Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Kogo mozemy sponsorowac?

Jest to chyba najczesciej zadawane mi pytanie. Czasem jest ono bardziej szczegolowe, np: czy moge sponsorowac matke, czy moge sponsorowac wnuka, czy moge sponsorowac kuzynke, czy moge sponsorowac tesciowa? Postanowilam tym artykulem raz na zawsze rozwiazac te watpliwosci. Artykul traktuje o sponsorowaniu imigracyjnym (skladaniu petycji imigracyjnych), a nie finansowym.

Sponsorowanie rodzicow.

Tylko obywatele USA moga sponsorowac swych rodzicow. Obywatele tacy musza miec ponad 21 lat. Oznacza to wiec, ze dzieci urodzone w USA beda mogly sponsorowac swych rodzicow (czesto przebywajacych tu nielegalnie) dopiero po swoich 21 urodzinach.

Obywatele USA moge sponsorowac tylko swych rodzicow rodzonych, adoptujacych, macoche lub ojczyma. Obywatele USA nie moga jednak sponsorowac swych tesciow.

Sponsorowanie rodzicow rodzonych jest najlatwiejsze do udowodnienia. Wystarczy przedstawic akt urodzenia obywatela USA, na ktorym widnieje imie i nazwisko sponsorowanego rodzica. Sytuacja nieco sie komplikuje w sytuacji gdzie dziecko urodzilo sie poza malzenstwem i chce sponsorowac ojca, ktory nie widnieje na akcie urodzenia. Sytacja taka wymaga okazania innych dokumentow prawnych potwierdzajacych prawa ojcowskie.

Sponsorowanie macochy lub ojczyma. Takie sponsorowanie jest mozliwe tylko w sytuacji, gdzie malzenstwo rodzonego rodzica obywatela USA i macochy lub ojczyma nastapilo przed 18 rokiem zycia tego obywatela. Jesli malzenstwo nastapi po 18 roku zycia obywatela, to macocha lub ojczym nie beda mogli skorzystac ze sponsorowania. Prosze jednak zauwazyc, ze o ile obywatel musi miec mniej niz 18 lat w momencie slubu rodzica i macochy (lub ojczyma), o tyle musi poczekac do 21 roku zycia, aby zlozyc petycje imigracyjna na macoche lub ojczyma.

Sponsorowanie rodzicow adoptujacych. Prawo imigracyjne pozwala na takie sponsorowanie tylko wtedy jesli adopcja nastapila przed 16 rokiem zycia dziecka. Prosze zauwazyc, ze granica tutaj to 16 lat, a nie jak wielu mylnie uwaza 18. Jesli obywatel USA zostal prawnie adoptowany przed 16 rokiem zycia, to traktowany jest oficjalnie jako "dziecko" ze wzgledow imigracyjnych i moze po osiagnieciu 21 roku zycia sponsorowac adoptujacego rodzica. Adoptowane dziecko nie moze jednak nigdy sponsorowac swych naturalnych rodzicow, poniewaz adopcja przerwala ten zwiazek.

Sponsorowanie rodzicow obywateli USA to kategoria uprzywilejowana, tzw. immediate relatives. Jest ona podobna do sponsorowania malzonka obywateli, tzn., ze nie ma w tej kategorii wieloletnich opoznien, jak to w przypadku innych kategorii preferencyjnych. Oznacza to, ze jesli rodzic jest w USA, to wystarczy zlozyc na niego tzw. one step petition, tzn. jednoczesnie zlozyc zarowno petycje jak i aplikacje o Adjustment of Status (czyli koncowe papiery na interview.) Jeszcze jedna dobra wiadomoscia w tej kategorii jest fakt, ze jesli rodzic wjechal do USA legalnie, a wiec na wizie, to nie podlega sekcji 245 (i), a wiec karze $1,000. A wiec po pierwsze, nie musi placic kary, a po drugie, co wazniejsze, nie ma znaczenia, czy petycja zostala zlozona przed 30 kwietnia 2001, czy po. Jesli jednak rodzice wjechali do USA nielegalnie, np. przez granice kanadyjska, to niestety kara $1,000 i sekcja 245 (i) ich obowiazuje i beda musieli poczekac az kara wroci, jesli nie zlozyli zadnej petycji przed 30 kwietnia 2002.

