Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Dokumenty, ktore beda nam potrzebne w procesie imigracyjnym.

Brak podstawowych dokumentow, ktorych klienci nie zachowali zawsze wprowadza mnie w zdumienie, a ich w klopoty. Czesto spowodowane jest to tym, ze wjezdzajac do tego kraju, klienci nie zdaja sobie sprawy z tego, ze dokumenty, ktore otrzymali przy wjezdzie moga byc im bardzo potrzebne w przyszlosci. Wielu klientow, kiedy po paru latach od wjazdu prosimy ich o dokumenty imigracyjne mowi, ze ich sie pozbyli tlumaczac sie: "nikt nam nie powiedzial, ze powinnismy jej zachowac." W zwiazku z tym postanowilam w tym artykule opracowac liste dokumentow, ktore kazdy imigrant powinien miec dostepne w kazdej chwili i przechowywac w bezpiecznym miejscu.

Paszport.

I to wazny paszport. Wydawaloby sie, ze jest to dosc jasna sprawa, ale niestety codziennie spotykamy sie z klientami, ktorzy nie dbaja o przedluzanie swego paszportu. Prosze pamietac, ze wiekszosc z nas jest imigrantami w obcym kraju i naszym obowiazkiem jest posiadanie waznego paszportu. Wazny paszport potrzebny jest rowniez do zalatwiania spraw imigracyjnych. Biuro imigracyjne nie moze przedluzyc wizy, jesli paszport Panstwa nie jest wazny przez przynajmniej nastepnych 6 miesiecy. Do USA nie mozna rowniez wjechac, jesli paszport w momencie wjazdu nie jest wazny na przynajminej 6 miesiecy. Nie pomoze fakt, ze mamy dziesiecioletnia wize. Jesli paszport nie jest wazny na conajmniej 6 miesiecy, Biuro Imigracyjne odmowi nam wjazdu. Dbajmy wiec o przedluzanie naszego paszportu.

Paszport, na ktorym wjechalismy do USA.

Wielu imigrantow jest juz tutaj od wielu lat i przynajmniej raz wymienilo paszport. Nalezy jednak pamietac, ze ten oryginalny paszport, na ktorym wjechalismy bedzie nam potrzebny, jesli chcemy starac sie o pobyt staly. Paszport potrzebny jest z wielu powodow. Po pierwsze, dobrze jest miec oryginalna wize iI pieczatke wjazdowa. Po drugie, w przypadku osob, ktore wjechaly przez granice nielegalnie wazne jest miec wize kanadyjska, meksykanska (jesli wjezdzalismy dawno temu, kiedy wizy od Polakow byly wymagane) lub pieczatki wjazdowe z Meksyku, lub wysp Bahama. Jesli wiec wymieniamy paszport, to stary zostawmy w domu, lub zarzadajmy, aby po wydaniu nowego byl nam zwrocony.

I-94.

Tak, ta mala biala karteczka, ktora wypelniamy w samolocie przed ladowaniem. To najwazniejszy dokument imigracyjny. Z kilku powodow. Po pierwsze jest dowodem na legalny wjazd do USA. A od udowodnienia legalnego wjazdu zalezec moze powodzenie sprawy. Na przyklad w przypadku osoby, ktora stara sie o pobyt staly przez malzenstwo z obywatelem USA. Jesli osoba taka wjechala do USA legalnie, to nie potrzebuje ustawy 245 (i), aby dostac pobyt staly, ale musi przedstawic I-94. Po drugie, legalny wjazd udowadnia, ze osoba nie uzywala falszywych dokumentow aby przekroczyc granice USA. Brak I-94 jest dla wielu oficerow imigracyjnych sytuacja podejrzana. Wiele osob wjezdza do USA na falszywych paszportach, lub z falszywymi wizami. Takie osoby musza starac sie o tzw. waiver (odstepstwo od prawa), aby moc otrzymac pobyt staly. Waiver jest przypadkiem skomplikowanym i w wiekszosci odmawiany, w zwiazku z tym, aby ominac koniecznosc skladania podania o waiver musimy zadbac, aby posiadac karteczke I-94, ktora udowodni legalny wjazd. Po trzecie, I-94 pokazuje Biurowi Imigracyjnemu, na jakiej wizie, i na jak dlugo aplikant wjechal do USA. To jest bardzo wazne, szczegolnie w przypadkach gdy wiza jest jeszcze wazna, i staramy sie ja przedluzyc, lub w przypadkach, kiedy skladamy aplikacje o pobyt staly i chcielibysmy w miedzyczasie wyjechac z USA (tylko niektore osoby kwalifikuja sie na taki wyjazd). I-94 jest wiec bardzo wazna. Wiele osob gubi karteczke I-94 poniewaz przedluza paszport polski, o oddaje go do konsulatu polskiego razem z I-94. Konsulat polski zawsze przestrzega, ze nie jest odpowiedzialny jesli I-94 sie u nich zgubi. Konsulat prosi, aby aplikant wyciagnal kartke I-94 i zostawil ja sobie w domu zanim wysle paszport do konsulatu polskiego po przedluzenie.

