Gostynska Frakt, Ltd.     Home Uslugi Artykuly FAQ in English
Powrot sekcji 245(i) i inne nowosci.

21 grudnia 2000 Prezydent Clinton podpisal Legal Immigration and Family Equity Act of 2000 (LIFE.) Jest to nowa ustawa imigracyjna przywracajaca na pewien czas niezwykle wazne ulgi imigracyjne. Ustawa ma kilka czesci. Pierwsza czesc przywraca sekcje 245 (i), druga ustanawia dwie nowe wizy V i rozszerzenie wizy K, trzecia czesc poswiecona jest osoba klasyfikowanym w akcjach klasowych LULAC, CSS i Zambrano.

Przywrocenie sekcji 245 (i).

Sekcja 245 (i) pozwala osobom przebywajacym w USA nielegalnie na staranie sie o pobyt staly poprzez skladanie petycji imigracyjnych przez rodzine lub prace bez koniecznosci wyjazdu z USA. Jak pamietamy, sekcja ta zostala wykreslona z prawa 14 stycznia 1998, i tylko osoby, ktore zdazyly zlozyc petycje imigracyjne lub aplikacje do Departamentu Pracy do tamtej daty mogly starac sie o pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu. Nowe prawo przedluza dzialaie sekcji 245 (i), ale tylko do 30 kwietnia 2001.

Co nalezy skladac do 30 kwietnia 2001, aby moc w przyszlosci skorzystac z sekcji 245 (i) i w zamian za zaplate $1,000 kary uzyskac pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu z USA?

Petycje sponsorowania rodzinnego.

Zlozyc nalezy petycje imigracyjne lub aplikacje do Departamentu Pracy. Petycje imigracyjne to petycja sponsorowania przez rodzine lub przez prace.

Petycja sponsorowania przez rodzine to formularz I-130. Wiekszosc kategorii sponsorowania rodzinnego wymaga zlozenia petycji w biurze regionalnym INS, w przypadku osob zamieszkujacych w Chicago i okolicach jest nim Lincoln, Nebraska.

Wyjatkiem tutaj sa petycje, ktorych data zlozenia (rejestracji) jest aktualna (malzenstwo z obywatelem USA, dorosle dzieci-obywatele USA skladajacy na rodzicow i obywatele USA skladajacy na nieletnie dzieci). Te petycje moga byc skladane wraz z koncowymi dokumentami na interview (Adjustment of Status) do Biura Imigracyjnego w Chicago.

Ktorzy czlonkowie rodziny moga sponsorowac:

Obywatele USA moga sponsorowac malzonkow, rodzicow, dzieci (zarowno stanu wolnego jak i zamezne lub zonate) i braci lub siostry.

Rezydenci USA, a wiec posiadacze pobytu stalego, moga sponsorowac tylko malzonkow, i dzieci stanu wolnego (niezonate, niezamezne.)

Petycje I-130 sponsorowania rodzinnego musza wplynac do odpowiedniego Biura Imigracyjnego do 30 kwietnia 2001, aby osoby sponsorowane mogly w przyszlosci, gdy beda skladaly dokumenty koncowe (adjustment of status) zaplacic kare $1,000 i otrzymac pobyt staly bez wyjazdu z USA.

Sponsorowanie przez prace.

Osoby, ktore maja oferte pracy od firmy amerykanskiej, i ktorych pracodawcy chcieliby ich sponsorowac musza zlozyc aplikacje do Departamentu Pracy przed 30 kwietnia 2001. Aplikacja ta to Formularz ETA 750 Labor Certification Application. Zlozenie tego formularza zaczyna wieloletni proces sponsorowania przez prace, ktory za kilka lat konczy sie zlozeniem koncowych dokumentow na pobyt staly (adjustment of status.) Jesli aplikant zdola zlozyc ETA 750 przed 30 kwietnia 2001, to bedzie mogl na tym koncowym etapie zaplacic kare $1,000 i otrzymac pobyt staly bez koniecznosci wyjazdu. W przypadku osob, ktorych pracodawca znajduje sie w Illinois, dokumenty te skladane sa do lokalnego biura Illinois Department of Employment Security Alien Certification Unit.

