Gostynska Frakt, Ltd - Artykuly

Agata Gostynska Frakt

Alfabet wizowy: wizy studenckie F-1 i M

 

Wiza studencka F-1

Najpopularniejsza wiza studencka jest wiza F-1. Jest to wiza dla studentow przyjezdzajacych na programy akademickie (high school, Associate, Bachelor’s, Ph.D. oraz Masters).

Wiza F przyznawana jest na podstawie formularza I-20 wydawanego przez instytucje akademicka. Wiekszosc szkol, do ktorych uczeszczaja zagraniczni studenci (international students) posiada osobe wydajaca formularz I-20 i zajmujaca sie jego przedluzaniem. Osoba ta to designated school official (DSO). Do tej osoby nalezy sie zwrocic, jesli staramy sie o przyjecie na program uniwersytecki i potrzebujemy wize F-1.

Otrzymanie wizy:

Aby otrzymac wize F-1 nalezy spelniac nastepujace warunki:

1. nalezy wykazac sie intencja powrotu do swojego kraju po ukonczeniu studiow,

2. nalezy zakwalifikowac sie do programu akademickiego,

3. student musi udowodnic, ze posiada fundusze na pokrycie czesnego, zamieszkania oraz wszystkich innych wydatkow.

Osoby, ktore sa obecnie w Stanach Zjednoczonych na waznej wizie tymczasowej (na przyklad na turystycznej) po otrzymaniu dokumentu I-20 musza zlozyc w INS podanie I-539 o zmiane statusu, zanim poprzednia wiza straci waznosc. Jesli osoba starajaca sie o wize przebywa za granica, na podstawie wydanego przez szkole I-20 bedzie starac sie o wize F-1 w konsulacie amerykanskim. Konsul wydaje wize nie wczesniej niz 60 dni przed rozpoczeciem programu.

Wiza F-1 wydawana jest najczesciej na okres trwania programu (duration of status). Zazwyczaj okres ten obejmuje studia, praktyke po studiach i dodatkowe 60 dni po ukonczeniu programu.

Utrzymywanie waznego statusu:

Aby utrzymac waznosc wizy F-1 nalezy spelnic pewne warunki.

Po pierwsze, student musi uczeszczac na uczelnie lub do szkoly i musi utrzymywac pelny tok zajec. Dla osob starajacych sie o Bachelor’s taki pelny tok studiow to 12 godzin kredytowych na semestr. Czasem szkola moze uznac, ze, ze wzgledu na slaba znajomosc angielskiego, student moze zmniejszyc ilosc godzin; taka decyzja powinna byc najpierw przedstawiona w Urzedzie Imigracyjnym INS.

Po drugie, I-20 musi byc zawsze aktualne. Jesli formularz I-20 wydany jest na konkretny rok lub semestr akademicki, student musi przypilnowac, aby szkola przedluzyla I-20 zanim ono wygasnie. Jesli I-20 nie jest przedluzone, student traci swoj status. Status taki w niektorych przypadkach mozna przywrocic przez tak zwane reinstatement. Takie przywrocenie statusu jest mozliwe rowniez wtedy gdy nastapi przerwanie wizy ze wzgledu na nieodpowiednia ilosc kredytow lub krotkie przerwy w nauce.

O reinstatement (przywrocenie statusu) moga sie starac studenci jesli:

a. przerwa w statusie nie byla ich wina i spotkala by ich krzywda jesli status nie bylby przywrocony;

b. student uczeszcza obecnie lub bedzie wkrotce uczeszczal do szkoly;

c. student nie pracowal nielegalnie;

d. student nie popelnil innych wykroczen imigracyjnych, ktore powodowalyby deportacje.

Praca na wizie F-1:

Studenci moga pracowac tylko w bardzo waskim wymiarze, na ktory pozwala wiza F-1. Studenci moga pracowac na na terenie szkoly do 20 godzin w ciagu roku akademickiego i do 40 godzin w czasie przerw semestralnych. Po ukonczeniu studiow praca na terenie szkoly jest zabroniona. W czasie drugiego roku student moze zaczac praktyke (practical training). Praktyka taka musi byc praca w dziedzinie, w ktorej student studiuje, musi byc zwiazana z tokiem studiow i zatwierdzona przez szkole. Praktyka moze byc odbywana w jednej z dwoch form: curricular practical training lub optional practical training. Curricular practical training jest praktyka wymagana przez program akademicki. Najczesciej ma charakter internship lub practicum. Praktyka taka mozliwa jest dopiero po ukonczeniu pierwszego roku akademickiego i po ukonczeniu wymaganych kursow jezykowych. Jesli praktyka ta podczas toku studiow przekroczy 1 rok, to student nie bedzie mogl skorzystac z praktyki po ukonczeniu studiow.

