Gostynska Frakt, Ltd - Artykuly

Agata Gostynska Frakt

Alfabet wizowy: wizy typu J i K

 

Wiza J-1.

Wiza J jest wiza wymiany naukowej. Maja do niej prawo profesorowie akademiccy, naukowcy prowadzacy badania w USA, lekarze, studenci studiow wyzszych, nauczyciele, uczniowie na programach treningowych, studenci letnich programow. Warunkiem uzyskania takiej wizy jest uczestnictwo w programie wymiany naukowej wydesygnowanym przez USIA (U.S. Information Agency). Celem takich programow jest wymiana naukowa studentow i nauczycieli akademickich, przeprowadzanie miedzynarodowych badan naukowych, konsultacje naukowe, trening, publikacja pozycji naukowych.

Nieco inny charakter ma Au Pair-ten program. W jego ramach wydaje sie 22,720 wiz dla mlodziezy przyjezdzajacej do USA w charakterze opiekunow do dzieci. Przez pierwsze lata program ten dostepny byl tylko dla Europejczykow, lecz w tej chwili obejmuje kandydatow ze wszystkich niemal krajow.

Osoba na wizie J-1 musi wykazac sie znajomoscia jezyka angielskiego i intencja powrotu do swego kraju po zakonczeniu programu wymiany. Ponadto od 1994 roku osoby na wizie J musza miec ubezpieczenie zdrowotne dla siebie i rodziny im towarzyszacej.

Wymaganie powrotu na dwa lata.

Wiekszosc osob na wizach J musi powrocic do swego kraju na dwa lata zanim ponownie bedzie mogla wjechac na terytorium USA. Osoba, ktorej wiza J zawiera takie wymaganie nie moze w USA przejsc z wizy J na inna wize lub na pobyt staly bez wyjazdu do swego kraju na dwa lata. INS moze "wybaczyc" to dwuletnie wymaganie za zgoda USIA, ktore sponsoruje program J.

Jest kilka sytuacji, w ktorych mozna starac sie o "waiver" (odstepstwo od dwuletniego wymagania).

 Po pierwsze, prawdopodobienstwo przesladowania w ojczystym kraju. Jesli osoba na wizie J udowodni, ze po powrocie bedzie przesladowana w swym kraju ze wzgledu na rase, religie lub opinie polityczna, INS moze zniesc dwuletnie wymaganie i przyznac azyl polityczny.

 Po drugie, INS moze odstapic od dwuletniego wymagania ze wzgledow humanitarnych, jesli aplikant udowodni, ze jego wyjazd na dwa lata spowodowalby "olbrzymia krzywde" (extreme hardhisp) dla jego malzonka lub dzieci, ktore sa obywatelami lub rezydentami USA. INS bedzie traktowac sytuacje przychylniej jesli aplikant wniosl znaczny wklad w nauke lub gospodarke USA, jesli aplikant sam zaplacil za swoj pobyt w USA, jesli program byl krotki lub jesli aplikant spelnil przynajmniej czesc dwuletniego wymagania wracajac do swego kraju na pewien okres czasu.

 Po trzecie, dwuletnie wymaganie moze byc wybaczone w przypadku, gdy rzad kraju, z ktorego aplikant na wizie J przybyl, nie wyraza protestu, aby aplikant pozostal w USA.

 Po czwarte, w niektorych przypadkach zainteresowany departament rzadu USA moze zatrzymac osobe na wizie J w USA, jesli jest to w interesie Stanow Zjednoczonych i jesli wyjazd takiej osoby wplynalby ujemnie na program lub badania naukowe, w ktorych ta osoba tu uczestniczyla.

W przypadku lekarzy, odstepstwo od dwuletniego wymagania pobytu poza terenem U.S.A. przyznawane jest tym pracownikom, ktorzy pracuja w regionach pozbawionych dobrej opieki medycznej (gdzie lekarzy tradycyjnie brakuje, na przyklad na wsiach i biedniejszych czesciach duzych miast).

Zmiany szkol lub programow na wizie J sa mozliwe i dokonywane teraz nie przez INS lecz przez reprezentantow instytucji akademickich. Zmiana jest mozliwa jesli osoba na wizie J moze kontynuowac cel swego przyjazdu w nowym programie.

Dlugosc pobytu

Dlugosc pobytu na wizie J zalezy od programu. Studenci szkol wyzszych moga tu przebywac na czas trwania studiow i dodatkowe 18 miesiecy praktyki. Studenci doktoranccy moga przebywac na wizie J na czas trwania studiow i dodatkowe 36 miesiecy praktyki. Osoby na treningach w dziedzinie biznesu/gospodarki moga przebywac na wizie J do 18 miesiecy. Profesorowie i naukowcy moga przebywac na wizie J do trzech lat.

