Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Jak przyspieszyc sponsorowanie przez prace i o nowych wizach K-3 i K-4

Ostatni miesiac przyniosl dwie powazne zmiany w prawie imigracyjnym. Pierwsza zmiana to nowe przepisy wykonawcze dotyczace przyspieszenia sponsorowania przez prace, druga to przepisy wykonawcze dotyczace nowej wizy K.

Jak przyspieszyc sponsorowanie przez prace

Sponsorowanie przez prace w wiekszosci przypadkow rozpoczyna sie zlozeniem dokumentow w Departamencie Pracy. Procedura w Departamencie Pracy ma na celu sprawdzenie, czy istnieja obywatele lub legalni rezydenci USA, ktorzy kwalifikuja sie na prace oferowana imigrantowi, ktory stara sie o pobyt staly przez sponsorowanie przez prace.

Procedura ta wymaga przeprowadzenie tzw. rekrutacji. Zazwyczaj wiaze sie to z zamieszczeniem ogloszenia w gazecie i wywieszeniem informacji o poszukiwaniu nowego pracownika na terenie zakladu pracy. Tylko jesli rekrutacja nie przyniesie zadnych innych kandydatow nadajacych sie na pozycje oferowana, Departament Pracy moze zacertyfikowac aplikacje. Powodem dlugiego, zazwyczaj wieloletniego, oczekiwania w Departamencie Pracy jest olbrzymia ilosc aplikacji zlozonych przez firmy sponsorujace imigrantow. Aplikacja musi czekac kilka lat zanim pracownik Departamentu Pracy sciagnie ja z polki i rozpocznie proces rekrutacji.

W 1997 roku Departament Pracy wprowadzil przyspieszona procedure zwana Reduction in Recruitment (redukcja rekrutacji), ktora pozwalala sponsorom na przeprowadzenie wlasnej rekrutacji przed zlozeniem aplikacji w Departamencie Pracy. Jesli Departament Pracy uzna, ze rekrutacja przeprowadzona przez sponsora byla poprawna i mimo wszystko nie przyniosla kandydatow na pozycje oferowana imigrantowi, to zacertyfikuja aplikacje bez przeprowadzenia swej wlasnej rekrutacji, na ktora czekac trzeba kilka lat, tym samym znacznie przyspieszy sponsorowanie przez prace.

Trudnosc z reduction in recruitment polegala na tym, ze rekrutacja musiala byc przeprowadzona przez przynajmniej 6 miesiecy przed zlozeniem aplikacji w Departamencie Pracy. Z tego powodu osoby, ktore skladaly aplikacje przed 30 kwietnia 2001, korzystajac z powrotu sekcji 245(i), nie mogly przeprowadzic wlasnej rekrutacji, bo ustawa 245(i) powrocila tylko na 4 miesiace, a wiec nie wystarczajaco dlugo, by przeprowadzic rekrutacje wymagana na reduction in recruitment. W zeszlym miesiacu, Departament Pracy, zdajac sobie z tego sprawe postanowil umozliwic tym osobom skorzystanie z reduction in recruitemnt i zmienil procedure pozwalajac na przeprowadzenie wlasnej rekrutacji nawet i po zlozeniu petycji w Departamencie Pracy. Dotyczy to jednak tylko petycji zlozonych w Departamencie Pracy przed 2 sierpnia 2001 (dzien, w ktorym opublikowane zostaly przepisy wykonawcze.)

Osoby, ktore maja juz zlozone aplikacje w Departamencie Pracy moga rozpoczac swa wlasna rekrutacje jesli tylko Departament Pracy nie rozpoczal jeszcze rekrutacji. Rekrutacja ta musi zwykle trwac przynajminej 6 miesiecy. Wyniki rekrutacji musza byc przedstawione Departamentowi Pracy w postaci raportu opisujacego rodzaj rekrutacji, i jej rezultat, ilosc kandydatow zglaszajacych sie oraz dlaczego zostali odrzuceni. Oprocz tego Departament Pracy wymaga kopii ogloszen w gazetach oraz kopii wywieszki oglaszajacej pozycje w zakladzie pracy sponsora. Wywieszka ta musi rowniez zawierac pensje oferowana. Pensja ta jednak nie moze byc nizsza niz tzw. prevailing wage, a wiec srednia pensja oplacana w danym zawodzie w danej miejscowosci.

