Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Zlozylismy petycje i co dalej ...

30 kwietnia i sekcja 245 (i) juz za nami, chociaz Kongres rozwaza krotkie jej przywrocenie. Narazie jednak zajmijmy sie tym, co nastapi dalej, po zlozeniu naszych petycji i aplikacji.

Kolejne postepowanie w Panstwa sprawie imigracyjnej zalezy od tego, czy skladaliscie Panstwo przed 30 kwietnia petycje sponsorowania przez prace czy przez rodzine.

Osoby, ktore skladaly petycje I-130 przez rodzine czeka jeszcze jedna procedura imigracyjna, mianowicie zlozenie koncowych dokumentow na pobyt staly (adjustment of status) i interview. W zaleznosci od kategorii imigracyjnej, w ktorej sie Panstwo znalezli, procedure te bedzie mozna przeprowadzic w ciagu kilku miesiecy lub kilkunastu lat.

I tak, malzonkowie, nieletnie dzieci i rodzice obywateli USA powinni byli skladac petycje I-130 razem z koncowa aplikacja o pobyt staly w lokalnym biurze imigracyjnym. Jesli Panstwo tak postapili to czeka Panstwa juz tylko interview na pobyt staly, ktore odbedzie sie za 1.5-2 lata. Osoby z tej kategorii, ktore przed 30 kwietnia 2001 wyslaly tylko I-130 do Nebraski beda musialy poczekac az petycja ta jest zatwierdzona i otrzymaja tzw. approval letter (przyznanie petycji), nastepnie natychmiast beda mogly skladac aplikacje koncowa.

Wszystkie inne kategorie rodzinne, a wiec dorosle dzieci obywateli, braci i siostry obywateli oraz malzonkowie i dzieci rezydentow powinni byli skladac tylko petycje I-130 do regionalnego biura INS w Nebrasce. Osoby te za kilka miesiecy powinny otrzymac przyznanie petycji (approval notice). Na dokumencie tym widniec bedzie data rejestracji (tzw. priority date.) Daty rejestracji (priority dates) sa bardzo wazne gdyz decyduja one o tym, kiedy imigrant moze zlozyc koncowa aplikacje o pobyt staly i interview (adjustment of status.) Kazdego miesiaca Departament Stanu wydaje Biuletyn Wizowy, w ktorym publikuje daty rejestracji (piority dates) w kazdej kategorii rodzinnej. Jesli Panstwa data zostanie opublikowana, oznacza to, ze jest ona aktualna, i mozecie Panstwo wreszcie skladac koncowa aplikacje na interview (adjustment of status.) W niektorych kategoriach ten okres oczekiwania jest krotszy (np. dwa lata w przypadku doroslych niezonatych, niezameznych dzieci obywateli USA), ale w niektorych niezmiernie dlugi (ponad 11 lat w kategorii brat lub siosta obywatela USA.) Pod zadnym pozorem jednak, nie mozecie Panstwo skladac aplikacji koncowej wczesniej niz wasza data rejestracji (priority date) zostanie opublikowana jako aktualna, poniewaz bedzie ona odrzucona i prawdopodobnie odrzucenie to spowoduje deportacje.

W przypadku osob, ktore przed 30 kwietnia zlozyly petycje przez rodzine ( I-130) pozostaje nam jedynie czekac na uaktualnienie sie naszej daty rejestracji (priority date) by zlozyc koncowa aplikacje na interview.

