Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Zmiany w prawie imigracyjnym w 2001 roku.

Miniony rok przyniosl wiele zmian w prawie imigracyjnym. Pierwsza czesc roku byla wyjatkowo laskawa dla imigrantow. Przywrocona zostala kara $1,000 i ustawa 245 (i), wprowadzona zostala wiza V i K, odnowiono prawo LULAC i wprowadzona przyspieszone sponsorowanie przez prace. Druga czesc roku przyniosla tragedie w Nowym Jorku i Waszyngtonie, ktora z kolei spowodowala duze negatywne zmiany w prawie imigracyjnym. W niniejszym artykule wybralam piec najwaznieszych wydarzen imigracyjnych minionego roku.

21 grudnia 2000 Prezydent Clinton podpisal Legal Immigration and Family Equity Act of 2000 (LIFE.) Jest to nowa ustawa imigracyjna przywracajaca na pewien czas niezwykle wazne ulgi imigracyjne. Ustawa ma kilka czesci. Pierwsza czesc przywraca sekcje 245 (i), druga ustanawia dwie nowe wizy V i rozszerzenie wizy K, trzecia czesc poswiecona jest osoba klasyfikowanym w akcjach klasowych LULAC, CSS i Zambrano.

A. Powrot sekcji 245(i)

Sekcja 245(i) pozwala osobom przebywajacym w USA nielegalnie na staranie sie o pobyt staly poprzez skladanie petycji imigracyjnych przez rodzine lub prace bez koniecznosci wyjazdu z USA. Jak pamietamy, sekcja ta zostala wykreslona z prawa 14 stycznia 1998, i tylko osoby, ktore zdazyly zlozyc petycje imigracyjne lub aplikacje do Departamentu Pracy do tamtej daty mogly starac sie o pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu. Nowe prawo przedluzylo dzialanie sekcji 245(i), ale tylko do 30 kwietnia 2001.

Aby skorzystac z sekcji 245(i) zlozyc nalezalo petycje imigracyjne lub aplikacje do Departamentu Pracy. Petycje imigracyjne to petycja sponsorowania przez rodzine lub przez prace.

Jesli chodzi o sponsorowanie rodzinne, to aplikacje mogly skladac nastepujace grupy. Obywatele USA mogli sponsorowac malzonkow, rodzicow, dzieci (zarowno stanu wolnego jak i zamezne lub zonate) i braci lub siostry. Rezydenci USA, a wiec posiadacze pobytu stalego, mogli sponsorowac tylko malzonkow, i dzieci stanu wolnego (niezonate, niezamezne.) Petycje I-130 sponsorowania rodzinnego musiala wplynac do odpowiedniego Biura Imigracyjnego do 30 kwietnia 2001, aby osoby sponsorowane mogly w przyszlosci, gdy beda skladaly dokumenty koncowe (adjustment of status) zaplacic kare $1,000 i otrzymac pobyt staly bez wyjazdu z USA.

Osoby, ktore mialy oferte pracy od firmy amerykanskiej, i ktorych pracodawcy chcieli ich sponsorowac musialy zlozyc aplikacje do Departamentu Pracy przed 30 kwietnia 2001. Aplikacja ta to Formularz ETA 750 Labor Certification Application. Zlozenie tego formularza zaczyna wieloletni proces sponsorowania przez prace, ktory za kilka lat konczy sie zlozeniem koncowych dokumentow na pobyt staly (adjustment of status.) Jesli aplikant zdolal zlozyc ETA 750 przed 30 kwietnia 2001, to bedzie mogl na tym koncowym etapie zaplacic kare $1,000 i otrzymac pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu. W przypadku osob, ktorych pracodawca znajduje sie w Illinois, dokumenty te skladane mialy byc do lokalnego biura Illinois Department of Employment Security Alien Certification Unit.

Oprocz koniecznosci zlozenia petycji imigracyjnych przed 30 kwietnia 2001, nowe prawo wnioslo nowe wymaganie. Otoz, aby skorzystac z sekcji 245 (i) trzeba rowniez udowodnic, ze przebywalo sie w USA w dniu podpisania przez Prezydenta Clintona ustawy LIFE, a wiec w dniu 21 grudnia, 2000. Wymaganie to zostalo wprowadzone przez Kongres, po to, aby nowe prawo nie zachecalo do nielegalnego przekraczania granic osob, ktore sie tu jeszcze nie znajduja. Pobyt w USA przed 21 grudnia 2000 udowodnic trzeba bedzie na ostatnim etapie sponsorowania, Adjustment of Status. Nalezy juz teraz zbierac odpowiednie dokumenty.