Odzyskanie zgubionego I-94.

Czasem Biuro Imigracyjne jest w stanie wydac duplikat karteczki I-94. Aby duplikat uzyskac nalezy zlozyc w Biurze Imigracyjnym w Nebrasce formularz I-102 (Application for Replacement/Initial Non-immigrant Arrival-Departure Record) z oplata $155, z kopia paszportu i wizy amerykanskiej, i z kopia pieczatki wjazdowej. Dobrze jest rowniez dolozyc wytlumaczenie okolicznosci zgubienia oryginalnego I-94. Wydanie duplikatu zajmuje okolo 6 miesiecy, a wiec trzeba miec to na uwadze, i nie odkladac tego na kilka dni przed interview. Jesli ktos nie ma kopii swego paszportu z wiza, na ktorej wjechal, to Biuro Imigracyje moze nie byc w stanie wydac duplikatu, i trzeba wtedy szukac innych dokumentow na legalny wjazd, na przyklad kopii biletu lotniczego do USA, wydanego na nazwisko aplikanta. Czasem na podstawie takich wlasnie dokumentow dodatkowych, CIS (Biuro Imigracyjne) wyda duplikat I-94.

Bilety wjazdowe.

Jesli ktos zgubil I-94 i nie ma juz paszportu z wiza, to bilety wjazdowe czesto moga uratowac sytuacje i pozwolic CIS na wydanie duplikatu I-94. Bilety sa szczegolnie wazne jednak w przypadku osob, ktore do USA wjechaly nielegalnie, przez Kanade, Meksyk lub wyspy Bahama. Osoby te aby ominac skladania wyzej wymionionego waiver, musza udowodnic, ze wjechaly nielegalnie, bez falszywych dokumentow i nie klamiac przed inspektorem biura imigracyjnego. Czesto jesli nie ma wizy lub pieczatki wjazdu do Kanady, Meksyku lub na Bahama, urzednik CIS bedzie usatysfakcjonowany samymi biletami do tych krajow. Rowniez inne dokumenty obecnosci w tych krajach, nawet zdjecia, jakies rachunki hotelowe czy z restauracji sa pomocne, aby umiejscowic taka osobe w tych krajach i tym samym udowodnic, ze wjechala ona przez granice nielegalnie, a nie na falszywych dokumentach.

Bilety wyjazdowe.

Do dotyczy osob, ktore byly tutaj na wizach tymczasowych i wyjechaly na czas. Czasem biuro imigracyjne nie zauwazy ich wyjazdu, bo zgubi I-94 iI moze im robic problemy w przypadku ponownego wjazdu. Kopia biletu powrotnego nie raz uratowala klienta. Podobnie w przypadku osob, ktore byly w USA i staraja sie teraz o pobyt staly przez konsulat USA w Polsce. Konsulat moze wymagac udowodnienia, ze osoba ta nie przesiedziala w USA dluzej niz 180 dni i nie podlega zakazom powrotu. Warto wiec bilety zachowac. Celnicy polscy nie wbijaja normalnie Polakom pieczatki wjazdowej do kraju, a czasem nawet odmowia jak sie ich o to poprosi, w takiej sytuacji majac bilety mozemy udowodnic kiedy wrocilismy z USA.

