Gostynska Frakt, Ltd - Artykuly

Agata Gostynska Frakt

Wizy H-1B - tymczasowe wizy umozliwiajace prace

 

Wizy H-1B przeznaczone sa dla osob z wyksztalceniem wyzszym (amerykanskim bachelor’s lub polskim magistrem) lub odpowiednikiem wyksztalcenia wyzszego. Osoba starajaca sie o taka wize musi miec sponsora, firme amerykanska, ktora zaproponowala jej prace. Zaproponowane stanowisko musi byc stanowiskiem wymagajacym wyzszego wyksztalcenia (lub tez odpowiednika) w dziedzinie, w ktorej starajaca sie osoba konczyla studia.

O wizy H-1B starac sie moga osoby, ktore obecnie legalnie przebywaja w Stanach Zjednoczonych na innych wizach tymczasowych lub osoby, ktore sa obecnie w Polsce. Najczesciej staraja sie o nie studenci na wizach studenckich F-1, oczywiscie po ukonczeniu studiow i po otrzymaniu oferty pracy. Wizy H-1B sa rowniez coraz czestsza forma sprowadzania najblizszych do USA. Wiele osob po znalezieniu sponsora dla swoich najblizszych rozpoczyna procedure zalatwiania wizy H, ktora pozniej zostaje przekazana do konsulatu USA i moze byc tam odebrana przez aplikanta.

Wizy H -1B wydawane sa na trzy lata, z mozliwoscia przedluzenia na nastepne trzy. Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze legalnie starac sie o zielona karte (pobyt staly) w USA. Jest ona zabezpieczona, poniewaz pomimo, ze staranie sie o zielona karte trwa w tej chwili wiele lat, wiza H-1B utrzymuje osobe starajaca sie w legalnym statusie.

Osoby na wizach H-1B moga pracowac tylko i wylacznie dla swojego sponsora, ale inny sponsor moze je w miedzyczasie sponsorowac na pobyt staly. Osoba przebywajaca na wizie H-1B moze zmieniac pracodawce, ale za kazdym razem musi najpierw postarac sie o nowa wize H-1B na podstawie podania nowego pracodawcy. Przy kazdym staraniu sie o wize H-1B spelnic trzeba wszystkie wymagania.

Procedura zaczyna sie w Departamencie Pracy, gdzie sponsor sklada tzw. Labor Condition Application (LCA). Ten dokument opisuje stanowisko oferowane osobie starajacej sie. Na podstawie tego opisu Departament Pracy orzecze jaka jest srednia zarobkow na danym stanowisku. Sponsor musi wykazac sie gotowoscia zaplacenia przynajmniej 95% sredniej plac ustanowionej przez Departament Pracy na dane stanowisko. Ustanawiajac to prawo Departament Pracy mial na celu zapewnienie, by osoby na wizach H-1B nie byly oplacane nizej niz Amerykanie, nie stwarzajac im w ten sposob konkurencji na rynku pracy. Departament Pracy nastepnie stwierdza czy oferowana placa zgodna jest z wymaganiami. Jesli tak, to kopia zatwierdzonego LCA jest zwrocona sponsorowi lub jego prawnikowi.

Nastepnym krokiem jest zlozenie dokumentow i aplikacji w Biurze Imigracyjnym. Jesli sponsor jest z okolic Chicago, aplikacja taka skladana jest do regionalnego Biura INS w Nebrasce. Aplikacja wypelniana jest na druku I-129 i dodatku H. Towarzyszace dokumenty musza wykazac, ze aplikant spelnia wszystkie wymagania, tj. posiada wyksztalcenie wyzsze lub odpowiednik, oferte pracy na stanowisko wymagajace kogos z takim wlasnie wyzszym wyksztalceniem i deklaracja, ze sponsor bedzie placil aplikantowi przynajmniej 95% sredniej plac wczesniej ustalonej przez Departament Pracy. Po zaakceptowaniu petycji przez Biuro Imigracyjne wiza H-1B kablowana jest do konsulatu USA, gdzie czeka na nia zainteresowana osoba. Wiza wbijana jest do paszportu i osoba wjezdza na wize H-1B wazna wstepnie na 3 lata. Jesli osoba zmienia swoj status w USA, na przyklad z wizy studenckiej na wize H, wtedy potwierdzenie o przyznaniu wizy jest dowodem na legalny status az do wyjazdu. Jesli taka osoba wyjedzie jednak z USA (na przyklad na wakacje), musi ona udac sie do konsulatu USA za granica po to, by otrzymac wize H w paszporcie. Biuro Imigracyjne nie wpusci z powrotem osob, ktore maja tylko potwierdzenie z Nebraski zamiast wlasciwie wbitej wizy w paszporcie.

W pazdzierniku tego roku znacznie zmienilo sie prawo dotyczace wiz H. Niektore z aspektow nowego prawa sa pozytywne, niektore negatywne dla osob starajacych sie. Pozytywna zmiana jest zwiekszenie corocznego ograniczenia liczby przyznawanyh wiz H-1B. Jeszcze w poprzednim roku budzetowym Biuro Imigracyjne wydawalo tylko 65,000 wiz. W tym roku liczba ta znacznie wzrosla, az do 115,000 na rok 1999, 115,000 na rok 2000, 107,500 na rok 2001. W 2002 roku liczba wroci do 65,000. Inna zmiana w nowym prawie jest wymaganie by od 1 grudnia 1998 oplata o petycje na wize H-1B wzrosla o $500. To nowe $500 musi byc zaplacone przez pracodawce oferujacego stanowisko, nie przez osobe starajaca sie o wize.

Nowe prawo stawia tez bardzo wysokie wymagania na firmy sponsorujace, ktore zatrudniaja duza ilosc osob na wizach H. Tacy sponsorzy beda musieli spelnic dodatkowe wymagania. To prawo wchodzi jednak w zycie dopiero w momencie gdy INS wyda przepisy wykonawcze. Prawo to rowniez wprowadzilo nowe metody karania za oszustwa w procedurze starania sie o wize H. Ze wzgledu na ostatnie zmiany w prawie dotyczacym wiz H-1B radze by osoby zainteresowane korzystaly z uslug prawnikow imigracyjnych z doswiadczeniem w prowadzeniu tych petycji.

Uwaga: osoby, ktore nie skonczyly studiow, lub przerwaly studia moga przeprowadzic ewaluacje edukacyjne i stwierdzic czy doswiadczenie w danej dziedzinie wystarczy by zastapic studia. Tradycyjna formula mowi, ze aby zastapic rok studiow trzeba sie wykazac przynajmniej trzyletnim doswiadczeniem w danej dziedzinie. A wiec osoba, ktora skonczyla 3 lata studiow i ma 6 lat stazu pracy i doswiadczenia (odpowiednik dwoch lat studiow wyzszych) rowniez moze sie kwalifikowac na wize H-1B.

Malzonkowie i dzieci posiadaczy wizy H-1B otrzymuja wize H-4, ktora daje im legalny status, lecz nie upowaznia do pracy w USA.

Mam nadzieje, ze wkrotce wizy H-1B stana sie bardziej popularne zarowno wsrod osob, ktore chca legalnie pracowac w USA, jak i wsrod wlascicieli firm, ktorzy nie moga znalezc wykwalifikowanych pracownikow w USA.

Copyright ©2000 Agata Gostynska Frakt. All rights reserved.