Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Wiza studencka F-1

Ostatnio wielu czytelnikow upominalo sie o informacje dotyczace wizy studenckiej F-1. Spowodowane jest to zapewne zapowiedzianymi zmianami w wydawaniu wiz turystycznych i studenckich. Jesli zapowiadane zmiany wejda w zycie, i wizy turystyczne wydawane beda tylko na 1 miesiac, to nalezy sie spodziewac, ze coraz wiecej mlodych ludzi starac sie bedzie o wizy studenckie zamiast turystyczne. Wize F-1 jest to wiza dla studentow przyjezdzajacych na programy akademickie (high school, Associate, Bachelor's, Ph.D. oraz Masters), jak rowniez dla osob przyjezdzajacych na kursy nauki jezyka angielskiego, tzw. ESL, a wiec English as a Second Language.

Wiza F przyznawana jest na podstawie formularza I-20 wydawanego przez instytucje akademicka. Wiekszosc szkol, do ktorych uczeszczaja zagraniczni studenci (international students) ma certyfikacje Biura INS na wydawanie tego dokumentu i posiada osobe wydajaca formularz I-20 i zajmujaca sie jego przedluzaniem. Osoba ta to designated school official (DSO). Do tej osoby nalezy sie zwrocic, jesli staramy sie o przyjecie na program uniwersytecki i potrzebujemy wize F-1. Osoba ta rowniez odpowiada za pozniejsze przedluzanie statusu studenta, pozwolenia na prace dla studenta i skladanie raportow do INS i FBI o statusie i lokalizacji studenta. Ta ostatnia czynnosc dodana zostala po wydarzeniach 11 wrzesnia, po to, by pomoc INS w kontroli nad osobami, ktore wjechaly do USA jako studenci i obecnie nie studiuja.

Otrzymanie wizy:

Aby otrzymac wize F-1 nalezy spelniac nastepujace warunki:

  1. nalezy wykazac sie intencja powrotu do swojego kraju po ukonczeniu studiow,
  2. nalezy zakwalifikowac sie do programu akademickiego,
  3. student musi udowodnic, ze posiada fundusze na pokrycie czesnego, zamieszkania oraz wszystkich innych wydatkow.

Zmiana statusu na wize studencka. Prawo tymczasowe i zapowiadane zmiany.

Osoby, ktore sa obecnie w Stanach Zjednoczonych na waznej wizie tymczasowej (na przyklad na turystycznej) po otrzymaniu dokumentu I-20 musza zlozyc w INS podanie I-539 o zmiane statusu, zanim poprzednia wiza straci waznosc. Tak ta procedura wyglada narazie. Jak juz wczesniaj pisalam, INS zapowiedzialo zmiany i pewne ograniczenia w procedurze zamiany wizy turystycznej na studencka. Wedlug nowego zapowiadanego prawa osoba, ktora wjezdza do USA na wizie turystycznej bedzie mogla zamienic swoj status na status studenta, tylko wtedy, jesli w momencie przyjazdu do USA powie oficerowi INS, ze przyjezdza do USA z zamiarem zbadania mozliwosci studiowania. Oficer INS wpisze wtedy na kartce wjazdowej I-94 adnotacje "prospective student" (przyszly student). Tylko osoby, ktore przedstawia taka adnotacje na kartce I-94 beda mogly starac sie o zamiane statusu turysty na studenta bez koniecznosci opuszczania USA. Wszystkie inne osoby, ktore przebywajac w USA znalazly mozliwosci studiowania, lecz nie wyrazily swego zamiaru w momencie wjazdu, beda musialu opuscic USA i starac sie o wize studencka w konsulatach USA zagranica.

Wymaganie, aby przyszly student wyrazil chec studiowania w momencie wjazdu na wizie turystycznej obowiazywac bedzie tylko osoby, ktore wjezdzac beda do USA po wydaniu przepisow koncowych. A wiec, osoby, ktore obecnie w USA juz przebywaja na wizach turystycznych traktowane beda wedle starego prawa, tzn. moga zmienic swoj status turysty na studenta mimo, ze nie maja adnotacji "prospective student."

Nowe przepisy sa bardzo problematyczne. Istnieje bowiem niebezpieczenstwo, ze jesli aplikant przyzna sie, ze wjezdzajac do USA jako turysta mysli o studiach, to INS moze nie zgodzic sie na jego wjazd, wymagajac, by wrocil do konsulatu i staral sie o odpowiednia wize studencka. Trzeba wiec wyrazic jasno, ze celem podrozy jest rozgladniecie sie w mozliwosciach studiowania, odwiedzienie szkol, uczelni, a nie podjecie juz wczesniej ustalonego programu studiow.

Turysci nie moga podejmowac studiow bez otrzymania wizy studenckiej.

