Gostynska Frakt, Ltd - Artykuly

Agata  Gostynska Frakt

 

Najczęściej zadawane pytania

 

 

W dzisiejszym artykule odpowiem na 10 najczesciej zadawanych mi pytan. Pytania te pochodza z roznych dziedzin prawa imigracyjnego.

 

1. Czy bedzie amnestia w roku 2000?

 

To chyba najczesciej ostatnio zadawane pytanie. Odpowiedzi na razie nie zna nikt, ale szanse na amnestie sa raczej znikome. W Kongresie panuja nadal antyimigracyjne nastroje. Ostatnio skupily sie one na Biurze Imigracyjnym (INS), ktore bedzie reorganizowane. Te same osoby, ktore w 1996 roku wprowadzily drastyczne i krzywdzace prawo imigracyjne nadal sa w Kongresie. Trudno sobie wyobrazac, aby te same osoby nagle teraz tak radykalnie zmienily swe poglady na temat nielegalnych imigrantow, aby otwarly im droge do pobytu stalego amnestia. Tym bardziej, ze prawie wszystkie propozycje poprawienia prawa imigracyjnego koncza sie w Kongresie fiaskiem. Co do Prezydenta, sytuacja rowniez nie wyglada obiecujaco. Rok 2000 jest rokiem wyborczym i obie partie beda staraly sie unikac radykalnych posuniec aby zwiekszyc szanse swego kandydata. Amnestia dla nielegalnych imigrantow jest takim radykalnym posunieciem i moglaby byc wykorzystana w wyborach przez strone przeciwna. Dopoki nie uslyszymy konkretnych propozycji, nie ma co liczyc na amnestie i nalezy szukac innych, bardziej realnych mozliwosci zalegalizowania statusu.

 

2. Czy mozna zdawac egzamin
na obywatelstwo po polsku?

 

Tak, ale tylko w dwoch przypadkach.

 

Pierwsza sytuacja zwalnia z egzaminu po angielsku osoby, ktore skonczyly 50 lat i sa legalnymi rezydentami USA (maja zielona karte) juz od 20 lat. Podobnie z egzaminu zwolnione sa osoby, ktore skonczyly 55 lat i sa rezydentami od przynajmniej 15 lat.

 

Druga sytuacja dotyczy osob, ktore nie moga zdawac egzaminu ze wzgledu na sytacje zdrowotna. Mam tu na mysli osobycierpiace na takie dolegliwosci medyczne, ktore nie pozwalaja im na uczenie sie lub przekazywanie nauczonego materialu. Najczesciej sytuacja taka dotyczy osob starszych lub osob, ktore w przeszlosci odniosly urazy, ktore po latach objawiaja sie jako problemy neurologiczne. Jesli istnieje sytuacja, w ktorej lekarz stwierdzi, ze pacjent nie moze uczyc sie lub przekazac nauczonego materialu, musi on wypelnic specjalny imigracyjny formularz, gdzie po postawieniu diagnozy musi wytlumaczyc w jaki sposob diagnoza wplywa na niemozliwosc uczenia lub zapamietywania.

 

3. Zlozylem petycje na pobyt staly dla kogos
najblizszego (zony, meza, dzieci)
i czekamy juz od kilku lat.
Dlaczego, i czy to czekanie mozna przyspieszyc?

 

Mowa tutaj o petycji I-130 na pobyt staly dla najblizszych sponsora. W zaleznosci do jakiej petycja zaliczona jest kategorii, czekanie wynosi od roku do ponad dziesieciu lat. Okres wyczekiwania spowodowany jest tym, ze ilosc wiz imigracyjnych (zielonych kart) przyznawanych w danej kategorii jest ograniczona i ma swoj limit roczny. Z powodu tego limitu zlozone petycje ustawily sie w kolejke ustalona przez tzw. priority dates, a wiec daty zlozenia petycji. Prawie kazda z kategorii postepuje o kilka tygodni co miesiac. Postep kategorii nalezy obserwowac systematycznie. Podaje go co miesiac Departament Stanu USA. Przyspieszenie oczekiwania mozliwe jest tylko przez zmiane kategorii preferencyjnej. Na przyklad, jesli rezydent USA zlozyl petycje na swa zone to musi ona czekac ponad piec lat na to by zlozyc koncowa aplikacje. Naturalizacja (obywatelstwo) meza przyspieszylaby okres oczekiwania, poniewaz zona moglaby natychmiast skladac papiery koncowe. Nie ma jednak mozliwosci przyspieszenia oczekiwania bez zmiany kategorii.

 

4. Jestem w USA na wizie turystycznej waznej na 6 miesiecy i chcialbym tu zostac. Czy moge starac sie o pobyt staly?

 

Problem w powyzszej sytuacji polega na tym, ze staranie sie o pobyt staly ciagnie sie przez lata, podczas gdy wiza turystyczna konczy sie w ciagu kilku miesiecy. Poniewaz wedlug nowego prawa osoby, ktore przebywaja w USA nielegalnie w wiekszosci nie moga starac sie o pobyt staly w USA (jesli nie zlozyly one petycji przed 14 stycznia 1998 roku), maja wiec one do wyboru dwie mozliwosci. Pierwsza mozliwosc, to wyjazd do kraju rodzinnego i przeczekanie okresu sponsorowania tam. Druga mozliwosc to pozostanie w USA przedluzajac sobie legalny pobyt tymczasowy. Osoby, ktore pragna studiowac w USA moga starac sie o wize studencka. Osoby, ktore sa po studiach i znalazly w USA prace w swej dziedzinie moga starac sie o wize pracy (H-1B).

