Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Nowe prawo imigracyjne chroni dzieci konczace 21 lat.

Kilka tygodni temu Prezydent Bush podpisal nowa ustawe imigracyjna, ktorej celem jest uratowanie waznosci petycji lub aplikacji imigracyjnych dzieci, ktore koncza 21 lat. Nie we wszystkich jednak sytuacjach nowe prawo ratowac bedzie sponsorowanie dziecka, ktore ukonczy 21 lat. Prawo zostalo napisane dosc nieudolnie, i niektore sytuacje pozostawione zostaly do przyszlej interpretacji INS. Postaram sie przyblizyc Panstwu najwazniejsze czesci tej ustawy.

Do tej pory, aby osoba traktowana jako "nieletnie dziecko" mogla otrzymac pobyt staly w swej kategorii, INS musial skonczyc procedure sponsorowania i zatwierdzic status rezydenta dla takiej osoby przed jej 21 urodzinami. Bylo to bardzo trudne, gdyz wieloletnie opoznienia w Departamencie Stanu i Biurze Imigracyjnym powodowaly, ze dzieci konczyly 21 lat, przez co albo tracily mozliwosci starania sie o pobyt staly w ogole, albo wpadaly do gorszej kategorii, w ktorej okres oczekiwania na pobyt staly byl znacznie dluzszy.

Nowa ustawa zwana "Child Status Protection Act" naprawia troche sytuacje takich dzieci. Kazda jednak kategoria traktowana jest przez nowe prawo osobno, i w ten sposob je opisze.

Jesli chodzi o nieletnie (do 21 roku zycia) i stanu wolnego dzieci obywateli USA, to zachowuja one swoja kategorie, (immediate relatives) jesli tylko maja mniej niz 21 lat w momencie zlozenia na nich petycji I-130. A wiec, nawet jesli dziecko skonczy 21 lat po zlozeniu petycji, ale przed uzyskaniem pobytu stalego, to jest ono traktowane jakby 21 lat nie ukonczylo i zachowuje kategorie "immediate relatives." Bez nowego prawa, w powyzszej sytuacji, dziecko spadloby do kategorii preferencyjnej pierwszej, gdzie okres oczekiwania jest obecnie okolo 3 lat.

W kategorii sponsorowania nieletnich dzieci rezydentow USA, a wiec kategorii 2A, w przypadku, jesli rodzic naturalizuje sie (przyjmie obywatelstwo USA), to dziecko zachowuje kategorie uprzywilejowana "immediate relatives", jesli tylko nie skonczy 21 lat przed naturalizacja rodzica. A wiec, jesli dziecko ma 20 lat w momencie naturalizacji rodzica, to automatycznie wpada do kategorii "immediate relative" (nieletnie dziecko obywatela USA) i kategorii tej nie traci nawet jesli skonczy 21 lat zanim biuro INS zatwierdzi jego aplikacje koncowa (adjustment of status.) Wedle starego prawa dziecko w tej sytuacji spadloby do opoznionej kategorii preferencyjnej pierwszej, w ktorej okres oczekiwania jest obecnie 3 lata.

Nastepna kategoria jest chyba najdziwniejsza i najbardziej skomplikowana zmiana w nowej ustawie. Dotyczy one niewielkiej grupy osob, niemniej jednak postanowilam ja przytoczyc. Kategoria ta dotyczy nieletnich dzieci obywateli USA, ktore sa zonate lub zamezne. Ze wzgledu na to, ze posiadaja malzonkow znajduja sie w opoznionej kategorii preferencyjnej 3, gdzie okres oczekiwania jest okolo 6 lat. Jesli jednak wezma rozwod, to znajda sie w kategorii natychmiastowej "immediate relatives", bo sa nieletnimi dziecmi obywateli USA. Rozwod jednak musi nastapic przed ich 21 urodzinami. Jesli rozwod nastapi przed 21 rokiem zycia, to dziecko takie zachowuje kategorie natychmiastowa "immediate relative", nawet jesli skonczy 21 lat zanim otrzyma pobyt staly. Warunkiem jest tylko to, ze w momencie swego rozwodu dziecko mialo mniej niz 21 lat.