Osoby sponsorowane przez prace maja nieco trudniejsza droge do przebycia. Ich proces dopiero zaczal sie. Pierwsza faza jest procedura w Departamencie Pracy, i to zarowno stanowym (Illinois Department of Employment Security) jak i federalnym (Department of Labor.) Aplikacja sponsorownia przez prace Labor Certification Application powinna byla byc zlozona w departamencie stanowym, dopiero po zatwierdzeniu tam, wedruje do federalnego. Pierwszym etapem bedzie otrzymanie potwerdzenia, ze aplikacja wplynela. Podejrzewam, ze nie powinni sie Panstwo spodziewac potwierdzen przez nastepne kilka tygodni lub miesiecy, ze wzgledu na olbrzymia ilosc zlozonych aplikacji. Nastepnym etapem, ktory moze nastapic nawet i za dwa lata (jak to bylo w przypadku aplikacji skladanych 14 stycznia 1998) jest otrzymanie listu korekcyjnego, ktory moze wymagac podniesienia stawki, zrezygnowania z wygorowanych wymagan edukacyjnych lub doswiadczenia, lub bedzie prosil o wytlumaczenie dlaczego tak wygorowane wymagania zostaly przez aplikanta postawione kandydatom na stanowisko, o ktorym mowi aplikacja. Po negocjacjach nad koncowym wygladem aplikacji, Departament Pracy wymaga ogloszenia w prasie. Ogloszenie to ukazuje sie w gazetach wyznaczonych przez Departament. Po kilkudziesieciu dniach od ogloszenia Departament bedzie wymagal raportu o wynikach rekrutacji (ogloszenia.) Raport musi wytlumaczyc dlaczego zaden ze zglaszajacych sie kandydatow nie odpowiada wymogom postawionym w aplikacji. Po otrzymaniu raportu o rekrutacji Departament stanowy przekaze aplikacje federalnemu. Niektore aplikacje pojda w Departamencie federalnym tempem przyspieszonym (tzw. Limited Review). Sa to zazwyczaj aplikacje, gdzie na ogloszenie also nikt sie nie zglosil, albo zglosily sie osoby, ktore wyraznie nie spelnialy podstawowych wymogow aplikacji. Limited Review moze trwac okolo 9-10 miesiecy, normalny proces znacznie dluzej, nawet do poltora roku. Departmanet federalny ostatecznie podejmuje decyzje nad nasza aplikacja, i jesli zgodzi sie z aplikantem, ze oferowana imigrantowi praca nie jest odbierana obywatelom USA, to wyda tzw. certyfikacje.

Po otrzymaniu zgody Departamentu Pracy (Labor Certification) nastepnym etapem jest zlozenie petycji do INS (petycja I-140 Alien Worker Petition skladana do Nebraski.) Jest to chyba najtrudniejsza faza starania sie o pobyt staly przez prace. Wymaga ona udowodnienia, ze osoba, ktora zlozyla na nas aplikacje (pracodawca) ma na tyle silne finanse, ze jest i byl (od zlozenia pierwszej aplikacji w stanowym Departamencie przed 30 kwietnia 2001) w stanie oplacic nasza pensje. INS zwylke opiera sie na podatkach korporacyjnych sponsora. Podatki musza wykazac, ze roczne zyski sponsora przekraczaja oferowana nam pensje. Jesli tak nie jest, petycja bedzie prawdopodobnie odrzucona. Mozna argumentowac mozliwosci finansowe w inny sposob, szczegolnie w przypadku gdzie imigrant pracuje juz dla sponsora, ale ostatecznie decyzja nalezy do INS. Jesli INS przyzna nam petycje, mozemy skladac ostateczna aplikacje na pobyt staly (adjustment of status), z tym ze w przeciwienstwie do sponsorowania rodzinnego, w przypadku sponsorowania przez prace skladana ona jest do Nebraski, a nie do Chicago.

Procedura jest jednak podobna. O obu przypadkach na tym wlasnie etapie zaplacic nalezy kare $1,000 za nielegalny status i udowodnic nalezy, ze bylo sie w USA przed 21 grudnia 2000 i zlozylo sie petycje przed 30 kwietnia 2001. Przyznanie przez INS tej aplikacji konczy sie zmiana statusu na status rezydenta USA.

Prosze nie martwic sie, jesli niektore potwierdzenia przyjec dokumentow (receipt notice) maja date po 30 kwietnia. Jesli tylko data stempla pocztowego na Panstwa wysylce do INS byla przed lub dokladnie 30 kwietnia, to INS opatrzy Panstwa petycje stemplem "zlozone o czasie." Nawet jesli potwierdzenie bedzie mialo pozniejsza date liczy sie data wyslania petycji, i kwalifikuja sie Panstwo na przywilej sekcji 245 (i).

Ostatnie wiadomosci z Kongresu: Kongres USA ma zamiar przedluzyc dzialanie sekcji 245 (i) o kilka miesiecy, oznaczaloby to kolejna mozliwosc dla tych, ktorzy nie zdazyli zlozyc petycji imigracyjnych przed 30 kwietnia. Obie izby maja projekt przedluzenia, wersja senacka jest duzo bardziej dla imigrantow sprzyjajaca. Na ostateczna decyzje Kongresu w sprawie przedluzienia 245(i) musimy jeszcze troche poczekac.

Najnowsze przepisy wykonawcze INS wprowadzily 1 czerwca 2001 nowy "priorytetowy przyspieszony proces" przyznawania niektorych wiz niemimigracyjnych typu E-1, E-2, H-2A, H-2B, H-3, L-1, O-1, O-2, P-1, P-2, P-3 i Q-1. Za doplate dotatkowych $1,000 INS musi podjac decyzje nad aplikacjami o te wizy w ciagu 15 dni od otrzymania aplikacji. 30 lipca INS rozpocznie te sama przyspieszona procedure dla wiz H-1B, TN i R.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.