Optional practical training mozliwy jest w jednej z czterech sytuacji:

1. w czasie przerwy semestralnej lub wakacji letnich;

2. w czasie roku szkolnego jesli praca nie przekracza 20 godzin tygodniowo;

3. po zaliczeniu wymaganych przedmiotow; lub

4. po zakonczeniu toku studiow.

Optional practical training moze trwac maksymalnie 12 miesiecy. Praktyka taka musi byc ukonczona na 14 miesiecy po graduacji. Praktyka musi byc zatwierdzona przez szkole. Szkola musi potwierdzic, ze praktyka jest zwiazana z dziedzina studiow i ze student jest przygotowany edukacyjnie do odbycia takiej praktyki.

Najczesciej studenci korzystaja z optional practical training po ukonczeniu studiow i podczas takiej praktyki szukaja sponsora na wize pracownicza H-1B, ktora zapewni im legalny pobyt na nastepne kilka lat i ktora pozwala starac sie o pobyt staly. Aplikacja musi byc zlozona w 120 dniowym okresie (na 60 dni przed ukonczeniem toku studiow do 30 dni po graduacji). DSO daje rekomendacje na formularzu I-538 i student musi zlozyc aplikacje o pozwolenie na prace I-765 do INS w czasie w/w 120 dniowego okresu.

W niektorych przypadkach INS zezwoli na prace, gdy student pokaze powazna potrzebe finansowa (severe economic hardship). Student musi wykazac, ze nie ze swego powodu znalazl sie we wczesnie nieprzewidywanej trudnej sytuacji finansowej.

Zmiana szkoly
lub programu nauczania:

Student moze zmieniac szkoly w czasie studiow. Trzeba tylko pamietac, ze kazda zmiana szkoly lub programu zwiazana jest z wydaniem nowego formularza I-20 przez nowa szkole. Student powinien postarac sie o I-20 z nowej szkoly przed rozpoczeciem tam nauki, nastepnie musi poinformowac stara szkole o zmianie. Student musi rozpoczac nauke w nowej szkole w pierwszym semestrze po wakacjach lub po przerwie semestralnej. Tzn. zmiana szkoly nie moze powodowac przerwania nauki.

Osoby towarzyszace:

Malzonkowie i nieletnie dzieci studentow na wizach F-1 otrzymuja wizy towarzyszace F-2. Osoby posiadajace wizy F-2 nie moga pracowac.

 

Wiza studencka M

Wiza M jest wiza dla studentow kursow lub studiow zawodowych (vocational). Najczesciej sa to studia w community lub junior college, szkolach zawodowych, itd.

Procedura starania sie o wize M jest podobna do wyzej opisanej procedury starania sie o wize F-1. Na podstawie formularza I-20 konsulat lub Biuro Imigracyjne (INS) wydaje wize. Wiza M przyznawana jest maksymalnie na rok. Czasem nawet na krocej, jesli kurs nauki jest krotszy. Wiza w takich przypadkach przyznawana jest na czas trwania kursu i dodatkowe 30 dni.

Roznica miedzy wiza M i wiza F:

- wiza F przeznaczona jest dla studentow na kursach lub programach akademickich, podczas gdy wiza M jest dla osob uczestniczacych w kursach zawodowych,

- wiza M przyznawana jest maksymalnie na rok, podczas gdy czas trwania wizy F-1 zalezy od dlugosci trwania studiow i moze wynosic wiele lat,

- na wizie M szkole mozna zmienic tylko w ciagu pierwszych szesciu miesiecy, chyba ze program musi byc przerwany nie z winy studenta,

- student na wizie M nie moze zmienic kierunku studiow,

- mozliwosci pracy na wizie M sa duzo bardziej ograniczone niz na wizie F. Na wizie M praca ograniczona jest tylko do praktyki zawodowej. Praktyka taka moze odbyc sie wylacznie po ukonczeniu studiow i maksymalnie trwac moze tylko 6 miesiecy,

- studenci na wizach M nie moga zmienic statusu na wize F,

- studenci na wizach M nie moga starac sie o wizy H na podstawie edukacji jaka uzyskali bedac na wizie typu M.

Copyright ©2000 Agata Gostynska Frakt. All rights reserved.