Ten przepis wydany zostal 12 kwietnia i juz obowiazuje. Zmienia on w znacznej postaci obecna praktyke. Do tej pory osoba na wizie turystycznej nie mogla pracowac, ale mogla podjac studia lub nauke. Teraz jest to juz niedozwolone. Osoba na wizie turystycznej tylko wtedy podjac bedzie mogla nauke, jesli zlozy aplikacje o zamiane statusu na studencki i zamiana ta jest jej przez INS przyznana. Jesli na przyklad osoba taka podjela juz studia, a dopiero potem zlozyla podanie o zamiane wizy, zamiana take bedzie odmowiona ze wzgledu na fakt, ze osoba ta podjela juz nauke bez zezwolenia INS. Jest to bardzo wazna zmiana, gdyz do tej pory INS zezwalalo na rozpoczecie nauki przed zlozeniem podania o zamiane statusu.

Wszystkie powyzsze zmiany dotycza wylacznie wiz turystycznych.

Wszystkie zmiany odnosnie okresu, na ktory mozna wjechac i zamiany na wizy studenckie dotycza tylko osob na wizach B-1, B-2. Osoby, ktore przebywaja tu na innych wizach, np. pracujacych, lub jako rodziny osob, ktore maja wizy pracujace, lub osoby przebywajace sluzbowo na innych wizach, dalej beda mogly studiowac i zmienic swe statusy na studenckie wedle starego prawa.

Staranie sie o wizy studenckie poza USA, w konsulatach.

Jesli osoba starajaca sie o wize przebywa za granica, na podstawie wydanego przez szkole I-20 bedzie starac sie o wize F-1 w konsulacie amerykanskim. Konsul wydaje wize nie wczesniej niz 60 dni przed rozpoczeciem programu.

Duration of Status, a wiec jak dlugo mozna na wizie studenckiej przebywac w USA.

Wiza F-1 wydawana jest najczesciej na okres trwania programu (duration of status). Zazwyczaj okres ten obejmuje studia i dodatkowe 60 dni po ukonczeniu programu. W duration os status wchodzi rowniez praktyka po studiach, tzw. practical training, kore musi wczesniej byc zaakceptowane przez szkole i INS.

Duration of Status jest bardzo bezpieczna forma przebywania w USA, poniewaz nie podlega karze 3- lub 10-letniego zakazu powrotu, jesli student nie wroci do kraju zaraz po skonczeniu studiow. Jak pamietamy, przy wizach tymczasowych, gdzie data ich waznosci widnieje na formularzu I-94, kazdy dzien spedzony dluzej niz data na I-94 liczy sie w kierunku zakazow powrotu do USA. Jesli aplikant zostanie w USA dluzej niz 180 dni po wskazanej dacie, to podlega juz zakazom powrotu. Ta sytuacja nie dotyczy studentow, ktorzy na swoim I-94 maja wbite Duration of Status, poniewaz nie widnieje na nim koncowa konretna data. Oznacza to, ze jesli student zostal w USA dluzej niz okres trwania szkoly, i wyjedzie dopiero kilka miesiecy lub lat po jej skonczeniu, to w mysl obecniego prawa nie bedzie ukarany zakazami powrotu, chyba, ze podczas swego pobytu w USA zlozyl petycje o inna wize i INS zauwazylo, ze szkola sie skonczyla i orzeklo, ze status tej osoby jest juz niewazny. Jesli jednak takiego stwierdzenia nie bylo, to duration of status chroni studenta przed ewentualnymi zakazami powrotu, nawet jesli zostal on w USA nielegalnie po zakonczeniu programu nauki.

Utrzymywanie waznego statusu:

Utrzymywanie waznosci statusu studenta jest w tej chwili wazniejsze niz kiedykolwiek. Od wydarzen 11 wrzesnia jest to obecnie najbardziej kontrolowana grupa imigrantow w USA. Ustawa PATRIOT wprowadzila nowy system kontroli studenta. Kontrola ta odbywa sie na podstawie wiadomosci o studentach otrzymanych z ich szkol. Szkoly maja obowiazek informowac o statusie imigracyjnym swoich studentow na wizach F-1. Jesli INS lub FBI zauwaza, ze osoba, ktora powinna studiowac nie znajduje sie na liscie aktywnych studentow, to moze zaczac jej poszukiwac.

Aby utrzymac waznosc wizy F-1 nalezy spelnic pewne warunki.

Po pierwsze, student musi uczeszczac na uczelnie lub do szkoly i musi utrzymywac pelny tok zajec. Dla osob starajacych sie o Bachelor's taki pelny tok studiow to 12 godzin kredytowych na semestr. Czasem szkola moze uznac, ze, ze wzgledu na slaba znajomosc angielskiego, student moze zmniejszyc ilosc godzin; taka decyzja powinna byc najpierw przedstawiona w Urzedzie Imigracyjnym INS.

