Gostynska Frakt, Ltd - Artykuly

Agata Gostynska Frakt

Aplikacje skladane przez rezydentow USA

1. Aplikacja o nowa zielona karte (Formularz I-90).

Aplikacja taka powinna byc skladana w nastepujacych przypadkach:

a. jesli imigrant nigdy nie otrzymal "zielonej karty", mimo iz przyznano mu staly pobyt;

b. jesli "zielona karta" zostala zgubiona, ukradziona lub zniszczona;

c. jesli informacje na "zielonej karcie" sa nieprawidlowe (na przyklad zle napisane imie lub nazwisko lub data urodzenia) albo jesli nastapily zmiany od wydania karty (na przyklad w przypadku zmiany nazwiska poprzez slub lub rozwod);

d. rezydent skonczyl 14 lat i musi starac sie o nowa "zielona karte" oraz zlozyc odciski palcow (poniewaz gdy otrzymal "zielona karte" jako dziecko ponizej 14-tego roku zycia nie trzeba bylo skladac odciskow palcow);

e. konczy sie data waznosci "zielonej karty" (expiration date);

f. rezydent posiada stara wersje "zielonej karty".

Ponizej chcialabym opisac kazda z wymienionych sytuacji.

Ad a. Imigrant nigdy nie otrzymal zielonej karty.

W momencie interview na "zielona karte" Biuro Imigracyjne (INS) wypelnia formularz I-89, na ktory imigrant nanosi swoj podpis i odcisk palca wskazujacego. Dokument ten zostaje potem przekazany do jednego z regionalnych przedstawicielstw INS. W przypadku Chicago jest to centrum w Nebrasce. Jesli ktos czeka juz bardzo dlugo na "zielona karte", na przyklad ponad rok, warto jest dowiedziec sie w Nebrasce czy dokumenty dotarly tam z Chicago. Jesli nie, to trzeba bedzie zlozyc aplikacje o nowa "zielona karte". Formularz I-90 sklada sie z dwoma zdjeciami. W tym wypadku nie trzeba regulowac zadnych oplat.

Ad b. Jesli "zielona karta" zostala skradziona, zniszczona lub zgubiona.

Imigrant musi starac sie o nowa "zielona karte". I w tym przypadku sklada sie formularz I-90, dwa zdjecia, lecz tym razem placi sie rowniez oplate $110 (money order lub cashier’s check wypisane na "INS").

Jesli zielona karta zostala zgubiona lub ukradziona za granica, to imigrant powinien natychmiast stawic sie do najblizszego konsulatu USA. Konsulat albo kaze wypelnic formularz I-90 i przekaze go do INS, albo wyda rezydentowi list przewozowy, ktory zapewni rezydentowi wjazd do USA. W takim przypadku zaraz po wjezdzie rezydent powinien natychmiast zlozyc formularz I-90 w najblizszym biurze INS.

Ad c. Jesli informacje na "zielonej karcie" sa niewlasciwe.

W dwoch przypadkach "zielone karty" musza byc wymienione: 1. jesli INS zamiescilo bledne informacje, na przyklad bledna date urodzenia, bledny numer A, blednie napisane imie lub nazwisko, lub 2. jesli nazwisko rezydenta zmienilo sie od czasu wydania "zielonej karty" na przyklad przez slub lub rozwod. Oplate $110 trzeba dostarczyc tylko jesli zmiana nastapila juz po wydaniu "zielonej karty". Jesli to INS zrobilo blad na "zielonej karcie", aplikacja skladana jest bez oplaty.

Ad d. Jesli rezydent konczy 14 lat.