Osoby, ktore zlozyly petycje do Departamentu Pracy powinny skorzystac z nowego prawa, ktore moze spowodowac nawet kilkuletnie przyspieszenia sponsorowania. Nie wszystkie jednak zawody nadaja sie na reduction in recruitment. Prosze konsultowac sie z prawnikiem imigracyjnym zanim rozpoczna Panstwo ten proces.

Nowe wizy K-3 i K-4

Biuro Imigracyjne wydalo rowniez przepisy wykonawcze dotyczace nowych wiz K-3 i K-4. Wiza K-3 przyznawana bedzie malzonkom obywateli USA, a wiza K-4 ich nieletnim dzieciom. Wizy K przyznawane beda tylko tym malzonkom i dzieciom obywateli USA, dla ktorych obywatele ci zlozyli petycje imigracyjne I-130 i petycje te albo zostaly juz zatwierdzone albo wciaz na zatwierdzenie (approval) czekaja. Celem wprowadzenia tych wiz jest umozliwienie osobom w powyzszej sytuacji wjazdu do USA na wizach i ubiegania sie o zmiane statusu na rezydenta w USA, zamiast wielomiesiecznego czekania na wize imigracyjna w konsulatach zagranica.

Aplikacja o wize K musi byc zlozona przez obywatela USA na terenie USA, sama wiza natomiast wydana bedzie przez konsulat USA zagranica. Jesli slub mial miejsce zagranica, to wiza K musi byc wydana przez konsulat USA w kraju, gdzie slub mial miejsce.

Procedura

Obywatel USA musi najpierw zlozyc na swego malzonka lub dzieci petycje imigracyjna I-130. Po jej zlozeniu musi zlozyc petycje o wize K na formularzu I-129 F. Petycja ta musi byc przyznana przez INS zanim konsulat wyda wize K.

Przepisy wykonawcze traktuja wize K-4 dla dzieci jako "status pochodny" (derivative staus), oznacza to, ze wiza K-4 wydana bedzie nieletnim (do 21 roku) dzieciom malzonka przybywajacego do USA na wizie K-3. Teoretycznie wiec mozliwe jest wydanie wizy K-4 dzieciom, dla ktorych petycja imigracyjna I-130 nie byla zlozona. Nie jest to jednak dobry pomysl, bo o ile wiza K-4 zostanie im wydana, o tyle nie beda mogly starac sie o pobyt staly. Jesli jest to mozliwe, obywatel USA powinien najpierw zlozyc osobne petycje imigracyjne I-130 na malzonka i kazde dziecko (ponizej 21 lat), a dopiero potem starac sie o wize K dla kazdego czlonka rodziny, aby ci mogli starac sie o pobyt staly po przybyciu do USA.

Aby przyspieszyc i ulatwic pozniejsze staranie sie o pobyt staly, INS radzi, aby osoby, ktore beda staraly sie o wize K-3/K-4, a potem o pobyt staly w USA, zaznaczyly to na swej petycji imigracyjnej w punkcie 21. Jest tam miejsce na wybor, czy interview na pobyt staly przeprowadzone bedzie w USA czy w konsulacie. Osoby, ktore zlozyly juz I-130 i zaznaczyly w punkcie 21 ze starac sie beda w konsulacie, a teraz chcialyby otrzymac wize K, powinny poinformowac INS, ze chcialyby jednak przejsc interview w USA. INS poprosi wtedy Departament Stanu o przeslanie do nich zlozonej petycji, po to by miec ja na interview.