Oryginalne petycje.

Chodzi tutaj o oryginalne zatwierdzenia petycji, tzw. Approval notice. Jesli maja Panstwo rowniez receipt notice, to jest to bardzo przydatne. Oryginalne receipt notice jest dowodem na to, kiedy dokumenty zostaly zlozone. To z kolei, jest bardzo wazne na przyklad, aby udowodnic, ze weszlo sie pod ustawe 245 (i). Jesli maja Panstwo jedynie kopie approval notice, bo na przyklad jest to petycja bardzo juz stara, i oryginal sie zapodzial, to istnieje mozliwosc uzyskania duplikatu approval notice, skladajac podanie w biurze imigracyjnym w Nebrasce na formularzu I-824 (Application for Action on an Approved Application or Petition) z oplata $195.

Dokumenty na prawdziwosc malzenstwa.

Kazda osoba starajaca sie o pobyt staly przez malzenstwo musi udowodnic prawdziwosc tego malzenstwa. Dokumenty o tym swiadczace to: wspolne konta bankowe, wspolny majatek, wspolne podatki, zdjecia z roznych okazji, wspolne ubezpieczenia, itd. Wiele osob stara sie o pobyt staly przez malzenstwo, ktore rozpada sie zanim aplikant otrzyma pobyt staly. Kilka lat pozniej aplikant stara sie przez nowe malzenstwo, albo przez prace. W takiej sytuacji Biuro Imigracyjne moze zazadac dokumentow prawdziwosci pierwszego malzenstwa, aby sprawdzic, czy malzenstwo to nie bylo falszywe i zawarte wylacznie dla otrzymania pobytu stalego. Dokumenty na prawdziwosc malzenstwa nalezy wiec trzymac nawet jesli malzenstwo przestanie istniec. Czasem o te dokumenty CIS poprosi nawet przy obywatelstwie, szczegolnie, jesli malzenstwo, ktore dalo nam pobyt staly juz nie istnieje. Nawet osoby, ktore staraja sie przez malzonkow, ktorzy sa sponsorowani przez prace, lub ktorzy wylosowali zielona karte powinni zbierac tego typu dokumenty, poniewaz biuro imigracyjne traktuje ich aplikacje jako aplikacje przez malzentwo, gdzie prawdziwosc malzentwa musi byc udowodniona.

Swiadectwa ukonczenia szkol i swiadectwa pracy.

Te dokumenty sa bardzo istotne szczegolnie w przypadku sponsorowania przez prace lub przy wylosowaniu. Otrzymanie odpisu swiadectwa moze trwac bardzo dlugo, a zaswiadczenie o pracy, w przypadku, kiedy praca nie istnieje, moze byc niedostepne. Kazdy imigrant powinien miec ze soba te dokumenty, poniewaz od tego kiedys zalezec moze ich przyszlosc w tym kraju.

Odpisy aktow urodzenia, malzenstwa, rozwody, akty zgonu poprzednich malzonkow.

A wiec tzw. dokumenty biograficzne. Sa one zawsze niezbedne przy staraniu sie o pobyt staly, a czasem nawet wize, jesli staramy sie o wize towarzyszaca dla malzonka lub dzieci. Odpis powinien byc zupelny. Jesli chodzi o rozwody, to najlepiej jest miec kopie wyroku sadowego. Dobrze jest rowniez miec ich tlumaczenia na jezyk angielski.

Kopie dokumentow zlozonych w biurze imigracyjnym.

