Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Sponsorowanie przez prace osob zamieszkalych w Polsce.

Osoby znajdujace sie poza terenem USA rowniez moga byc sponsorowane przez prace na pobyt staly. Dotyczy to rowniez osob, ktore nigdy nie byly w USA.

Wiekszosc z Panstwa wie, ze moze zlozyc petycje sponsorowania rodzinnego na naszych bliskich przebywajacych w kraju. Niewiele jednak osob zdaje sobie sprawe z tego, ze osoby te rowniez moga byc sponsorowane na pobyt staly przez prace. Wystarczy tylko zapewnic sponsora, a wiec przyszlego pracodawce, ktory zlozy wymagane formularze. W tej chwili sponsorowanie takie trwa duzo krocej niz sponsorowanie rodzinne. Sponsorowanie przez prace osob, ktore znajduja sie w Polsce przebiega podobnie jak w przypadku tych, ktorzy przebywaja w USA. Roznica jest ostatni etap, ktory w USA nazywa sie "Adjustment of Status" i trwa 1.5-2 lat, a w Polsce nazywa sie "Consular Processing" i trwa zaledwie kilka miesiecy.

Pierwszy etap sponsorowania to certyfikat Departamentu Pracy. Pracodawca, ktory chce zatrudnic osobe mieszkajaca w Polsce, musi zlozyc w Departamencie Pracy specjalne podanie tzw. Labor Certification Application. Podanie to ma dwie czesci: ETA 750A i ETA 750B. ETA 750A jest wypelniana i przygotowywana przez pracodawce, ktory opisuje w nim warunki pracy, obowiazki osoby na tym stanowisku i wymagania, ktore spelniac musi aplikant, np. tyle a tyle lat doswiadczenia w danym zawodzie lub ukonczenie szkoly. Druga czesc formularza, ETA 750B, wypelniana jest przez osobe sponsorowana. Podaje ona ukonczone szkoly i historie pracy aplikanta. Poniewaz formularz ten musi byc podpisany przez aplikanta osobiscie, nalezy go przygotowac odpowiednio wczesnie, aby mozna go bylo wyslac do Polski po podpis przed zlozeniem w Departamencie Pracy.

Procedura w Departamencie Pracy moze byc w tej chwili bardzo przyspieszona, jesli sponsor wybierze opcje , tzw. Reduction-in-Recruitment. Procedura ta pozwala na przeprowadzenie rekrutacji zanim aplikacja zlozona zostanie do Departamentu Pracy. Cala procedura ma na celu sprawdzenie, czy osoba sponsorowana nie odbierze pracy obywatelom lub rezydentom USA. Aby to sprawdzic, Departament Pracy wymaga, aby sponsor dal ogloszenie do gazety, ze szuka kogos na dana pozycje, a jesli nikt odpowiedni na ogloszenie nie odpowie, to znaczy, ze aplikant nie odbiera pracy obywatelom lub rezydentom USA. Tradycyjna metoda aplikacji w Departamencie Pracy polega na zlozeniu aplikacji i oczekiwaniu az Departament Pracy rozpocznie rekrutacje i przesle nam jej wyniki. Reduction-in-Recruitment pozwala sponsorowi na przeprowadzenie samodzielnej rekrutacji i opisanie jej wynikow jeszcze przed zlozeniem aplikacji w Departamencie Pracy. Wystarczy podac dwa ogloszenia, oddzielone przerwa miesieczna, odpowiednia wywieszke w zakladzie pracy (notice) i list opisujacy rezultat rekrutacji, a nastepnie zlozyc aplikacje, by Departament Pracy przyspieszyl swa procedure. Obecnie taka procedura jest tak szybka, ze w niektorych przypadkach trwa 3-4 miesiace zamiast kilku lat. Procedura Reduction-in-Recruitment rzadzie sie jednak swoimi prawami i bardzo dokladnymi przepisami, aby skonczyla sie sukcesem powinni Panstwo zwrocic sie o pomoc wylacznie do prawnikow imigracyjnych, ktorzy maja doswiadczenie z tego typu procedura.

Po otrzymaniu certyfikatu Departamentu Pracy, co tej chwili mozliwe jest nawet w ciagu kilku miesiecy, aplikant wkracza w druga faze sponsorowania, mianowicie zlozenie petycji imigracyjnej I-140. Na tym drugim etapie, w przypadku osob starajacych sie z Polski musimy zaznaczyc, ze po przyznaniu petycji prosimy o przekazanie jej do konsulatu amerykanskiego w Warszawie. Zalatwianie tej petycji trwa ok.