Jesli rodzic obywatela przebywa obecnie w Polsce, to procedura sponsorowania go bedzie miala dwie fazy. Pierwsza faza bedzie zlozenie petycji I-130 w INS, a po jej zatwierdzeniu Departament Stanu przeprowadzi postepowanie konsularne przyznania wizy imigracyjnej, w ktorego czesc wchodzi interview w konsulacie USA w Warszawie. Po otrzymaniu wizy imigracyjnej, rodzice wjada do USA i na lotnisku zostanie przeprowadzona procedura ADIT, i otrzymanie statusu rezydenta USA.

Rezydenci USA, a wiec posiadacze pobytu stalego (zielonej karty) nie moga sponsorowac rodzicow. Musza sie najpierw naturalizowac (przyjac obywatelstwo USA), aby na swych rodzicow moc zlozyc petycje.

Sponsorowanie rodzicow przez obywatela USA nie ma tzw. posrednich aplikantow, tzw. derivative beneficiaries. Oznacza to, ze z petycji na rodzica moze skorzystac tylko rodzic. Jesli rodzic ma malzonka lub dziecko ponizej 21 roku zycia, to malzonek i dziecko musza byc sponsorowani osobno, nie podlegaja posrednia pod petycje na rodzica.

Sponsorowanie Malzonka.

Malzonka sponsorowac moga zarowno obywatele jak i rezydenci USA (posiadacze zielonej karty.)

Sponsorowanie przez obywatela USA.

Sponsorowanie malzonka przez obywatela USA ma podobna zalate jak sponsorowanie rodzica przez obywatela. Nalezy ono bowiem do wyzej wymienionej kategorii tzw. immediate relatives. Jest ona podobna do sponsorowania rodzica obywateli, tzn., ze nie ma w tej kategorii wieloletnich opoznien, jak to w przypadku innych kategorii preferencyjnych. Oznacza to, ze jesli malzonek jest w USA, to wystarczy zlozyc na niego tzw. one step petition, tzn. jednoczesnie zlozyc zarowno petycje jak i aplikacje o Adjustment of Status (czyli koncowe papiery na interview.) Oprocz tego jesli malzonek wjechal do USA legalnie, a wiec na wizie, to nie podlega sekcji 245 (i), a wiec karze $1,000. A wiec po pierwsze, nie musi placic kary, a po drugie, co wazniejsze, nie ma znaczenia, czy petycja zostala zlozona przed 30 kwietnia 2001, czy po. Jesli jednak malzonek wjechal do USA nielegalnie, np. przez granice kanadyjska, to niestety kara $1,000 i sekcja 245 (i) go obowiazuje i bedzie musial poczekac az kara wroci, jesli nie zlozyl zadnej petycji przed 30 kwietnia 2001.

Jesli malzonek obywatela przebywa obecnie w Polsce, to procedura sponsorowania go bedzie miala dwie fazy. Pierwsza faze bedzie zlozenie petycji I-130 w INS, a po jej zatwierdzeniu Departament Stanu przeprowadzi postepowanie konsularne przyznania wizy imigracyjnej, w kotego czesc wchodzi interview w konsulacie USA w Warszawie. Po otrzymaniu wizy imigracyjnej, malzonek wjedzie do USA i na lotnisku zostanie przeprowadzona procedura ADIT, i otrzymanie statusu rezydenta USA.

Podobnie jak w przypadku rodzicow obywateli USA, rowniez tutaj sponsorowanie malzonkow przez obywatela USA nie ma tzw. posrednich aplikantow, tzw. derivative beneficiaries. Oznacza to, ze z petycji na malzonka moze skorzystac tylko malzonek. Jesli malzonek ma dziecko ponizej 21 roku zycia, to dziecko takie musi byc sponsorowane osobno, nie podlega posrednia pod petycje na malzonka.