Rezydent, ktory konczy 14 lat musi na 30 dni przed swoimi 14 urodzinami zlozyc dokumenty na nowa "zielona karte". Jesli rezydent jest za granica w momencie gdy konczy 14 lat, to musi wjechac na starej karcie i w ciagu 30 dni od wjazdu powinien zlozyc formularz I-90 o nowa "zielona karte". Wiele osob nie wie o koniecznosci wymiany "zielonej karty" dla 14-latkow. Czasem mijaja lata zanim rezydent zorientuje sie, ze powinien byl zmienic "zielona karte". Nalezy wtedy natychmiast zlozyc dokument I-90. Mimo, ze minelo kilka lat, INS przyjmie formularz i wyda nowa "zielona karte". Bardzo czesto rezydenci dowiaduja sie o koniecznosci zmiany "zielonej karty" kiedy jako juz dorosli wjezdzaja na stara "zielona karte", ktora jest im odebrana na lotnisku i zostaja poinformowani, ze musza wyrobic nowa. Poniewaz dzieciom przed 14 rokiem zycia nie sprawdza sie odciskow palcow, po skonczeniu 14 lat i przy zlozeniu formularza I-90 nalezy dolaczyc nie tylko dwa zdjecia, lecz rowniez odciski palcow. INS przekaze je do FBI, aby sprawdzic kryminalny rekord rezydenta.

Ad e. Jesli rezydent posiada stara wersje "zielonej karty".

Wszystkie stare wersje "zielonych kart", z oznakowaniem I-151, AR-3 lub AR-103 skonczyly swoja waznosc 20 marca 1996 roku i powinny byc natychmiast wymienione na nowa karte. Karty te nie maja wprawdzie daty waznosci, ale wycofane zostaly juz z obiegu i musza byc wymienione. Posiadanie starej wersji "zielonej karty" moze powodowac pewne utrudnienia. Po pierwsze, pracodawcy nie moga uznac starych wersji "zielonych kart" jako dowod pozwolenia na prace, wiec posiadacze starych wersji "zielonych kart" moga miec problemy ze zmiana pracy. INS nie uzna starych wersji "zielonych kart" jako dowodu na pobyt staly w przypadku sponsorowania przez rodzine i kaze wymienic "zielona karte" na nowa. W przypadku starania sie o obywatelstwo natomiast, nawet stare wersje "zielonych kart" sa uznawane przez INS jako dowod na pobyt staly, i mozna ubiegac sie o obywatelstwo bez ich wymiany. Stare wersje "zielonych kart" beda rowniez powodowac problemy w przypadku powrotu z podrozy poza USA.

Ad f. Jesli "zielona karta" ma date waznosci, ktora wkrotce sie konczy.

W tej sytuacji petycja musi zawierac dwa zdjecia i oplate $110.

UWAGA: w kazdym z wyzej wymienionych przypadkow wydawana jest nowa "zielona karta". Osoby te pozostaja oczywiscie rezydentami, czy maja nowa "zielona karte", czy nie. Status rezydenta nie przedawnia sie. Przedawnia sie tylko dokument. Przedawnienie dokumentu nie powoduje utraty statusu rezydenta USA, lecz moze powodowac problemy przy podrozowaniu lub w pracy.

Procedura

Procedura skladania aplikacji o nowa "zielona karte" jest w zasadzie podobna we wszystkich przypadkach. Jak odnotowalam wyzej, niektore z przypadkow wymagaja zlozenia oplaty $110, niektore nie. Prosze uwaznie przestudiowac kazda z wersji.

Formularz I-90 sklada sie wraz z dwoma zdjeciami (takimi jak na "zielona karte"), oplata $110 (jesli jest wymagana) i kopia starej zielonej karty (jesli jest to mozliwe). W przypadku dzieci konczacych 14 lat, trzeba rowniez zlozyc odciski wszystkich palcow.

Formularz i oplata skladane sa do biura INS w Chicago. W ciagu 3-4 tygodni od zlozenia, INS wezwie aplikanta na spotkanie. Podczas tego spotkania INS wezmie od aplikanta podpis i odcisk palca wskazujacego. Spotkanie to mozna wykorzystac rowniez po to, aby INS wbilo do paszportu pieczatke swiadczaca o tym, ze jest sie rezydentem USA. Pieczatka taka jest wazna na rok i upowaznia do pracy i podrozy. W czasie tego roku INS w Nebrasce powinno wydac aplikantowi nowa wersje zielonej karty. Jesli minie rok od zlozenia aplikacji I-90, to po pierwsze nalezy dowiadywac sie w Nebrasce o status sprawy, po drugie nalezy przedluzyc sobie pieczatke w paszporcie, aby umozliwic wyjazdy i prace.