Po drugie, I-20 musi byc zawsze aktualne. Jesli formularz I-20 wydany jest na konkretny rok lub semestr akademicki, student musi przypilnowac, aby szkola przedluzyla I-20 zanim ono wygasnie. Jesli I-20 nie jest przedluzone, student traci swoj status. Status taki w niektorych przypadkach mozna przywrocic przez tak zwane reinstatement. Takie przywrocenie statusu jest mozliwe rowniez wtedy gdy nastapi przerwanie wizy ze wzgledu na nieodpowiednia ilosc kredytow lub krotkie przerwy w nauce.

O reinstatement (przywrocenie statusu) moga sie starac studenci jesli:

  • przerwa w statusie nie byla ich wina i spotkala by ich krzywda jesli status nie bylby przywrocony;
  • student uczeszcza obecnie lub bedzie wkrotce uczeszczal do szkoly;
  • student nie pracowal nielegalnie;
  • student nie popelnil innych wykroczen imigracyjnych, ktore powodowalyby deportacje.

Praca na wizie F-1:

Studenci moga pracowac tylko w bardzo waskim wymiarze, na ktory pozwala wiza F-1. Studenci moga pracowac na na terenie szkoly do 20 godzin w ciagu roku akademickiego i do 40 godzin w czasie przerw semestralnych. Po ukonczeniu studiow praca na terenie szkoly jest zabroniona. W czasie drugiego roku student moze zaczac praktyke (practical training). Praktyka taka musi byc praca w dziedzinie, w ktorej student studiuje, musi byc zwiazana z tokiem studiow i zatwierdzona przez szkole. Praktyka moze byc odbywana w jednej z dwoch form: curricular practical training lub optional practical training. Curricular practical training jest praktyka wymagana przez program akademicki. Najczesciej ma charakter internship lub practicum. Praktyka taka mozliwa jest dopiero po ukonczeniu pierwszego roku akademickiego i po ukonczeniu wymaganych kursow jezykowych. Jesli praktyka ta podczas toku studiow przekroczy 1 rok, to student nie bedzie mogl skorzystac z praktyki po ukonczeniu studiow.

Optional practical training mozliwy jest w jednej z czterech sytuacji:

  1. w czasie przerwy semestralnej lub wakacji letnich;
  2. w czasie roku szkolnego jesli praca nie przekracza 20 godzin tygodniowo;
  3. po zaliczeniu wymaganych przedmiotow; lub
  4. po zakonczeniu toku studiow.

Optional practical training moze trwac maksymalnie 12 miesiecy. Praktyka taka musi byc ukonczona na 14 miesiecy po graduacji. Praktyka musi byc zatwierdzona przez szkole. Szkola musi potwierdzic, ze praktyka jest zwiazana z dziedzina studiow i ze student jest przygotowany edukacyjnie do odbycia takiej praktyki.

Najczesciej studenci korzystaja z optional practical training po ukonczeniu studiow i podczas takiej praktyki szukaja sponsora na wize pracownicza H-1B, ktora zapewni im legalny pobyt na nastepne kilka lat i ktora pozwala starac sie o pobyt staly. Aplikacja musi byc zlozona w 120 dniowym okresie (na 60 dni przed ukonczeniem toku studiow do 30 dni po graduacji). DSO daje rekomendacje na formularzu I-538 i student musi zlozyc aplikacje o pozwolenie na prace I-765 do INS w czasie w/w 120 dniowego okresu.

W niektorych przypadkach INS zezwoli na prace, gdy student pokaze powazna potrzebe finansowa (severe economic hardship). Student musi wykazac, ze nie ze swego powodu znalazl sie we wczesnie nieprzewidywanej trudnej sytuacji finansowej.

Zmiana szkoly lub programu nauczania:

Student moze zmieniac szkoly w czasie studiow. Trzeba tylko pamietac, ze kazda zmiana szkoly lub programu zwiazana jest z wydaniem nowego formularza I-20 przez nowa szkole. Student powinien postarac sie o I-20 z nowej szkoly przed rozpoczeciem tam nauki, nastepnie musi poinformowac stara szkole o zmianie. Student musi rozpoczac nauke w nowej szkole w pierwszym semestrze po wakacjach lub po przerwie semestralnej. Tzn. zmiana szkoly nie moze powodowac przerwania nauki.

Osoby towarzyszace:

Malzonkowie i nieletnie dzieci studentow na wizach F-1 otrzymuja wizy towarzyszace F-2. Osoby posiadajace wizy F-2 nie moga pracowac.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.