$1,000 kary oplacane jest dopiero przy zlozeniu koncowych dokumentow na pobyt staly (formularz I-485 A skladany z Adjustment of Status), a nie przy skladaniu samych petycji imigracyjnych.

B. Nowa wiza V

Nowe prawo LIFE wprowadzilo rowniez nowa wize V. Wiza ta przyznawana bedzie niektorym malzonkom i nieletnim dzieciom rezydentow USA (posiadaczy zielonych kart), dla ktorych rezydenci ci zlozyli juz petycje imigracyjne I-130. Wiza V dotyczy wiec tylko osob w kategorii rodzinnej 2 A, a wiec malzonkow i nieletnich (do 21 lat) dzieci rezydentow USA.

7 wrzesnia, 2001Urzad Imigracyjny wreszcie opublikowalo swoje przepisy dotyczace wizy V i osoby, ktore kwalifikuja sie na wize typu V mogly sie o nia zaczac starac.

Wiza V dotyczy tylko tych osob, ktore spelniaja wszystkie trzy wymienione warunki:

  1. sa to osoby sponsorowane na zielona karte z kategorii sponsorowania rodzinnego 2A, a wiec sa to malzonkowie i dzieci do lat 21 stanu wolnego posiadaczy zielonych kart.
  2. Oprocz tego osoby te musialy miec petycje I-130 zlozona na nich przed 21 grudnia 2000.
  3. Osoby takie czekaja juz przez ponad trzy lata od zlozenia petycji I-130.

Jesli osoby te znajduja sie w Polsce, to musza zglosic sie do konsulatu USA, jesli jeszcze nie dostaly wezwania. National Visa Center, biuro, w ktorym deponowane sa petycje ma na biezaco informowac konsulaty, aby wysylaly one wezwanie do kandydatow na wizy V znajdujacych sie w Polsce.

Osoby znajdujace sie w Stanach Zjednoczonych musza starac sie o wize V w USA, aby nie narazic sie na zakazy powrotu. O wize V ubiegac moga sie nawet osoby, ktore przebywaja w USA nielegalnie, to znaczy wjechaly przez granice kanadyjska lub meksykanska lub przekroczyly waznosc swojej wizy. Osoby te po otrzymaniu wizy V dostana legalny status i pozwolenie na prace, ale nie beda mogly podrozowac, ze wzgledu na 10-letni zakaz powrotu, na jaki by sie narazily.

Wiza V jest bardzo mylaca jesli chodzi o 10-letni zakaz powrotu. O ile zakaz powrotu nie dotyczy wizy V, o tyle dotyczy starania sie o pobyt staly. Oznacza to, ze na przyklad, jesli ktos jest tutaj obecnie nielegalnie od co najmniej 180 dni i otrzyma wize V i na tej wizie wyjedzie z USA, to o ile zostanie wpuszczony z powrotem na wizie V, o tyle nie bedzie mogl starac sie o pobyt staly w USA. W takiej sytuacji bedzie musial wyjechac do Polski i starac sie o prawo stalego pobytu w konsulacie majac 10-letni zakaz powrotu i mala szanse wjazdu przez nastepne 10 lat. Wobec tego osoby, ktore sa w Stanach Zjednoczonych nielegalnie dluzej niz 180 dni i otrzymaja wize V nie powinny pod zadnym pozorem wyjezdzac z USA az do otrzymania pobytu stalego. Jesli wyjada, to naraza sie na 10-letni zakaz powrotu.

Od wrzesnia zlozylismy juz aplikacje o wize V dla kilku klientow i musze powiedziec, ze przyznawanie ich odbywa sie dosc sprawnie. Od zlozenia petycji wizje V otrzymac mozna w ciagu 2 miesiecy. Wiza V przyznawana jest na okres 2 lat i po dwoch latach musi byc przedluzona przez zlozenie tej samej petycji. Pozwolenie na prace rowniez wydawane bedzie na 2 lata i przedluzane bedzie w podobny sposob.

Osoby, ktore sa obecnie w procedurze deportacyjnej i kwalifikuja sie na wize V beda mogly poprosic sedziego imigracyjnego o zawieszenie ich sprawy (administrative closure), aby moc starac sie o wize V. Wiza V daje pozwolenie na prace, jak rowniez legalny status, co w obecnej sytuacji zaostrzenia kontroli imigracyjnej moze byc bardzo pomocne. Wszystkie osoby, ktore uwazaja, ze kwalifikuja sie na wize V powinny skontaktowac sie z prawnikiem imigracyjnym z prosba o jej zalatwienie.