 

5. Moja corka (syn) ma dziesiecioletnia wize turystyczna. Ja wlasnie zostalam
rezydentka USA, czy moge zlozyc dla niej petycje o pobyt staly?

 

Wynika z tego pytania, ze osoba, dla ktorej chcemy skladac petycje jest poza granicami USA i przyjezdza do USA turystycznie co pewien czas. Wiza turystyczna dziesiecioletnia uprawnia do przyjazdu tymczasowego do USA na okres wyznaczony przez Biuro Imigracyjne na lotnisku. Najczesciej jest to okres szesciu miesiecy. To ze wiza jest dziesiecioletnia oznacza, ze mozna ja wykorzystywac na kolejne wjazdy tymczasowe przez nastepne dziesiec lat. Wiza turystyczna jest wiza nieimigracyjna, co oznacza, ze otrzymuja ja tylko osoby, ktore udowodnily konsulowi USA, ze nie zostana w USA na stale, ze nie maja “intencji imigracyjnej.” Zlozenie petycji na zielona karte dla osoby, ktora posiada taka wize jest oczywiscie mozliwe, ale w momencie zlozenia petycji osoba, dla ktorej petycje skladamy traktowana jest przez Biuro Imigracyjne jako posiadajaca “intencje imigracyjna”. To z kolei moze spowodowac, ze pomimo posiadanej wizy turystycznej nasi najblizsi nie zostana wpuszczeni do USA. Mozemy wiec zlozyc petycje na pobyt staly dla naszych dzieci lub malzonkow, lecz musimy liczyc sie z tym, ze przez czas oczekiwania na pobyt staly moga nie byc wpuszczone do USA turystycznie. Jesli wiec nie jestesmy absolutnie pewni, ze nasi najblizsi planuja przyjazd do USA na stale, nie powinnismy skladac na nich petycji, gdyz moze to zepsuc ich szanse na wjazd czasowy do USA (na wizie turystycznej, studenckiej itp.).

6. Moj wnuk (syn) chcialby studiowac
w USA. Skonczyl mature w Polsce.
Jak mozna pomoc mu w uzyskaniu wizy studenckiej?

 

Po otrzymaniu od osoby zainteresowanej dokumentow potwierdzajacych zakonczenie liceum nalezy wybrac uniwersytet i udac sie po aplikacje o przyjecie. Trzeba dowiedziec sie czy dany uniwersytet przyjmuje studentow zagranicznych. Uniwersytet po przyjeciu na studia wydaje formularz I-20, ktory nalezy dac osobie zainteresowanej, aby wziela go na spotkanie z konsulem, ktory wyda wize studencka.

 

7. Jestem tutaj juz od 10 lat, pracuje, place podatki, czy jest dla mnie szansa
otrzymania pobytu stalego?

 

Sam fakt, ze ktos przebywa w USA od 10 lat i placi podatki nie jest wystarczajacy, aby starac sie o pobyt staly. Nie ma czegos takiego jak zasiedzenie. Jest natomiast tzw. registry dla osob, ktore w USA przebywaja nielegalnie bez przerwy od 1972 roku. Takich osob jest jednak bardzo niewiele.

 

8. Czy rezydenci USA moga byc
deportowani?

 

Tak, jesli popelnia jakies wykroczenie kryminalne lub imigracyjne powodujace deportacje. Przykladem takiego wykroczenia jest na przyklad “falszywe malzenstwo” (malzenstwo dla papierow) lub na przyklad podawanie sie za obywatela USA (na przyklad przy staraniu sie o pozyczke w banku lub aby dostac sie do szkoly). Przestepstwa kryminalne powodujace deportacje zasluguja na odrebny artykul.

 

9. Czy moge starac sie o pozwolenie na prace?

 

O pozwolenie na prace mozna starac sie tylko w scisle okreslonych niewielu sytuacjach. O pozwolenie na prace moge starac sie na przyklad osoby, ktore zlozyly juz koncowe papiery na pobyt staly (Adjustmetnt of Status) i czekaja na interview. Nie moga natomiast starac sie osoby, dla ktorych na razie zostala zlozona tylko petycja na pobyt staly i ktore czekaja na swoja kolej, aby zlozyc koncowe dokumenty. Inna grupa, ktora moze starac sie o pozwolenie na prace sa osoby, ktore zlozyly aplikacje na “suspension of deportation” (na przyklad obecnie przy okazji NACARY). Studenci, ktorzy przebywaja tutaj na wizach studenckich, i ktorzy po skonczeniu studiow chca zostac w USA na roczna praktyke rowniez moga otrzymac pozwolenie na prace.

 

10. W jaki sposob mozna starac sie o pobyt staly?

 

Dwa najbardziej popularne sposoby to: sponsorowanie przez rodzine i sponsorowanie przez prace. Pobyt staly moze rowniez byc wynikiem obrony przed deportacja przez tzw. “suspension of deportation” lub azyl polityczny. Istnieje rowniez nadal loteria wizowa. Nie jest ona wprawdzie ostatnio dostepna dla Polakow urodzonych na terenach Polski, lecz jest dostepna dla Polakow urodzonych na obszarach innych krajow (np. bylego Zwiazku Radzieckiego). Ostatnio wprowadzonymi formami legalizacji statusu sa NACARA i LULAC, o ktorych pisalam w ostatnim artykule.

 

O NACARZE napisze obszerniej w nastepnym numerze poniewaz spodziewamy sie rychlo dodatkowych wytycznych od Biura Imigracyjnego.

Copyright ©2000 Agata Gostynska Frakt. All rights reserved.