Przedluzenie statusu

Przedluzenia statusu sa mozliwe i wydawane sa przez instytucje akademickie, na ktorych przebywaja osoby na wizach J. Przedluzenie bedzie jednak odmowione jesli okaze sie, ze osoba starajaca sie o przedluzenie zlozyla podanie o waiver (odstepstwo od dwuletniego wymagania), gdyz oznacza to, ze zamiarem takiej osoby jest pozostanie w USA na stale.

Praca na wizie J

Praca dozwolona jest na kampusie (na terenie uniwersytetu) w ramach stypendium lub praktyki i ograniczona do 20 godzin tygodniowo. Praca dozwolona jest tylko studentom z odpowiednio wysoka srednia.

Praktyka po studiach musi rozpoczac sie w ciagu 30 dni po ukonczeniu studiow.

Praca dla osob towarzyszacych osobie na wizie J-1, czyli dzieci i malzonkow jest rowniez dozwolona. Jest tu jednak warunek, aby glownym celem tej pracy nie bylo finansowe wspieranie osoby na wizie J-1.

Osoby towarzyszace

Dzieci i malzonkowie osob na wizie J-1 otrzymuja wize J-2. Jesli osoba na wizie J-1 musi wrocic po programie do swego kraju na dwa lata, osoby towarzyszace na wizie J-2 rowniez musza spelnic ten warunek. W niektorych wypadkach, jesli osoba na wizie towarzyszacej J-2 nie wyjedzie, podczas, gdy osoba na wizie J-1 wyjechala na dwa lata i spelnila warunek wizy, dwuletnie wymaganie moze w takiej sytuacji byc osobie na wizie J-2 wybaczone, i osoba ta moze pozostac w USA na innej wizie lub pobycie stalym. Jesli osoba na wizie J-1 dostala waiver (zniesienie dwuletniego warunku), osoby towarzyszace na wizie J-2 rowniez waiver otrzymuja.

Wiza narzeczenska K-1

Petycje o wize narzeczenska moga skladac tylko obywatele USA (osoby z pobytem stalym nie moga). Narzeczony/a musi przyjechac do USA z zamiarem wejscia w zwiazek malzenski z tymze obywatelem w ciagu 90 dni od przyjazdu. Nieletnie dzieci towarzyszace osobie na wizie K-1 otrzymuja wize K-2.

Obywatel USA musi zlozyc petycje o wize K-1 dla wybranki/a swojego serca w INS, nie w konsulacie. Petycja musi byc zlozona w regionie, w ktorym osoba skladajaca petycje mieszka. W przypadku Chicago petycje takie skladane sa w biurze INS w Nebrasce.

Obywatel USA starajacy sie o wize narzeczenska K musi udowodnic, ze:

 ma intencje poslubienia osoby, dla ktorej stara sie o wize;

 legalnie moze zawrzec malzenstwo (nie jest w zadnym innym zwiazku malzenskim, jest w odpowiednim wieku, itd.);

 ma intencje zawarcia zwiazku w wymaganym czasie 90 dni;

 w ciagu dwoch lat przed zlozeniem petycji osobiscie spotkal sie z osoba, dla ktorej stara sie o wize narzeczenska.

INS nie pozwala na przedluzenie wizy K. Slub musi nastapic w ciagu 90 dni od wjazdu, w przeciwnym wypadku osoba na wizie K-1 musi opuscic USA.

Petycja zatwierdzona przez INS wedruje do konsulatu w USA, gdzie znajduje sie narzeczony/a. Zanim konsul wyda wize K-1 musi najpierw orzec, czy osoba ta spelnia wszystkie warunki na otrzymanie pobytu stalego (po slubie osoba na wizie K-1 bedzie starala sie o pobyt staly w USA).

Osoby na wizach K-1 i K-2 otrzymuja pozwolenie na prace na czas trwania wizy.

Osoby na wizie K-1 po slubie skladaja podanie o pobyt staly i jako malzonkowie obywateli otrzymuja pobyt staly warunkowy na dwa lata. Po dwoch latach musza wraz z malzonkiem zlozyc petycje o zniesienie warunku.

Osoby, ktore wjechaly do USA na narzeczenskiej wizie K-1 moga otrzymac pobyt staly wylacznie poprzez malzenstwo z obywatelem, ktory je do USA sprowadzil na wizie K-1. Osoby takie nie moga otrzymac pobytu stalego przez sponsorowanie przez prace lub przez malzenstwo z innym obywatelem lub rezydentem bez wyjazdu z USA.

Uwaga:

Kilka miesiecy wczesniej pisalam o wizach pracowniczych H-1B. Tegoroczny limit na wizy H-1B jest juz prawie wyczerpany. Osoby, ktore chca starac sie o wizy H-1B powinny natychmiast rozpoczac proces skladania swej petycji.

Z okazji Wielkanocy pragne w imieniu swoim i meza Alexa zlozyc wszystkim Panstwu najserdeczniejsze zyczenia swiateczne.

Copyright ©2000 Agata Gostynska Frakt. All rights reserved.