Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
245 (i)-Najczesciej zadawane pytania.

Postanowilam, ze zbiore najczesciej zadawane mi przez Panstwa pytania dotyczace ustawy przywracajacej 245 (i) i odpowiem na nie na lamach "Monitora" poniewaz zdaje sobie sprawe z tego, ze trudno moze byc w tej chwili porozumiec sie z prawnikami imigracyjnymi starajacymi sie zdazyc z praca przed 30 kwietnia.

1) Czy to nowe prawo to amnestia?

Absolutnie nie. Sekcja 245 (i) pozwala osobom, ktore maja odpowiedniego sponsora rodzinnego lub przez prace na zlozenie wstepnych petycji rozpoczynajacych sponsorowanie, i na staranie sie o pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu. Nie wszystkie osoby przebywajace w USA nielegalnie beda mogly starac sie o pobyt staly, tylko te, ktorych sponsorowanie przez rodzine lub prace zakonczy sie po paru latach sukcesem. Nie jest to wiec amnestia.

2) Jakie warunki trzeba spelnic, aby skorzystac z sekcji 245(i)?

Spelnic trzeba dwa podstawowe warunki. Po pierwsze, przed 30 kwietnia 2001 trzeba zlozyc petycje sponsorowania przez rodzine lub prace, lub aplikacje do Departamentu Pracy rozpoczynajaca sponsorowanie przez prace. Po drugie, trzeba udowodnic, ze przebywalo sie w USA fizycznie 21 grudnia 2000, a wiec w dniu, w ktorym Prezydent Clinton podpisal te ustawe.

3) Jak udowodnic, ze przebywalo sie tutaj 21 grudnia 2000?

W ostatnich przepisach wykonawczych dotyczacych 245 (i) (ukazaly sie w zeszlym tygodniu), Biuro Imigracyjne daje pewne wskazowki, jesli chodzi o to w jaki sposob udowodnic mozna swa obecnosc w USA w tym terminie. INS (Biuro Imigracyjne) zdaje sobie dobrze sprawe z tego, ze wiekszosc osob nie bedzie miala dokumentu wskazujacego na jej tutaj obecnosc dokladnie 21 grudnia 2000. Pozwola wiec na pokazanie, ze bylo sie tutaj na krotko przed 21 grudnia i na krotko po 21 grudnia. Na przyklad pokazac bedzie mozna rachunek lub bank statement z grudnia 2000 i ze stycznia 2001, oba noszace nasze nazwisko i wyraznie pokazujace date.

4) Co z dziecmi i malzonkami osob sponsorowanych przed 30 kwietnia 2001?

Malzonkowie i dzieci osob, dla ktorych zlozone zostanie sponsorowanie przez rodzine lub prace przed 30 kwietnia, rowniez beda mogli skorzystac z protekcji sekcji 245 (i), i beda mogli starac sie o pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu. Malzonkowie i dzieci osob sponsorowanych nie musza udowodnic swej obecnosci w USA przed 21 grudnia 2000. Teoretycznie wiec, nawet jesli malzonkowie lub dzieci sa obecnie w Polsce, a my jestesmy sponsorowani, jesli malzonek lub dzieci wjada do USA w przyszlosci (po 30 kwietnia) dalej beda oni mogi skorzystac z protekcji 245(i).

5) Co dzieje sie jesli petycja zlozona przed 30 kwietnia 2001 nie moze byc kontynuowana poniewaz np. sponsor umiera lub zaklad pracy zbankrutowal lub pracodawca zmienil zamiar i nie chce sponsorowac dalej?

W takim wypadku to konkretne sponsorowanie przepada, ale pozostaje protekcja sekcji 245 (i). Oznacza to, ze nie mozemy kontynuowac tej konkretnej petycji. Mozemy natomiast zlozyc nowa, nawet i po 30 kwietnia, poniewaz przez zlozenie tej poprzedniej przed 30 kwietnia "zakotwiczylismy" sie w tej sekcji 245 (i) i bedziemy mogli zaplacic kare $1,000, nawet jesli w przyszlosci zlozymy inna petycje po 30 kwietnia 2001.

Na tej zasadzie dziala rowniez loteria wizowa. Jesli zlozymy dokumenty sponsorowania przez prace lub rodzine przed 30 kwietnia, a w przyszlosci wylosujemy pobyt staly w loteri wizowej, to bedziemy z niej mogli skorzystac, poniewaz bedziemy mogli zaplacic kare $1,000 w procedurze starania sie przez loterie. Warunkiem oczywiscie jest zlozenie prawidlowych petycji przed 30 kwietnia 2001.

