Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Jak umozliwic naszym bliskim w Polsce tymczasowy przyjazd do USA do pracy?

Niedawno odwiedzila moja kancelarie delegacja rzadu polskiego, a dokladnie przedstawiciele Ministertwa Gospodarki, Pracy i Polityki Spolecznej jak rowniez Kancelarii Prezydenta, po to, aby zorientowac sie jakie mozliwosci pracy tymczasowej dla Polakow istnieja obecnie w ramach prawa imigracyjnego USA. Postanowilam podzielic sie z Panstwem tymi samymi informacjami i strategiami, jakimi dzielilam sie z delegacja, poniewaz mieszkajac w USA macie Panstwo znacznie wieksze mozliwosci pomocy czlonkom rodziny lub znajomym, ktorzy dzieki swym kwalifikacjom byliby chetnie widziani na rynku pracy w USA.

Najbardziej popularna droga sa wizy pracownicze. Nalezy tutaj nadmienic iz wizy tymczasowe wydane sa tylko w sytuacji, kiedy pracownik z Polski otrzyma oferte pracy z firmy znajdujacej sie w USA. Podstawa skladania dokumentow o wize jest wobec tego istnienie pracodawcy. Pierwszym wiec krokiem w procedurze starania sie o wize dla naszych bliskich jest znalezienie pracodawcy w dziedzinie, w ktorej nasz bliski ma doswiadczenie lub edukacje.

Wizy pracownicze dziela sie na te dla profesjonalistow i te dla osob tzw. wykwalifikowanych. Zacznijmy od wizy dla pracownikow tzw. profesjonalnych, tzn. tych z wyksztalceniem wyzszym.

Wiza H-1B.

Wiza H-1B przeznaczona jest dla cudzoziemcow, ktorzy skonczyli studia wyzsze i przybywaja do USA na oferte pracy od firmy amerykanskiej na stanowisko, ktore wymaga skonczenia wlasnie takich studiow, jakie skonczyl aplikant. Wiza taka przyznawana jest na 3 lata, z mozliwoscia przedluzania na nastepne 3 lata. Osoba przybywajaca do USA na H-1B moze przywiezc swego malzonka i dzieci do 21 roku zycia, ktore otrzymaja wizy H-4. Osoba taka moze rowniez starac sie potem o pobyt staly na podstawie tej samej lub innej pracy. Na wize H-1B mozna podrozowac, pracowac dla pracodawcy, ktory o wize wystapil, mozna zmienic pracodawce, ale wylacznie, jesli nowy pracodawca rowniez wystapi o nowa wize H-1B.

Aby moc starac sie o taka wize dla naszych najblizszych najpierw musimy poprosic naszych bliskich o dokumenty ukonczenia studiow. Jest to zazwyczaj dyplom, ktory zawiera kierunek studiow, specjalizacje i koncowa ocene. Musimy rowniez sciagnac tzw. karte przebiegu studiow, ktora mozna otrzymac w dziekanacie wiekszosci uczelni w Polsce. Dokument ten odgrywa role tzw. transkryptu. Indeks nie jest mile widziany, poniewaz jest zazwyczaj dosc dlugim dokumentem i do tego przygotowanym odrecznie. Nastepnie dokumenty te musimy przetlumaczyc na jezyk angielski i wyslac do biura ewaluacyjnego uznawanego przez biuro imigracyjne. Biuro ewaluacyjne stwierdzi, po przejrzeniu dokumentow z uczelni, czy studia polskie sa odpowiednikiem tutejszych, przynajmniej na stopniu bachelor, i z jakiej dziedziny. Jesli ewaluacja jest na przynajmniej bachelor degree, to mozemy starac sie o wize H-1B.

Najwazniejszym aspektem wizy H-1B jest stanowisko proponowane przez firme amerykanska. Musi ono byc na tyle skomlikowane i na tyle odpowiedzialne, aby jasne bylo, ze od osoby na takim stanowisku wymagane jest skonczenie danego rodzaju studiow. Ten element latwo jest spelnic w przypadku pozycji technicznych typu inzynier, technolog, naukowiec. Znacznie trudniej jest to udowodnic w przypadku pozycji biznesowych typu menadzer, lub inny pracownik administracyjny. Ci pracownicy bowiem tradycyjnie nie posiadaja studiow wyzszych w dziedzinie biznesu, a do swego stanowiska dochodza promocja lub stazem pracy raczej niz edukacja.

Nalezy pamietac, ze wiz H-1B jest bardzo niewiele, tylko 65 tysiecy rocznie. Wizy udostepniane sa z poczatkiem roku budzetowego, a wiec 1 pazdziernika kazdego roku. W tym roku zabralko ich juz w lutym. Jesli wiec chcemy miec pewnosc, ze zmiescimy sie w limicie rocznym, dokumenty o wize H-1B powinnismy zlozyc jesienia. Jesli chcemy przyspieszyc proces w biurze imigracyjnym, to mozemy oplacic dodatkowe $1,000 za tzw. premium processing i biuro imigracyjne musi podjac decyzje w sprawie w ciagu 14 dni. Przyznana wiza jest przekazywana do konsulatu USA w Polsce, gdzie aplikant odbedzie interview z konsulem i otrzyma wize wjazdowa.