Wielokrotnie przychodza do nas klienci, ktorzy skladali dokumenty sami, lub w biurach podrozy, i nie maja kopii dokumentow, ktore zlozyli. Jest to bardzo niebezpieczna sytuacja, poniewaz osoby takie nie pamietaja co zlozyly, co wpisaly, jak odpowiedzialy na pytania w aplikacji. Jest to bardzo wazne, aby jesli w aplikacji wystapily bledy, byc na to przygotowanym i umiec wyjasnic niescislosci na interview. Jesli nie maja Panswo kopii swoich dokumentow, to przed interview nalezy sie udac do prawnika imigacyjnego, aby ten skladajac. tzw. FOIA (Freedom of Information Act) Request, wydobyl od Biura Imigracyjnego kopie Panstwa teczki w CIS. To jednak trwa kilka miesiecy, wiec nie mozna czekac i robic tego przed samym interview.

Oryginaly korespondencji z CIS.

Wszelka korespondencja z CIS (Biura Imigracyjnego) taka jak receipt notice (dowod, ze petycja wplynela), approval notice, odpowiedz na inquiry (zapytanie o status), appointment notice, receipt z odciskow palcow, itd. zawsze powinna byc bardzo przez Panstwa pilnowana. Prosze rowniez zachowac kopie Panstwa wysylek do CIS wraz z numerem przesylek, aby potem umiec sie wybronic przed ewentualna odmowa, jesli CIS oskarzy nas, ze czegos nie wyslalismy do nich w okreslonym czasie. I oczywiscie prosze wszystko do CIS wysylac zawsze za potwierdzeniem, a wiec express mail, registered mail, certified mail, FedEx, UPS, itd.

Ustawa 245(i)

Ustawa 245(i) wymaga udowodnienia, ze zlozylismy dokumenty sponsorowania przed 30 kwietnia 2001, i ze bylismy w USA przed 21 grudnia 2000. Musimy wiec trzymac wszystkie oryginalne receipts na dokumenty zlozone przed 30 kwietnia 2001 i jakies rachunki z naszym nazwiskiem z date przed 21 grudnia 2000.

Podatki.

Biuro Imigracyjne moze wymagac przedstwawienia kopii wszystkich podatkow, jakie skladalismy w USA. Prosze je miec wiec w domu, bo w wyciagniecie ich z IRS moze zajac miesiace.

Dokumenty sadowe.

Jesli maja Panstwo na swoim koncie oskarzenia kryminalne, to obojetnie jak sie one skonczyly powinni Panstwo wyciagnac z sadu tzw. Certified court disposition natychmiat po zakonczeniu sprawy. Zawsze bedzie to wymagane i przy interview na pobyt staly i przy interview na obywatelstwo. Teraz dodatkowo jest to rowniez wymagane od osob, ktore nie sa jeszcze obywatelami, a podrozuja zagranice, np. od rezydentow, lub osob na wizach tymczasowych. Biuro imigracyjne na lotniskach ma teraz dostep do kartoteki kryminalnej podrozujacych i czesto, jesli osoba nie ma przy sobie certified court disposition, aby wytlumaczyc swa sytuacje, biuro imigracyjne zatrzyma zielona karte i skieruje nas na appointment na 10 W. Jackson na tzw. Deferred inspection. Jest to niepotrzebna komplikacja i nerwowa sytuacja, ktora latwo mozna obejsc majac odpowiednie dokumenty w momencie wjazdu.

Dowod na placenie alimentow.

Wymagany zarowno przy staraniu sie o pobyt staly jak i przy interview na obywatelstwo. Prosze trzymac w domy dowody na tranfer pieniedzy przeznaczony na alimenty.

Posiadanie w domu wyzej wymienionych grup dokumentow znacznie ulatwi, a w niektorych wypadkach w ogole umozliwi, Panstwu staranie sie o przywileje imigracyjne, od wiz tymczasowych, po obywatelstwo. Pamietajmy, ze procedura imigracyjna to procedura prawna, ktore nie tylko wymaga pomocy prawnika imigracyjnego, ale rowniez wymaga przedstawienia dowodow. To na nas ciazy ciezar dowodowy, a nie na Biurze Imigracyjnym.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.