Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Po wizy H-1B trzeba sie spieszyc.

Kongres USA zdecydowal w tym roku, ze nie podniesie liczby wiz pracowniczych H-1B ponad ustawowe 65 tysiecy. Przez ostatnie trzy lata roczny limit wiz pracowniczych byl bardzo wysoki i byl wystarczajacy dla wszystkich, ktorzy o ten rodzaj wizy sie starali. W poprzednim roku limit byl az 195 tysiecy, i nie zostal przez chetnych wykorzystany. W tym roku jednak to drastyczne zmniejszenie limitu moze spowodowac, ze podobnie jak w 2000, wiz pracowniczych zabraknie. Wizy pracownicze H-1B przyznawane sa wedlug roku budzetowego, a wiec od 1 pazdziernika do 30 wrzesnia nastepnego roku. Wizy na rok 2003 przyznawane sa wiec juz od 1 pazdziernika 2003, i jesli limit 65 tys. bedzie wyczerpany, to aplikanci, dla ktorych wiz zabraknie czekac beda musieli do 1 pazdziernika 2004, aby o wizy sie starac. To moze byc problemem szczegolnie dla aplikantow, ktorzy sa w USA na innych wizach, i staraja sie o zmiane statusu na wize H-1B. Jesli nie wystarczy dla nich wiz H-1B w tym roku, a poprzednia wiza konczy im sie przed 1 pazdzernika 2004, to beda musieli opuscic USA i czekac na przyznanie wizy z nowej puli za granica. Aby uniknac tej sytyacji, osoby, ktore maja zamiar starac sie o wize pracujaca H-1B w tym roku, powinny to zrobic jak najszybciej.

Zwiekszenie limitu wiz H-1B, ktore nastapilo w 2000 roku, a skonczylo sie 1 pazdzernika biezacego roku, wnioslo ze soba rowniez dodatkowa oplate na wizy H-1B. Najpierw bylo to $500, a potem $1000. Poniewaz ustawa o wzniesienie limitu nie zostala wznowiona, rowniez ta oplata obrotowa przestala narazie istniec. A wiec w dniu, kiedy artykul ten jest oddany do druku, oplata za wize H-1B jest podobna jak za inne wizy sluzbowe, a wiec $130. Spodziewamy sie jednak, ze oplata $1000 powroci wkrotce. Kazdy aplikant o wize H-1B powinien dowiedziec sie jaka oplata obowiazuje w momencie zlozenia swego podania.

Teraz, troche o samych wizach H-1B.

Wizy H-1B przeznaczone sa dla osób z wyksztalceniem wyzszym (amerykanskim bachelor's lub polskim magistrem) lub odpowiednikiem wyksztalcenia wyzszego. Osoba starajaca sie o taka wize musi miec sponsora, firme amerykanska, która zaproponowala jej prace. Zaproponowane stanowisko musi byc stanowiskiem wymagajacym wyzszego wyksztalcenia (lub odpowiednik) w dziedzinie, w której starajaca sie osoba konczyla studia.

O wizy H-1B starac sie moga osoby, które obecnie legalnie przebywaja w USA na innych wizach tymczasowych lub osoby, które sa obecnie w Polsce. Najczesciej staraja sie o nie studenci na wizach studenckich F-1, oczywiscie po ukonczeniu studiów i po otrzymaniu oferty pracy. Te osoby powinny w tym roku uwaznie sledzic limit wiz H-1B, aby nie pozostac na lodzie, jesli wiz zabraknie, a wiza poprzednia sie konczy. Wtedy koniecznym bedzie wyjechac do swego kraju, i tam oczekiwac do pazdziernika 2004 na nowy limit wizowy.

Wizy H-1B sa równiez coraz czestsza forma sprowadzania najblizszych do USA. Wiele osób po znalezieniu sponsora dla swoich najblizszych rozpoczyna procedure zalatwiania wizy H, która pózniej zostaje przekazana do konsulatu USA i moze byc tam odebrana przez aplikanta. Wizy wydawane zagranica rowniez wliczane sa do rocznego limitu, i wszystkie konsulaty informowane sa na biezaco, jesli wiz na ten rok zabraknie. W tym roku osoby starajace sie o wizy H-1B przez konsulat beda musialy przechodzic interview-rozmowe z konsulem. Jest to nowe wymaganie Departamentu Stanu wprowadzone jako jedna ze zmian po zamachu 11 wrzesnia. Jeszcze do niedawna wizy H-1B wbijane byly do paszportu automatycznie, teraz wymagaja interview, do ktorego nalezy sie odpowiednio przygotowac. Konsul moze zadawac pytania dotyczace poprzedniej historii pobytow w USA jak iI pytania dotyczace studiow i pracy, ktora wykonywac bedzie sie w USA.

Wizy H -1B wydawane sa na trzy lata, z mozliwoscia przedluzenia na nastepne trzy. Przedluzenia wiz H-1B nie sa wliczane w limit 65 tys. A wiec osoby starajace sie o przedluzenie wizy H-1B nie beda dotkniete wyczerpanym limitem, im przedluzenie bedzie przyznane, pod warunkiem, ze na aplikacji wyraznie zaznacza, ze chodzi o przedluzenie wizy wczesniej przyznanej. Nowe prawo zwane portability, pozwala na kontynuowanie pracy, jesli tylko zlozylismy dokumenty od przedluzenie wizy H-1B nawet jesli samo przedluzenie jeszcze nie jest nam przyznane. I to niezaleznie od tego, czy zmieniamy pracodawce, czy nie.

Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze legalnie starac sie o zielona karte (pobyt staly) w USA. Jest ona zabezpieczona poniewaz pomimo, ze staranie sie o zielona karte trwa w tej chwili wiele lat, wiza H-1B utrzymuje osobe starajaca sie w legalnym statusie przez okres starania sie o pobyt staly. Nawet jesli osoba taka wyczerpie limit 6 lat, a jest w stanie pokazac, ze jej aplikacja o pobyt staly (Labor Certification Application) byla zlozona conajmniej 365 dni przed skonczeniem sie 6 lat na wizie H-1B, to jej wiza H-1B przedluzana bedzie az do otrzymania pobytu stalego.

Osoby na wizach H-1B moga pracowac tylko i wylacznie dla swojego sponsora, ale inny sponsor moze ja w miedzy czasie sponsorowac na pobyt staly. Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze zmieniac pracodawce, ale za kazdym razem musi najpierw zlozyc podanie o nowa wize H-1B na podstawie podania nowego pracodawcy. Przy kazdym staraniu sie o wize H-1B spelnic trzeba wszystkie wymagania prawne. To, ze ktos otrzymal wize u jednego pracodawcy nie znaczy, ze uzyska ja u nowego, poniewaz w przypadku starania sie o wize H-1B najwazniejsze jest czy wykonywana praca (stanowisko) jest odpowiednie na wize H-1B.

Procedura zaczyna sie w Departamencie Pracy, gdzie sponsor sklada tzw. Labor Condition Application (LCA). Ten dokument opisuje stanowisko oferowane osobie starajacej sie. Na podstawie tego opisu Departament Pracy orzecze jaka jest srednia zarobkow na danym stanowisku. Sponsor musi wykazac sie gotowoscia zaplacenia przynajmniej 95% sredniej plac ustanowionej przez Departament Pracy na dane stanowisko. Ustanawiajac to prawo Departament Pracy mial na celu zapewnienie, by osoby na wizach H-1B nie byly oplacane nizej niz Amerykanie, nie stwarzajac im w ten sposob konkurencji na rynku pracy. Departament Pracy nastepnie stwierdza czy oferowana placa zgodna jest z wymaganiami. Jesli tak, to kopia zatwierdzonego LCA jest zwrocona sponsorowi lub jego prawnikowi. Obecnie skladanie LCA odbywa sie droga elektroniczna (przez Internet) i dzieki temu dokument ten jest certyfikowany natychmiast.

Nastepnym krokiem jest zlozenie dokumentow i aplikacji w Biurze Imigracyjnym. Jesli sponsor jest z okolic Chicago, aplikacja taka skladana jest do regionalnego Biura CIS w Nebrasce. Aplikacja wypelniana jest na druku I-129 i dodatku H i dodatku W. Towarzyszace dokumenty musza wykazac, ze aplikant spelnia wszystkie wymagania, tj. posiada wyksztalcenie wyzsze lub odpowiednik, oferte pracy na stanowisko wymagajace kogos z takim wlasnie wyzszym wyksztalceniem i deklaracja, ze sponsor bedzie placil aplikantowi przynajmniej 95% sredniej plac wczesniej ustalonej przez Departament Pracy. Po przyznaniu petycji przez Biuro Imigracyjne wiza H-1B kablowana jest do konsulatu USA, gdzie czeka na nia zainteresowana osoba. Wiza wbijana jest do paszportu i osoba wjezdza na wize H-1B wazna wstepnie na 3 lata. Jesli osoba zmienia swoj status w USA, na przyklad z wizy studenckiej na wize H, wtedy potwierdzenie o przyznaniu wizy jest dowodem na legalny status az do wyjazdu. Jesli taka osoba wyjedzie jednak z USA (na przyklad na wakacje), musi ona udac sie do konsulatu USA zagranica po to, by otrzymac wize H w paszporcie. Biuro Imigracyjne nie wpusci z powrotem osob, ktore maja tylko potwierdzenie z Nebraski zamiast wlasciwie wbitej wizy w paszporcie.

W 2000 roku nowe prawo wnioslo dodatkowe wymagania na firmy sponsorujace, ktore zatrudniaja duza ilosc osob na wizach H. Tacy sponsorzy beda musieli spelnic dodatkowe wymagania dotyczace rekrutacji potencjalnych pracownikow, ktorzy sa obywatelami lub rezydentami USA. Prawo to rowniez wprowadzilo nowe metody karania za oszustwa w procedurze starania sie o wize H. Ze wzgledu na ostatnie zmiany w prawie dotyczacym wiz H-1B radze, by osoby zainteresowane korzystaly z uslug prawnikow imigracyjnych z doswiadczeniem w prowadzeniu tych petycji.

Uwaga: osoby, ktore nie skonczyly studiow, lub przerwaly studia moga przeprowadzic ewaluacje edukacyjne, ktore stwierdza, czy doswiadczenie w danej dziedzinie wystarczy by zastapic studia. Tradycyjna formula mowi, ze aby zastapic rok studiow trzeba sie wykazac przynajmniej trzyletnim doswiadczeniem w danej dziedzinie. A wiec osoba, ktore skonczyla 3 lata studiow i ma 6 lat stazu pracy i doswiadczenia (odpowiednik dwoch lat studiow) rowniez moze sie kwalifikowac na wize H-1B.

Malzonkowie i dzieci posiadaczy wizy H-1B otrzymuja wize H-4, ktora daje im legalny status lecz nie upowaznia do pracy w USA.

Spieszmy sie o wizy H-1B w tym roku, aby nam ich nie zabraklo.

Przypominam rowniez o obecnie trwajacej loterii wizowej 2005. Pamietajmy, ze zgloszenia wysylac nalezy wylacznie przez Internet na adres www.dvlottery.state.gov i wylacznie do 30 grudnia 2003. Good luck.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.