Gostynska Frakt, Ltd - Artykuly

Agata Gostynska Frakt

Wizy tymczasowe (nieimigracyjne)

Ten artykul otwiera krotka serie o wizach nieimigracyjnych. Przedstawie w nim ogolne informacje o wizach tymczasowych oraz wykaz wszystkich wiz tymczasowych. Przyszle artykuly opisza wybrane wizy nieimigracyjne (studenckie, profesjonalne, inwestycyjne, religijne) bardziej szczegolowo.

Osoby starajace sie o wizy nieimigracyjne (tymczasowe) musza przekonac konsula lub biuro imigracyjne (w zaleznosci od tego gdzie sie staraja o wize), ze ich intencja nie jest pozostanie w USA na stale. Dlatego osoba, ktora stara sie o pobyt staly (dla ktorej sposor zlozyl petycje) bedzie miala duze trudnosci w otrzymaniu lub przedluzeniu wizy nieimigracyjnej. Jedynym wyjatkiem sa tutaj wizy pracujace H-1B i wizy menadzerskie L-1. Przy okazji przestroga, INS i konsulaty amerykanskie maja informacje dotyczace zlozonych petycji na pobyt staly i ukrywanie tego przed INS (biurem imigracyjnym) lub konsulem moze skonczyc sie nie tylko odmowieniem wizy, ale rowniez zawroceniem z granicy i piecioletnim zakazem powrotu do USA.

Kazda osoba posiadajaca wize nieimigracyjna otrzymuje rowniez kartke I-94. Jest to mala, biala kartka, ktora wypelniamy w samolocie lub w przypadku przedluzania wizy otrzymujemy od INS wraz z approval notice (potwierdzeniem przedluzenia). Kartka I-94 okresla na jak dlugo osoba ja posiadajaca moze zostac legalnie w Stanach Zjednoczonych. Czesto okres okreslony na kartce I-94 jest duzo krotszy niz na otrzymanej wizie lub na approval notice. W takim przypadku, aby pozostac dluzej niz data wyznaczona na I-94 musimy zlozyc podanie o przedluzenie wizy. Takie podanie nalezy zlozyc zanim skonczy sie dozwolony pobyt wyznaczony na kartce I-94.

Wiekszosc wiz imigracyjnych moze byc przedluzona. Przedluzanie wiz w Stanach Zjednoczonych wykonuje sie poprzez zlozenie aplikacji w INS (biurze imigracyjnym). W zaleznosci od przedluzanej wizy podanie takie sklada sie na formularzu I-539 lub I-129. Po otrzymaniu przedluzenia dostajemy dokument zwany approval notice, ktorego czescia jest nowa kartka I-94. Kartki tej nalezy pilnowac, poniewaz jest to dowod na legalne przedluzenie pobytu.

Czasem zdarza sie, ze aplikant chce zmienic swoja wize nieimigracyjna na inna. Najczestsza zmiana wiz jest zmiana z wizy turystycznej na studencka lub na wize pracy (H-1B). Przy takiej zmianie nalezy jednak bardzo uwazac, poniewaz jesli zlozymy podanie o zmiane wizy zaraz po przyjezdzie mozemy byc posadzeni, ze falszywie staralismy sie o wize turystyczna aby studiowac lub pracowac w USA. Przedluzenie w takiej sytuacji bedzie odmowione. Podanie o przedluzenie wizy nie powinno byc zlozone wczesniej niz po dwoch lub trzech miesiacach pobytu w USA.

Osoby na wizach nieimigracyjnych musza przestrzegac warunkow swych wiz. Tak wiec osoba na wizie turystycznej nie powinna pracowac, osoba na wizie studenckiej musi uczeszczac do wybranej szkoly lub uczelni, osoba na wizie pracowniczej moze pracowac tylko dla sponsora. Kazda z wiz nieimigracyjnych ma swoje przepisy, ktorych nieprzestrzeganie moze powodowac problemy z pozniejszymi wjazdami, przedluzeniami, a nawet deportacja. Nalezy wiec zawsze znac warunki wizy nieimigracyjnej na ktorej przebywamy w USA.

W nastepnych artykulach przedstawie w szczegolach przepisy dotyczace najbardziej popularnych wiz nieimigracyjnych.

Ponizej w skrocie lista wiz nieimigracyjnych z ich symbolami:

A wizy dyplomatyczne dla ambasadorow, ministrow oraz innych czolowych urzednikow panstwowych i ich rodzin.

A-2 wizy dla innych akredytowanych pracownikow dyplomatycznych

A-3 wizy dla osobistej sluzby lub pracownikow dyplomatow.

B-1 wiza biznesowa (krotkie odwiedziny w celach biznesowych).

B-2 wiza turystyczna.

C wizy tranzytowe, dla osob przejezdzajacych tylko przez teren USA.

D wiza dla zalogi statkow i linii lotniczych.

E wizy inwestorskie i handlowe.

F-1 wiza studencka (program akademicki)

F-2 dzieci i malzonkowie osob na wizach studenckich F-1.

G wizy dla pracownikow miedzynarodowych organizacji oraz ich rodzin.

H-1B wiza pracownicza dla profesjonalistow (wymagane ukonczenie studiow lub rownowazne wyksztalcenie).

H-2 wiza dla pracownikow tymczasowych w dziedzinach, w ktorych brakuje specjalistow, jak rowniez wiza dla osob wykonujacych sezonowe prace rolnicze.

H-3 wiza treningowa (dla osob przyjezdzajacych na konkretnie ustalone szkolenie zawodowe).

H-4 wiza dla dzieci oraz malzonkow osob na wizach H-1B, H-2 and H-3.

I wiza dla akredytowanych dziennikarzy.

J wiza wymiany naukowej (studenci, pracownicy naukowi, stypendysci).

K wiza narzeczenska dla narzeczonych obywateli USA.

L-1A wizy dla menadzerow, prezydentow oraz innych osob na stanowiskach dyrektorskich w miedzynarodowych firmach komercyjnych.

L-1B wiza dla pracownikow o specjalnych umiejetnosciach pracujacych dla miedzynarodowych firm.

L-2 wiza dla malzonkow oraz dzieci osob na L-1A, L-1B.

M wiza studencka, nieakademicka, studia zawodowe.

N rodzice oraz dzieci osob na wizach G-4, ktore otrzymaly pobyt staly.

O-1 wiza dla osob o wyjatkowych uzdolnieniach w dziedzinie nauk, sztuki, edukacji, biznesu lub sportu, o swiatowej lub narodowej renomie w danej dziedzinie.

O-2 wiza dla osob towarzyszacych w wystepach osob na wizie O-1.

P-1 wiza dla sportowcow lub grup artystycznych przyjezdzajacych na wystepy.

P-2 wiza wymiany artystycznej.

P-3 wiza dla artystow przyjezdzajacych wystawiac lub uczyc szczegolnie rzadkich technik artystycznych lub sportowych.

P-4 dzieci, malzonkowie osob na wizach P.

Q wiza wymiany kulturalnej.

R wiza dla pracownikow religijnych (ksieza, siostry zakonne, katecheci, itd.).

S wiza dla swiadkow zeznajacych lub udzielajacych informacji na temat kryminalnej dzialalnosci lub organizacji

W nastepnym artykule szeroko opisze wizy studenckie (wizy F, M, J).

Copyright ©2000 Agata Gostynska Frakt. All rights reserved.