Wiza H-2B.

Wiza H-2B nie wymaga skonczenia studiow. Wymaga jednak doswiadczenia lub przygotowania zawodowego. Rozne zawody wchodza tutaj w rachube, od zawodow budowlanych przez rozne techniczne w fabrykach, do kucharza w restauracji.

Osoba musi przyjezdzac do USA poniewaz pracodawca ma krotkotrwala potrzebe na takiego pracownika. Potrzeba musi byc krotkotrwala. Trzeba opisac dokladnie okolicznosci i projekt, na ktory przybywa pracownik.

Wiza H-2B jest podobna jesli chodzi o procedure zalatwiania, ale ma jeden dodatkowy krok, mianowicie, Departament Pracy musi stwierdzic, ze aplikant z zagranicy nie odbiera pracy rezydentom i obywatelom USA. Departament Pracy bedzie wymagal od pracodawcy aby przeprowadzil on rekrutacje, tzn. aby zamiescil ogloszenie, na ktore aplikanci zglaszac sie beda do Departamentu. Jesli zaden z aplikantow nie spelni wymagan pracodawcy, to Departament Pracy przyzna certyfikacje. Dopiero z ta certyfikacja mozna zlozyc petycje w Biurze Imigracyjnym. Rowniez w tym wypadku mozna skorzystac z przyspieszenia w ramach premium processing.

Wiza H-2B wydawana jest tylko na jeden rok, a przedluzenie jej wiaze sie z ponownym zalatwianiem certyfikacji Departamentu Pracy, co komplikuje znacznie sytuacje. Jest to jednak mozliwosc dla wielu pracownikow z Polski, aby przyjechac na pobyt tymczasowy, a znajdujac kontakty zawodowe zaczac proces sonsorowania na pobyt staly. Ilosc wiz H-2B jest rowniez ograniczona i wynosi 66 tysiecy. Wizy udostepniane sa z poczatkiem roku budzetowego, a wiec 1 pazdziernika kazdego roku. W tym roku po raz pierwszy wiz H-2B zabraklo, a zabraklo ich juz w marcu. Jesli wiec chcemy miec pewnosc, ze zmiescimy sie w limicie rocznym, dokumenty o wize H-2B rowniez powinnismy zlozyc jesienia.

Najwazniejsza korzyscia obu wiz jest fakt, ze osoba na nie przybywajaca moze stworzyc sobie tutaj kontakty zawodowe i rozpoczac proces starania sie o pobyt staly. Wtedy nawet jesli osoba taka musi wrocic do Polski na pewien okres, to ma ona szanse przyjazdu do USA na stale z rodzina kilka miesiecy pozniej.

Wiadomosci z ostatniej chwili:

Osoby z loterii 2004, ktore zlozyly dokumenty na pobyt staly, i ktore do tej pory nie mialy interview powinny jak najszybciej skontaktowac sie z adwokatem imigracyjnym- szef Citizenship and Immigration Services w Chicago Mike Comfort poprosil nas adwokatow, przedstawicieli Stowarzyszenia Amerykanskich Pracownikow Imigracyjnych o przyslanie mu listy wszystkich aplikantow z loterii 2004, ktorzy jeszcze nie mieli interview. Pan Comfort postara sie, aby osoby te otrzymaly date interview przed 30 wrzesnia 2004, kiedy to loteria wizowa 2004 dobiegnie konca.

Pan Michael Comfort oglosil w zeszlym tygodniu na spotkaniu ze Stowarzyszeniem Prawnikow Imigracyjnych przejscie na system umowiania na spotkanie Infopass. Do tej pory osoby ktore mialy do zalatwienia krotkie sprawy imigracyjne typu dowiedzenie sie o status sprawy, przedluzenie konczacej sie zielonej karty, lub pozwolenia na prace, otrzymanie pieczatki w paszporcie itd. mogly udac sie bez wczesniejszego umowienia na 10 W. Jackson, i tam po odczekaniu w kolejce byly zalatwione. Infopass bedzie wymagal, aby kazda osoba umowila sie na stronie internetowej CIS przez system Infopass na spotkanie (appointment), i aby wstawila sie na 10 W. Jackson wylacznie w dniu ustalonym. Ma to zmniejszyc kolejki na 10 W. Jackson, ale nasuwa sie pytanie jak dlugo na takie spotkanie trzeba bedzie czekac? System Infopass ma wejsc w zycie za kilka tygodni. W miedzyczasie nadal mozna udawac sie na 10 W. Jackson bez umowienia i stac w kolejce.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.