Poszerzenie wizy K.

Do tej pory wiza K wydana byla tylko narzeczonym obywateli USA. Nowym prawem zostaje ona poszerzona i wydawana bedzie rowniez malzonkom i nieletnim dzieciom obywateli USA, ktorzy przez wiele miesiecy czekaja w swych krajach na dokonczenie procedury imigracyjnej.

C. Powrot LULAC, CSS, Zambrano

Nowe prawo zezwala rowniez na staranie sie o pobyt staly dla osob, ktore zarejestrowaly sie do jednej z tych trzech akcji klasowych przed 1 pazdziernika 2000. Malzonkowie i dzieci stanu wolnego osob, ktore sie zarejestrowaly, beda mogly starac sie o zezwolenie na prace, jesli wjechaly do USA przed 1 grudnia, 1988. Wszystkie aplikacje tego typu musza byc zlozone w INS do 31 maja, 2002.

D. Przyspieszenie sponsorowania przez prace.

Sponsorowanie przez prace w wiekszosci przypadkow rozpoczyna sie zlozeniem dokumentow w Departamencie Pracy. Procedura w Departamencie Pracy ma na celu sprawdzenie, czy istnieja obywatele lub legalni rezydenci USA, ktorzy kwalifikuja sie na prace oferowana imigrantowi, ktory stara sie o pobyt staly przez sponsorowanie przez prace.

Procedura ta wymaga przeprowadzenie tzw. rekrutacji. Zazwyczaj wiaze sie to z zamieszczeniem ogloszenia w gazecie i wywieszeniem informacji o poszukiwaniu nowego pracownika na terenie zakladu pracy. Tylko jesli rekrutacja nie przyniesie zadnych innych kandydatow nadajacych sie na pozycje oferowana, Departament Pracy moze zacertyfikowac aplikacje. Powodem dlugiego, zazwyczaj wieloletniego, oczekiwania w Departamencie Pracy jest olbrzymia ilosc aplikacji zlozonych przez firmy sponsorujace imigrantow. Aplikacja musi czekac kilka lat zanim pracownik Departamentu Pracy sciagnie ja z polki i rozpocznie proces rekrutacji.

W 1997 roku Departament Pracy wprowadzil przyspieszona procedure zwana Reduction in Recruitment (redukcja rekrutacji), ktora pozwalala sponsorom na przeprowadzenie wlasnej rekrutacji przed zlozeniem aplikacji w Departamencie Pracy. Jesli Departament Pracy uzna, ze rekrutacja przeprowadzona przez sponsora byla poprawna i mimo wszystko nie przyniosla kandydatow na pozycje oferowana imigrantowi, to zacertyfikuja aplikacje bez przeprowadzenia swej wlasnej rekrutacji, na ktora czekac trzeba kilka lat, tym samym znacznie przyspieszy sponsorowanie przez prace.

Trudnosc z reduction in recruitment polegala na tym, ze rekrutacja musiala byc przeprowadzona przez przynajmniej 6 miesiecy przed zlozeniem aplikacji w Departamencie Pracy. Z tego powodu osoby, ktore skladaly aplikacje przed 30 kwietnia 2001, korzystajac z powrotu sekcji 245(i), nie mogly przeprowadzic wlasnej rekrutacji, bo ustawa 245(i) powrocila tylko na 4 miesiace, a wiec nie wystarczajaco dlugo, by przeprowadzic rekrutacje wymagana na reduction in recruitment. W sierpniu 2001 Departament Pracy, zdajac sobie z tego sprawe postanowil umozliwic tym osobom skorzystanie z reduction in recruitement i zmienil procedure pozwalajac na przeprowadzenie wlasnej rekrutacji nawet i po zlozeniu petycji w Departamencie Pracy. Dotyczy to jednak tylko petycji zlozonych w Departamencie Pracy przed 2 sierpnia 2001 (dzien, w ktorym opublikowane zostaly przepisy wykonawcze.)

Osoby, ktore zlozyly petycje do Departamentu Pracy powinny skorzystac z nowego prawa, ktore moze spowodowac nawet kilkuletnie przyspieszenia sponsorowania. Nie wszystkie jednak zawody nadaja sie na reduction in recruitment. Prosze konsultowac sie z prawnikiem imigracyjnym zanim rozpoczna Panstwo ten proces.