INS przewiduje wydanie nowego formularza dla starajacych sie o wize K. Poniewaz jednak ustawa jest juz prawomocna i INS nie chcialo opoznic przyjmowania aplikantow, na dzien dzisiejszy nalezy poslugiwac sie formularzem I-129F. Wypelniajac ten formularz, a w zasadzie nowa jego wersje, nalezy ominac sekcje (B)(18) i (B)(19). Aplikacje o wize K-3/K-4 nalezy wyslac pod adres:

Immigration and Naturalization Service
PO BOX 7218
Chicago, IL 60680-7218

Po zatwierdzeniu petycji o wize K-3/K-4 petycja ta wedruje do konsulatu danego kraju i aplikant wezwany jest na interview. Na interview trzeba bedzie przedstawic badania lekarskie i formularz sponsorownia finansowego (Affidavit of Support) podobnie jak w przypadku sponsorownia na zielona karte. Osoba, ktora wjezdza do USA na wizie K-3 dostanie prawo pobytu na 2 lata, a dzieci na wizie K-4 rowniez na 2 lata lub do 21 roku zycia, jesli 21 urodziny nastapia przed uplywem 2 lat.

Na wize K-3 lub K-4 nie bedzie mozna przejsc w USA bedac na innym statusie. Na przyklad, ktos na wizie turystycznej nie bedzie jej mogl zamienic na wize K-3 lub K-4. Osoba taka bedzie musiala zlozyc petycje wedlug wyzej wymienionej procedury i starac sie o wize K-3/K-4 w konsulacie USA zagranica. Procedura ta oczywiscie nie dotyczy osob, ktore przebywaja w USA nielegalnie. Osoby te nie moga starac sie o wize K-3/K-4, poniewaz ich wyjazd po wize K do konsulatu grozi 10-letnim zakazem powrotu.

Osoby na wizach K-3/K-4 beda mogly starac sie o pozwolenie na prace skladajac formularz I-765 pod ten sam adres:

Immigration and Naturalization Service
PO BOX 7218
Chicago, IL 60680-7218

Przepisy wykonawcze pozwalaja na przedluzenie wizy K-3, K-4 po pierwszych dwoch latach, uzywajac formularza I-539 Application for Extension of Status. Skladajac te aplikacje trzeba bedzie udowodnic, ze zlozylo sie juz aplikacje o zamiane statusu (Adjustment of Status) lub, ze petycja I-130 ciagle jeszcze nie zostala przyznana, i ze nadal jest sie w zwiazku z obywatelem USA, ktory zlozyl petycje I-130.

Status K-3/K-4 bedzie przerwany na 30 dni po: odrzuceniu petycji I-130, lub odrzuceniu aplikacji o pobyt staly (I-485). Jesli nastapi odebranie statusu K-3/K-4 poprzez odrzucenie petycji, aplikant bedzie mial 30 dni na opuszczenie USA. Jesli nie wyjedzie, bedzie traktowany jako osoba w nielegalnym statusie podlegajaca deportacji. Status K-3/K-4 bedzie rowniez przerwany jesli przestanie istniec zwiazek z obywatelem, ktory zlozyl petycje I-130 (np. przez rozwod lub smierc obywatela). Wizy K-3/K-4 beda rowniez wygasac, jesli aplikant nie zlozy petycji o ich przedluzenie po skonczeniu sie pierwszego 2-letniego okresu, na ktory wiza zostala wydana.

Osoby na wizach K-3/K-4 beda mogly podrozowac, nawet po zlozeniu aplikacji o zamiane statusu (na koncowe interview). Normalnie w takich przypadkach wymagana jest specjalna przepustka - advance parole, ale poniewaz wiza K-3/K-4 ma w sobie intencje pozostania na stale, wiec krotki wyjazd nie bedzie traktowany jako porzucenie aplikacji o pobyt staly, i mozliwy bedzie nawet bez przepustki.

Osoby, ktore zlozyly petycje o wizy K-3/K-4 do Biura Imigracyjnego przed wydaniem nowych przepisow musza to zrobic raz jeszcze zgodnie z procedura opisana w powyzszym artykule.

Przepisy Biura Imigracyjnego dotyczace wiz V dla malzonkow i dzieci rezydentow USA jeszcze nie zostaly opublikowane.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.