Osoby, ktore nie podlegaja procesowi w Departamencie Pracy, a wiec, inwestorzy, pracownicy religijni, osoby slawne w swych dziedzinach pracy, itd, musza do 30 kwietnia 2001 zlozyc petycje imigracyjne (I-140 lub I-360 w zaleznosci od sytuacji ) w regionalnym INS.

Czego i gdzie nie powinnismy skladac do 30 kwietnia 2001.

Ta informacja jest bardzo wazna, poniewaz przed 14 stycznia 1998, wiele osob, ktore nie znaja prawa, typu agencje podrozy i notariusze, skladaly niepoprawne dokumenty narazajac w ten sposob tysiace osob na deportacje. Sedziowie imigracyjni szacuja, ze maja tu lokalnie w Chicago kilka tysiecy ludzi w deportacji z powodu niepoprawnie zlozonych dokumentow imigracyjnych z okresu przed 14 stycznia 1998. Prosze wiec wystrzegac sie skladania petycji w agencjach podrozy, lub u osob, ktore podaja sie za znawcow prawa imigracyjnego nie bedac prawnikami lub osobami autoryzowanymi przez INS. Kazdy prawnik powinin posiadac karte rejestracji na liste adwokacja (karte ARDC) i jesli ktos jej nie ma, to osoba ta nielegalnie praktykuje prawo pomagajac skladac petycje. Petycje skladac powinni tylko prawnicy legitymujacy sie karta ARDC lub organizacje autoryzowane, takie jak np. Travellers and Immigrants Aid lub Stowarzyszenie Polsko-Amerykanskie.

14 stycznia, 1998 wiele osob nie znajacych sie na prawie imigracyjnym popelnilo bardzo powazny blad skladajac klientom dokumenty koncowe na staly pobyt (adjustment of status) i placac $1,000 kary bez skladania petycji imigracyjnych lub zanim petycje te osiagnely swoja date rejestracji (priority date.) Klienci ci otrzymali potem pozwolenia na prace i myslac, ze wszystko jest w porzadku wstawili sie na interview, na ktorym otrzymali papiery deportacyjne. Takich osob w deportacji jest teraz i bedzie wkrotce tysiace. Radze wiec skladac swe dokumnty wylacznie za posrednictwem prawnikow imigracyjnych lub autoryzowanych organizacji, ktore ponosza odpowiedzialnosc prawna za swe bledy i specjalizuja sie w prawie imigracyjnym.

Prosze nie dac sie nabrac na skladanie tzw. aplikacji przez zasiedzenie. Sekcja 245 (i) dotyczy tylko i wylacznie sponsorowania przez rodzine lub prace. Nie jest to zadna amnestia. Tylko osoby, ktore maja odpowiednich sponsorow moga z niej skorzystac.

Dodatkowe wymaganie sekcji 245 (i).

Oprocz koniecznosci zlozenia petycji imigracyjnych przed 30 kwietnia 2001, nowe prawo wnioslo nowe wymaganie. Otoz, aby skorzystac z sekcji 245 (i) trzeba rowniez udowodnic, ze przebywalo sie w USA w dniu podpisania przez Prezydenta Clintona ustawy LIFE, a wiec w dniu 21 grudnia, 2000. Wymaganie to zostalo wprowadzone przez Kongres, po to , aby nowe prawo nie zachecalo do nielegalnego przekraczania granic osob, ktore sie tu jeszcze nie znajduja.

Kara $1,000.

