza E jest dostepna tylko dla pracownikow tych firm zagranicznych, ktorych wlasciciele sa obywatelami krajow, ktore podpisaly odpowiednie traktaty ze Stanami Zjednoczonymi. Wiza E dzieli sie na wizy handlowe (E-1) i inwestycyjne (E-2), ale poniewaz Polska podpisala na razie tylko traktat o inwestycjach (Bilateral Investment Treaty, 6 sierpnia 1994), wiec dla Polakow wiza E dostepna jest tylko jako wiza inwestycyjna, E-2. Jest to wiza tymczasowa, dlatego starajac sie o wize E-2 aplikant musi zadeklarowac intencje powrotu do swego kraju, ale nie musi podac dokladnego terminu. Pierwsza wiza E przyznawana jest na dwa lata, potem musi byc przedluzana. Firma, w ktora aplikanci zainwestowali i na podstawie ktorej staraja sie teraz o wize E-2, musi byc w wiekszosci, w ponad 50% wlasnoscia cudzoziemcow (w tym przypadku Polakow). Uwaga: osoby z pobytem stalym w USA nie beda w tym przypadku traktowni jako obywatele Polski. Firma musi byc wlasnoscia osob zamieszkalych za granica.

Wiza L.

Wiza L umozliwia miedzynarodowym firmom na sprowadzanie do USA swoich pracownikow z placowek mieszczacych sie za granica. Aby firma w USA mogla starac sie o sprowadzenie pracownikow z innego kraju, musi ona wykazac, ze miedzy firma w USA a firma zagraniczna (np. polska) istnieje jedna z trzech zaleznosci:

  1. firma zagraniczna jest filia firmy USA lub na odwrot, firma USA jest filia firmy zagranicznej lub
  2. jedna firma jest wlascicielem drugiej firmy lub
  3. ta sama osoba jest wlascicielem wiekszosci udzialow obu firm.

W przypadku wizy L nalezy rowniez udowodnic, ze pracownik starajacy sie o nia pracowal dla placowki zagranicznej przez przynajmniej rok w ciagu ostanich trzech lat. Najczesciej sprowadzanymi pracownikami na wizach L sa czlonkowie zarzadu, dyrekcja i menadzerowie.

Jesli zadna z powyzszych wiz nie pasuje do Panstwa sytuacji, zawsze mozna starac sie o wize turystyczna na nastepne 6 miesiecy i czekac, czy w ciagu tego okresu Kongres zwiekszy liczbe wiz H-1B. Rozmowy odnosnie tego sie tocza i miejmy nadzieje, ze decyzje zapadna przed koncem 2004 roku.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.