Petycje, aby zachowaly proteckje sekcji 245(i) musza byc "approvable" (a wiec nadajace sie do zatwierdzenia) w momencie zlozenia. Oznacza to, ze nie beda nas ratowaly petycje nieprawdziwe, gdzie nie instnieje prawdziwa oferta pracy, lub gdzie nie ma poprawnego zwiazku rodzinnego. Na przyklad, jesli siostra z pobytem stalm zlozy petycje na swego brata, to bedzie ona odrzucona, poniewaz aby sponsorowac rodzenstwo trzeba byc obywatelem USA. Petycja w ten sposob odrzucona nie bedzie chronic brata sekcja 245(i), poniewaz petycja ta nie byla "approvable" (nadajaca sie do zatwierdzenia) w dniu zlozenia. Jesli natomiast siostra obywatelka zlozy petycje na brata i umrze w ciagu sponsorowania, to o ile petycja przestaje funkcjonowac, o tyle brat otrzyma protekcje sekcji 245(i), poniewaz siostra zyla i byla obywatelka USA w momencie zlozenia petycji i petycja byla "approvable" (nadajaca sie do zatwierdzenia). W tym przypadku brat bedzie mogl zlozyc nowa petycje po 30 kwietnia, na przyklad przez prace, i zaplacic w przyszlosci $1,000 kary, aby otrzymac pobyt staly. Podobnie sytuacja ma sie w przypadku sponsorowania przez prace, gdzie z powodu okolicznosci, ktore nastapia po zlozeniu petycji, petycje trzeba bedzie wycofac lub bedzie odmowiona. Mimo ze petycja przestanie istniec, osoba sponsorowana zachowa proteckje sekcji 245 (i) i moze zlozyc nowe petycje, jesli stara byla "approvable" (do zatwierdzenia w dniu zlozenia.)

6) Kto moze sponsorowac czlonkow rodziny?

Obywatele USA moga sponsorowac malzonkow, rodzicow, dzieci (zarowno stanu wolnego jak i zamezne lub zonate) i braci lub siostry. Rezydenci USA, a wiec posiadacze pobytu stalego, moga sponsorowac tylko malzonkow, i dzieci stanu wolnego (niezonate, niezamezne.)

7) Jaka petycje skladaja obywatele lub rezydenci na wyzej wymienionych czlonkow rodziny?

Zlozyc nalezy petycje I-130 sponsorowania rodzinnego, ktora musi wplynac do odpowiedniego Biura Imigracyjnego do 30 kwietnia 2001, aby osoby sponsorowane mogly w przyszlosci, gdy beda skladaly dokumenty koncowe (adjustment of status) zaplacic kare $1,000 i otrzymac pobyt staly bez wyjazdu z USA.

8) Jaki dokument przed 30 kwietnia musza zlozyc ci, starajacy sie o sponsorowanie przez prace?

Osoby, ktore maja oferte pracy od firmy amerykanskiej, i ktorych pracodawcy chcieliby ich sponsorowac musza zlozyc aplikacje do Departamentu Pracy przed 30 kwietnia 2001. Aplikacja ta to Formularz ETA 750 Labor Certification Application. Zlozenie tego formularza zaczyna wieloletni proces sponsorowania przez prace, ktory za kilka lat konczy sie zlozeniem koncowych dokumentow na pobyt staly (adjustment of status.) Jesli aplikant zdola zlozyc ETA 750 przed 30 kwietnia 2001, to bedzie mogl na tym koncowym etapie zaplacic kare $1,000 i otrzymac pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu. W przypadku osob, ktorych pracodawca znajduje sie w Illinois, dokumenty te skladane sa do lokalnego biura Illinois Department of Employment Security Alien Certification Unit.

9) Czy przed 30 kwietnia trzeba placic te kare $1,000?

Nie. $1,000 kary oplacane jest dopiero przy zlozeniu koncowych dokumentow na pobyt staly (formularz I-485 A skladany z Adjustment of Status), a nie teraz, przy skladaniu samych petycji imigracyjnych. Do 30 kwietnia 2001 nalezy skladac tylko petycje imigracyjne I-130, I-140, I-360 lub aplikacje do Departamentu Pracy ETA 750 i wnosic tylko oplaty zwiazane z tymi petycjami. Jak tlumaczylam w poprzednich wydaniach "Monitora", wyjatkiem sa tu osoby, ktore skladaja one-step application, a wiec malzonkowie, rodzice i nieletnie dzieci obywateli USA, ktore od razu skladac moga dokumenty koncowe (adjustment of status.) Zdecydowana jednak wiekszosc Panstwa narazie skladac moze jedynie petycje imigracyjne lub aplikacje ETA 750.

10) Czy ktokolwiek bedzie mogl starac sie o pobyt staly po 30 kwietnia 2001?

Tak. Trzy grupy osob.

Po pierwsze osoby, ktore przebywaja w USA legalnie na kilkuletnich statusach nieimigracyjnych, typu wizy pracujace, i ktore w dniu zlozenia koncowych dokumentow na pobyt staly (adjustment of status) beda tutaj na aktualnych wizach.

Po drugie, osoby, ktore staraja sie o pobyt staly z zagranicy, i nigdy nie byly w USA nielegalnie.

Po trzecie, osoby, z tzw. grupy immediate relatives, a wiec malzonkowie, rodzice i nieletnie dzieci obywateli USA, ktorzy wjechali do USA legalnie, na wizach.

11) Czy osoby, ktore przebywaja w USA nielegalnie, ale braly udzial w loterii i wylosuja beda mogly skorzystac z wylosowanej "zielonej karty"?

Tak, ale tylko jesli zloza petycje sponsorowaina przez prace lub rodzine przed 30 kwietnia 2001. Jest to mozliwe jesli tylko petycje sa "approvable" (do zatwierdenia") w momencie zlozenia.

Osoby, ktora przebywaja w USA nielegalnie, a maja mozliwosc sponsorowania przez prace lub rodzine musza zlozyc petycje przed 30 kwietnia 2001, aby moc otrzymac pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu z USA.

Spokojnych i Radosnych Swiat Wielkanocnych. I aby te wszystkie petycje skladane przez Panstwa przed 30 kwietnia 2001 zakonczyly sie pomyslnie pobytem stalym.

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.