Nastepna kategoria dotyczy najwiekszej ilosci osob, ale jest rowniez niezmiernie skomplikowana. Jest to kategoria, ktora chroni dzieci osob, starajacych sie o pobyt staly przez sponsorowanie przez prace lub rodzine. Dzieci w tej kategorii sa osobami "zaleznymi lub posrednimi", a wiec tzw. derivitives. Do tej pory, aby skorzystac z petycji zlozonej na rodzicow dzieci te musialy miec mniej niz 21 lat w momencie otrzymania pobytu stalego. Jesli skonczyly 21 lat nawet na dzien przed otrzymaniem pobytu, to tracily mozliwosc skorzystania z petycji rodzicow. Nowe prawo troche ulatwia ich sytuacje, a mianowicie ratuje te dzieci, ktore maja mniej niz 21 lat w momencie, kiedy petycja sie uaktualni, w wiec data "priority date" (date rejestracji) jest aktualna. Jesli dzieci te skoncza 21 lat pozniej, w trakcie zalatwiania koncowego etapu, a wiec adjustment of status lub interview w konsulacie, to nie traca one mozliwosci skorzystania z petycji rodzicow. Trzeba tylko udowodnic, ze dziecko mialo mniej niz 21 lat w momencie uaktualnienia sie "priority date". Dodatkowo, dziecko moze uratowac tyle miesiecy, ile petycja byla rozpatrywana. To w wypadku dzieci, ktore konczylyby 21 lat tuz przed uaktualnieniem sie daty "priority date". Jesli jest to sprawa zaledwie kilku miesiecy, to byc moze dziecko bedzie uratowane, jesli okres ten jest krotszy od okresu zatwierdzania petycji rodzicow tzw." pendency time". Zdaje sobie sprawe z tego, ze dla wielu z Panstwa jest to skomplikowana formula, radze wiec udac sie o porade do prawnika imigracyjnego, jesli Panstwa dzieci znajduja sie w podobnej sytuacji.

Nastepna kategoria mowi o dzieciach osob starajacych sie o azyl lub status uchodzcy politycznego. Jesli dzieci takich osob mialy 21 lat w momencie zlozenia przez ich rodzicow aplikacji o azyl lub uchodzce politycznego, to zachowuja one mozliwosc skorzystania z tej aplikacji nawet jesli skonca 21 lat zaraz po jej zlozeniu. Dotyczy to nawet dzieci, ktore nie byly wymienione na petycji. Jesli tylko byly dziecmi aplikanta i mialy mniej niz 21 lat w momencie zlozenia petycji, to moga z niej pozniej skorzystac.

Opisane powyzej nowe prawo Child Status Protection Act dotyczy petycji, ktore obecnie sa rozpatrywane jak rowniez tych, ktore zlozone beda w przyszlosci. Co do petycji zlozonych w przeszlosci, to nowe prawo rowniez dziala wstecz, ale chroni tylko te osoby, ktorych finalowe aplikacje o pobyt staly adjustment of status lub wize imigracyjna nie byly jeszcze rozpatrzone.

Przypominamy, ze niedlugo, bo 7 pazdziernika 2002 rozpoczyna sie okres skladania zgloszen na kolejna loterie wizowa DV 2004. W poprzednim wydaniu Monitora zamiescilam obszerny artykul mowiacy o wymaganiach na loterie i o formie zgloszen. Darmowy formularz na loterie oraz instrukcje po polsku i angielsku znajduja sie na naszej stronie internetowej prawoimigracyjne.com lub gostynska.com. Zgloszenia na loterie DV 2004 przyjmowane sa od 7 pazdziernika do 6 listopada 2002.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.