E. Ustawa PATRIOT - odpowiedz na atak terrorystyczny

Ze wzgledu na fakt, ze terrorysci, ktorych posadza sie o przeprowadzenie atakow 11 wrzesnia byli cudzoziemcami, prawo imigracyjne i imigracyjne organy scigania ogladane sa teraz przez szklo powiekszajace. Prezydent Bush i Prokurator Generalny upomnieli sie wiec o pewne zmiany w prawie imigracyjnym i otrzymali je w nowej ustawie "USA PATRIOT (Uniting and Strengthening America By Providing Appropriate Tools Required To Intercept and Obstruct Terrorism) Act" (ustawa patriotyczna). Mozemy sie spodziewac, ze to dopiero poczatek zmian w prawie imigracyjnym spowodowany atakiem terrorystycznym. Projektow szerszych zmian jest w Kongresie USA sporo, miejmy jednak nadzieje, ze ogranicza sie one do spraw bezpieczenstwa narodowego i aktow terrorystycznych.

Ustawa ta wprowadza pewne zmiany w prawie imigracyjnym. Zmiany te dotycza wszystkich imigrantow, nie tylko tych posadzonych o akty terrorystyczne. Ponizej wytlumacze najwazniejsze zmiany wprowadzone przez wymieniona ustawe.

INS i Departament Stanu ( a wiec rowniez konsulaty) sprawdzac beda teraz kazda osobe ubiegajaca sie o wize do USA, zarowno imigracyjna jak i tymczasowa (w tym rowniez turystyczne i studenckie), w FBI za pomoca ich systemu monitorujacego National Crime Information Center, ktory umozliwia sprawdzenie historii kryminalnej aplikanta.

INS otrzymalo rowniez od Kongresu duzo pieniedzy na wprowadzenie systemu kontroli wjazdow i wyjazdow z USA, ktory wprowadzony zostal juz w 1996 roku, lecz, na ktory nie bylo odpowiednich funduszy. System ten zwany Integrated Entry and Exit System bedzie dawal INS wieksza kontrole nad osobami przybywajacym do USA tymczasowo. Do tej pory INS nie sprawdzala na biezaco, czy dana osoba wyjechala o czasie. Wedlug nowej procedury, sprawdzenie statusu imigracyjnego i miejsca pobytu danej osoby bedzie duzo latwiejsze.

Drugim programem z 1996 roku, na ktory tez nie bylo pieniedzy az w koncu znalazly sie one dzieki PATRIOT Act to system sprawdzania statusu i adresu studenta na wizie studenckiej. Program ten nazwany "Foreign Student Visa Monitoring System" nakazuje szkolom, do ktorych uczeszczaja Ci studenci na informowanie INS o adresie studenta i zmianach w jego statusie imigracyjnym. Narazie program ten bedzie dotyczyl studentow z kilku wymienionych panstw, ale w przyszlosci moze sie poszerzyc do wszystkich studentow na wizach studenckich. Juz w kilku przypadkach po 11 wrzesnia widzimy, ze INS w Nebrasce wydluzylo okres wydawanie decyzji nad wizami studenckimi, a w niektorych wypadkach prosi o dokumenty, ktorych wczesniej do wiz studenckich nie wymagalo.

Kongres postanowil rowniez umocnic granice kanadyjska zwiekszajac trzykrotnie ilosc oficerow INS na tej wlasnie granicy.

Nowe prawo poszerzylo rowniez definicje terrorysty, a wiec kto moze byc zakwalifikowany przez INS jako terrorysta, a co za tym idzie, deportowany z USA. Teraz terrostysta wg. prawa imigracynego moze byc nawet osoba, ktora wspomaga finansowo organizacje podejrzana o propagowanie terroryzmu, nawet jesli osoba ta nie jest tego swiadoma. Jednoczesnie rodzina takiej osoby rowniez automatycznie bedzie oskarzona i wlozona do procesu deportacyjnego.

Najnowsze zmiany w prawie imigracyjnym to wprowadzenie dwoch nowych formularzy. Nowa aplikacja o obywatelswo, N-400 obowiazuje juz od 1 stycznia 2002. Ma az 10 stron i wymaga duzo bardziej dokladnych informacji. Od 1 lutego 2002 obowiazywac bedzie nowy formularz na petycje I-140 (sponsorowanie o prace.) Za to od 19 lutego 2002 Biuro Imigracyjne zwieksza oplaty za prawie wszystkie imigracyjne aplikacje. W nastepnym numerze Monitora podam nowe oplaty.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.