2-3 miesiacy. Przedmiotem tego drugiego etapu sponsorowania jest sprawdzenie kwalifikacji osoby sponsorowanej i sytuacji finansowej sponsora. Na poprzednim etapie, Departament Pracy okresla tzw. "prevailing wage", a wiec minimalna stawke na dana pozycje. Na etapie petycji I-140 pracodawca musi pokazac, ze dochody jego firmy sa na tyle wysokie, ze stac go na placenie tej minimalnej stawki. Biuro Imigracyjne zyczy sobie, aby pracodawca na tym etapie przedstawil rozliczenia podatkowe firmy. Na podstawie tych rozliczen Biuro Imigracyjne stwierdzi czy dochody firmy sponsorujacej sa wystarczajace. Od aplikanta z kolei na tym wlasnie etapie wymagane jest przedstawienie dokumentow udowadniajacych doswiadczenie (zaswiadczenia od poprzednich pracodawcow) i ewentualnie ukonczenie odpowiednich szkol (tam gdzie bylo to wymagane na etapie Departamentu Pracy.) Po zatwierdzeniu petycji I-140 Biuro Imigracyjne przetransferuje petycje do Polski, do konsulatu amerykanskiego w Warszawie. Aby jednak tak sie stalo, to jak poprzednio juz nadmienilam, zalezy na petycji I-140 zaznaczyc, ze aplikant jest w Polsce i ze tam odbedzie sie ostatnia faza sponsorowania. Przekazanie petycji do konsulatu trwa kilka tygodni. Po otrzymaniu teczki aplikanta, konsulat wysle do aplikanta w Polsce zawiadomienie, ze jest gotowy na rozpoczecie procesu konsularnego.

Celem procesu konsularnego jest sprawdzenie, czy aplikant i czlonkowie jego rodziny (malzonek i dzieci ponizej 21 roku zycia) spelniaja warunki na otrzymanie pobytu stalego. Na tym etapie sprawdzana jest historia imigracyjna aplikanta, rekord sadowy, wojskowy, zdrowie, itd. Proces konsularny jest odpowiednikiem interview na "adjustment of status" w USA. Zazwyczaj konsul nie wchodzi w podstawe sponsorowania, a wiec warunki przyszlej pracy lub poprzednie doswiadczenie, chociaz dobrze jest byc przygotowanym i na takie pytania. Pytania konsula bardziej dotyczyc beda poprzednich wizyt w USA, rekordu prawnego aplikanta, i dokumentow biograficznych. Proces konsularny zaczyna sie otrzymaniem formularzy Departamentu Stanu o wize imigracyjna. Sa to dosc proste formularze biograficzne. Nalezy wypelnic je dla kazdego czlonka rodziny osobno i wyslac do konsulatu. Nastepnie konsulat wysle dokumenty na badanie lekarskie i zaswiadczenie o niekaralnosci. Na tym rowniez etapie konsulat wysle liste dokumentow, ktore nalezy przyniesc ze soba na interview do konsulatu. Po zebraniu tych dokumentow nalezy dac znac konsulatowi, ze aplikant jest gotowy na interview, i konsulat wyznaczy date na wstawienie sie. Na interview wzywana jest cala rodzina, i cala rodzina otrzyma wizy imigracyjne. Zazwyczaj konsulat okresla okres czasu, w ktorym nalezy wjechac do USA. Po wjezdzie do USA, Biuro Imigracyjne no lotnisku przeprowadzi krotka procedure "admission" podczas ktorej wbije aplikantowi do paszportu tymczasowa pieczatke zastepujaca "zielona karte." Po kilku miesiacach plastikowa "zielona karta" zostanie wyslana pod adres aplikanta w USA.

Caly proces sponsorowania aplikanta z zagranicy moze zamknac sie w ciagu 1-1.5 roku. Sponsorowanie takie mozna zaczac w kazdej chwili, poniewaz nie jest ono oczywiscie zalezne od powrotu sekcji 245 (i). Sekcja 245 (i) dotyczy tylko aplikantow, ktorzy sa juz w USA i przebywaja tu nielegalnie. Osoby, ktore sa juz w USA nielegalnie powyzej 180 dni nie moga wrocic do Polski i starac sie o sponsorowanie tam, poniewaz narazilyby sie na wieloletnie zakazy powrotu. Aplikanci starajacy sie o sponsorowanie z Polski, ktorzy nie byli w USA nielegalnie, nie podlegaja zakazom powrotu i nie podlegaja ani sekcji 245 (i), ani karze $1,000. Moga wiec swe sponsorowanie zaczac w kazdej chwili. Prosze nie zapominac o tej relatywnie szybkiej drodze sponsorowania naszych bliskich, ktorzy sa w Polsce, a maja odpowiednie doswiadczenie i kwalifikacje, aby pracowac w USA.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.