2. Aplikacja o Reentry Permit (powszechnie nazywany "bialym paszportem")

Rezydent moze przekraczac granice USA na swojej zielonej karcie, ale tylko jesli jego nieobecnosc w USA nie przekroczyla roku. Jesli rezydent musial zatrzymac sie za granica ponad rok, to powinien on udac sie do konsulatu USA i otrzymac "special immigrant" visa, ktora wydana jest mu w przypadku, kiedy konsulat USA uzna, ze osoba ta nie porzucila swojej rezydentury.

Jesli natomiast wyjezdzajacy rezydent z gory wie, ze zatrzyma sie poza granicami USA dluzej niz rok, to powinien on postarac sie o tzw. Reentry Permit, dokument, ktory zezwoli mu na powrot do USA. Reentry Permit pozwala rezydentowi na wyjazd poza granice USA do dwoch lat.

Uwaga: dwa lata liczone sa od daty wyjazdu, a nie od daty wydania Reentry Permit.

Aplikacja o Reentry Permit musi byc zlozona w momencie, kiedy aplikant znajduje sie fizycznie w USA. Aplikacja taka nie moze byc zlozona juz po wyjezdzie aplikanta. Aplikant moze natomiast wyjechac zaraz po zlozeniu aplikacji, nawet jesli nie otrzymal jeszcze Reentry Permit. Moze byc on wyslany za granice lub do konsulatu USA w kraju, gdzie rezydent bedzie przebywal.

Aby przedluzyc swoj Reentry Permit, rezydent musi wrocic do USA przed skonczeniem poprzedniego. Nie mozna oczekiwac, ze INS bedzie przedluzac Rentry Permit w nieskonczonosc. Z kazdym nowym podaniem wzrasta prawdopodobienstwo odmowy. Jesli w sumie rezydent spedzil cztery z ostatnich pieciu lat za granica, to INS moze przyznac Reentry Permit tylko na rok.

Reentry Permit nie jest gwarancja pozwolenia na wjazd do USA. Jest on tylko dowodem na to, ze rezydent nie chcial porzucic swego stalego pobytu, poniewaz przed wyjazdem powiadomil INS, ze spodziewa sie dluzszej nieobecnosci. Zazwyczaj jednak, jesli rezydent nie dopuscil sie jakiegos innego imigracyjnego lub kryminalnego przewinienia, jest on wpuszczany na Reentry Permit, jesli pobyt za granica nie przekroczyl dwoch lat.

Reentry Permit nie usprawiedliwia jednak nieobecnosci w przypadku starania sie o obywatelstwo. Wedlug przepisow, osoba ubiegajaca sie o obywatelstwo musi udowodnic, ze nie wyjezdzala z USA na dluzej niz 6 miesiecy. Fakt, ze osoba taka otrzymala Reentry Permit nie usprawiedliwia przerwania rezydentury potrzebnej do starania sie o obywatelswo.

Procedura

Aplikacje o Reentry Permit sklada sie w jednym z czterech przedstawicielstw regionalnych. W przypadku mieszkancow Chicago aplikacja ta zlozona musi byc w Nebrasce. Aplikacja skladana jest na formularzu I-131, wymaga oplaty $95.

Do aplikacji dostarczyc nalezy dwie identyczne fotografie (takie jak na "zielona karte"), kopie "zielonej karty" (nie wysylac oryginalu!) i kopie jakichkolwiek poprzednio wydanych Reenetry Permits.

Copyright ©2000 Agata Gostynska Frakt. All rights reserved.