Sponsorowanie przez rezydenta USA (posiadacza zielonej karty.)

To sponsorowanie ma dwie fazy. Pierwsza faza jest zlozenie petycji I-130 w regionalnym biurze imigracyjnym. W przypadku sponsorow zamieszkalych w Chicago jest nim biuro INS w Nebrasce, tzw. Nebraska Service Center. Po zlozeniu biuro imigracyjne rozpatrzy petycje i wyda tzw. approval notice, a wiec przyznanie petycji. Na dokumencie approval notice widniec bedzie data rejestracji tzw. priority date. Date ta jest bardzo wazna poniewaz od niej zalezy kiedy bedzie mozna zlozyc koncowe dokumenty na interview (Adjustment of Status w przypadku malzonkow przebywajacyh w USA lub consular processing w przypadku malzonkow przebywajacych w Polsce.) Niestety w obecnej chwili opoznienie w tej kategorii jest kilkuletnie, co oznacza, ze po otrzymaniu approval notice malzonek musi czekac kilka lat na zlozenie papierow koncowych. Okres ten moze byc przyspieszony jedynie naturalizacja (a wiec przyjeciem obywatelstwa) przez malzonka-sponsora. Wtedy sponsorowanie odbywa sie jak opisalam wyzej.

W przypadku sponsorowania przez malzonka rezydenta istniteje jeszcze jeden problem, mianowicie malzonek rezydenta, ktory przebywa w USA nielegalnie musi podlegac sekcji 245(i), aby moc zaplacic kare $1,000 i przyjac zielona karte w USA. Sekcji tej jak wiadomo podlegaja tylko osoby, dla ktorych jakiekolwiek petycje o pobyt staly zlozone zostaly przed 30 kwietnia 2001. Malzonkowie rezydentow USA musza placic kare $1,000 (jesli sie na nia zakwalifikowali) obojetnie czy wjechali tu legalnie czy nie. Jesli wiec nie zlozyli oni petycji przed 30 kwietnia 2001, to beda musieli poczekac az sekcja 245(i) wroci, aby zlozyc dokumenty imigracyjne. Jesli malzonek sponsorujacy naturalizuje sie, to oczywiscie problem dla malzonkow, ktorzy wjechali legalnie jest rozwiazany, bo kara ta im jest wybaczona. Jesli malzonek wjechal jednak nielegalnie, to czekac on bedzie musial na powrot sekcji 245(i).

Zaleta sponsorowania malzonka przez rezydenta USA jest fakt, ze sponsorowanie takie pozwala na tzw. derivative beneficiaries. Oznacza to, ze ze z petycji na malzonka moze skorzystac nie tylko malzonek, ale rowniez dziecko ponizej 21 roku zycia. Takie dziecko nie musi byc sponsorowane osobno, poniewaz podlega posrednia pod petycje na malzonka. Sponsorowanie dziecka osobno w takim przypadku jest jednak pozadane ze wzgledu na to, ze jesli sponsor uzyska naturalizacje lub dziecko skonczy 21 lat zanim proces sponsorowania dobiegnie konca, to dziecko straci sponsorowanie. Jesli dziecko ma swoja wlasna petycje zlozona przez rezydenta USA, to petycja taka bedzie kontynuowana jesli dziecko skonczy 21 lat, lub sponsor sie naturalizuje, tylko zmieni sie kategoria sponsorowania.

Sponsorowanie przez malzonka zawsze wymaga udowodnienia prawdziwosci malzenstwa, a wiec faktu, ze malzenstwo nie zostalo zawarte wylacznie po to by uzyskac pobyt staly. Prosze wiec nie zapomniec, ze oprocz petycji I-130 i odpowiedniej odplaty, musza Panstwo rowniez wyslac dokumenty wspolnej wlasnosci, wspolne zdjecia itd.

W nastepnym artykule opisze szczegolowo mozliwosci sponsorowania dzieci i rodzenstwa.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.