$1,000 kary oplacane jest dopiero przy zlozeniu koncowych dokumentow na pobyt staly (formularz I-485 A skladany z Adjustment of Status), a nie teraz, przy skladaniu samych petycji imigracyjnych. Do 30 kwietnia 2001 nalezy skladac tylko petycje imigracyjne I-130, I-140, I-360 lub aplikacje do Departamentu Pracy ETA 750 i wnosic tylko oplaty zwiazane z tymi petycjami. Jak wymienilam powyzej, wyjatkiem sa tu osoby, ktore skladaja one-step application, a wiec malzonkowie, rodzice i nieletnie dzieci obywateli USA, ktore od razu skladac moga dokumenty koncowe (adjustment of status.) Zdecydowana jednak wiekszosc Panstwa narazie skladac moze jedynie petycje imigracyjne lub aplikacje ETA 750.

Nowa wiza V.

Nowe prawo LIFE wprowadza rowniez nowa wize V. Wiza ta przyznawana bedzie niektorym malzonkom i nieletnim dzieciom rezydentow USA (posiadaczy zielonych kart), dla ktorych rezydenci ci zlozyli juz petycje imigracyjne I-130.

Wiza V dotyczy wiec tylko osob w kategorii rodzinnej 2 A, a wiec malzonkow i nieletnich (do 21 lat) dzieci rezydentow USA.

Wiza przyznawana bedzie tylko tym, dla ktorych petycje I-130 zlozone zostaly przed 21 grudnia 2000, a wiec przed podpisaniem prawa, i ktorzy od zlozenia petycji czekaja juz ponad trzy lata.

Wiza V bedzie rowniez zezwalala na prace w USA.

Wiza V przyznawana bedzie zarowno tym, ktorzy sa zagranica i czekaja na pobyt staly tam, ja i tym, ktorzy sa juz w USA, nawet jesli sa tu juz nielegalnie. Zagranica wiza V przyznawana bedzie nawet tym aplikantom, ktorzy byli tutaj nielegalnie i maja zakazy powrotu za nielegalny pobyt.

Biuro Imigracyjne wydalo w zeszlym tygodniu powiadomienie, ze obecnie dyskutuje z Departamentem Stanu nad procedura przyznawania wiz V, i ze konkretnych wytycznych co do procedury przyznawania mozemy sie spodziewac dopiero wczesna wiosna.

Poszerzenie wizy K.

Do tej pory wiza K wydana byla tylko narzeczonym obywateli USA. Nowym prawem zostaje ona poszerzona i wydawana bedzie rowniez malzonkom i nieletnim dzieciom obywateli USA, ktorzy przez wiele miesiecy czekaja w swych krajach na dokonczenie procedury imigracyjnej.

LULAC, CSS, Zambrano.

Nowe prawo zezwala rowniez na staranie sie o pobyt staly dla osob, ktore zarejestrowaly sie do jednej z tych trzech akcji klasowych przed 1 pazdziernika 2000. Osoby takie beda mogly starac sie o pobyt staly jak tylko Biuro Imigracyjne wyda przepisy wykonawcze dotyczace tego paragrafu. Okres skladania bedzie przez 365 dni od wydania przepisow. Malzonkowie i dzieci stanu wolnego osob, ktore sie zarejestrowaly, beda mogly starac sie o zezwolenie na prace, jesli wjechaly do USA przed 1 grudnia, 1988.

UWAGA.

Prosze nie stracic szansy skladania petycji przed 30 kwietnia 2001, poniewaz sekcja 245 (i) moze juz odejsc na zawsze. Prosze byc ostroznym, i nie skladac petycji za posrednictwem osob do tego nie upowaznionych prawnie, gdyz niepoprawne zlozenie petycji spowoduje jej odrzucenie i stracenie przywileju sekcji 245 (i).

Home Uslugi Artykuly FAQ  
 Copyright © Gostynska Frakt, Ltd., Agata Gostynska Frakt and Alex Frakt. All rights reserved.
 Read our disclaimer before relying on information found here.